04 Декември 2023понеделник05:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И Швеция обръща гръб на толерантността

На 9 септември страната ще избере новия си парламент, към властта са се устремили ултрадесните

/ брой: 171

автор:Галина Младенова

visibility 1698

На 9 септември шведите трябва да гласуват за нов парламент. Ще бъдат избрани 349 депутати в Риксдага, който на свой ред ще избере новото правителство. Обикновено изборите в Швеция, която се възприема като стълб на толерантността и стабилността, рядко предизвикват голям интерес сред останалия свят. Но ето, че, както и в много други европейски страни, и в Швеция се забелязва увеличаване на влиянието на популистите, които могат рязко да променят политиката на страната след тези избори. Проучванията на общественото мнение показват, че ултрадясната партия "Шведски демократи" може да получи до 28,5% от гласовете. Това със сигурност ще влоши отношенията между Стокхолм и Брюксел и ще е пореден проблем за Евросъюза.
"Швеция и другите скандинавски страни се асоциират със социалната демокрация. Изглежда обаче този период приключва. Ние се превръщаме в страна като всяка друга.

Изглежда, сега се руши бастионът на социалната демокрация"

цитира Евронюз шведският политолог, проф. от университета в Гьотеборг Патрик Оберг.
Ето кои са основните претенденти на тези избори:
Социалдемократите: партията на премиера Стефан Льовен и основен играч в лявоцентристката коалиция на Швеция вече близо сто години е най-голямата партия в страната.
Умерената коалиционна партия: дясноцентристко движение, агитиращо за създаване на нови работни места и намаляване на данъците. През 2006 г. партията успя за осем години да свали социалдемократите от власт.
"Шведските демократи": популистка партия, лобираща за антиимигрантска политика. Начело на партията е контето Джими Акенсон. Ако той успее да спечели 25% от гласовете, ще увеличи влиятелността на партията си двойно.
Партията на зелените: за първи път еколозите се добраха до властта, когато преди четири години успяха да се договорят със социалдемократите и да създадат малка коалиция вътре в правителството. Съдбата на партията на тези избори е доста несигурна - тя може да увеличи влиянието си заради тревогите от климатичните промени, които се засилиха това лято заради тежките пожари в страната, или да пострада заради недостиг на политически опит.
Други партии: в страната съществува либералната и проселскостопанска Партия на центъра, пропагандиращата напускането на ЕС комунистическа Лява партия. А също така: християндемократи, "Феминистка инициатива" и неонацисткото "Северно движение за съпротива".
Проучванията на общественото мнение показват, че засега управляващите социалдемократи печелят 21% от гласовете, което е с 10% по-малко, отколкото на предишните избори преди четири години. Това също така ще е най-лошият резултат на партията за повече от един век.
Ако левоцентристите наистина загубят позициите си, ще спечелят най-вероятно ултрадесните "Шведски демократи".
Защо обаче социална Швеция симпатизира на ултрадесните? В страната има относително ниска безработица, благосъстоянието на всеки отделен човек е по-високо, отколкото средното в ЕС, Швеция винаги се класира сред десетте най-щастливи държави в света. А ето, че в страната се увеличава популярността на националистите. Експертите твърдят, че

причината за това е само една - миграцията

Защо обаче миграцията се превърна в такъв голям проблем? Години наред 10-милионна Швеция се възприемаше като най-откритата за бежанци европейска държава. Но през 2015 г. по време на кризата с мигрантите страната прие рекордните 163 000 молби за получаване на убежище и всичко рязко се промени. На границата бяха поставени временни пропускателни пунктове за контрол и бяха променени правилата за влизане в Швеция. Шведите обаче смятат, че тези мерки са били недостатъчни, за да се върне доверието към управляващите социалдемократи.
А и статистиката показва нелицеприятни истини. Швеция сериозно приема интеграцията на пришълците, но изглежда, усилията са недостатъчни. Според официалните данни от м.г. нивото на безработицата сред шведите, родени в страната, е било 4,4%, в същото време сред натурализираните шведи цифрата достига 15,3 на сто.
Има и по-стряскащи факти - броят на загиналите при престрелки в страната рязко е нараснал през последните години, достигайки рекорд през 2017-а, когато са убити 43 души.
Няма доказателства, че влошаването на криминогенната обстановка е свързано с придошлите. Официално обаче се признава, че

организираната престъпност е развита

преди всичко в покрайнините на големите градове, където живеят мигранти. През последните няколко месеца в тези райони също така са се увеличили случаите на нападения с гранати и опожаряване на автомобили.
Преди 40 години шведският парламент единодушно прие решение за превръщане на страната в "мултикултурно общество". Оттогава обаче броят на престъпленията с използване на насилие се е увеличил с 300%, а на изнасилванията - с 1472 на сто! По брой на изнасилванията Швеция е на първо място сред европейските страни и на второ (след Лесото) в света. Трябва ли да се учудваме от настроенията в страната?
А "Шведските демократи" искат не само промяна на миграционната политика, но и референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Експертите обаче прогнозират, че партията вероятно ще трябва да се откаже от тази си идея, ако иска да привлече като съюзник Умерената коалиционна партия, която пък е яростен привърженик на Брюксел. А и засега шведите не са склонни да напускат Евросъюза.
"Северното движение за съпротива" също заслужава особено внимание. Шведската еврейска общност вече излезе с официален призив към правителството партията незабавно да бъде забранена. Струва си да се отбележи, че в партийната програма на СДС е записано, че тя е "национал-социалистическа организация", а едно от основните им искания е "лишаване на световния ционистки елит от власт в страната".
Кой ще управлява Швеция през следващите 4 г. ще разберем само след седмица. Експертите успокояват, че дори и да спечелят най-много гласове "Шведските демократи" няма да успеят да съставят правителство. Техният глас обаче е все по-силен, по-укрепнал и по-настоятелен. Нима шведският модел остава в историята?


Мигрантите се организират за предстоящите избори

Шведски изборни особености

1. На парламентарните избори най-много гласове винаги печели една и съща партия. Но невинаги тя прави правителство. Партията, получила мнозинство (или коалиция от няколко партии, ако нито една не е получила повече от 50%), сформира кабинета и назначава премиера. Над 50% от гласовете не е печелила нито една партия от 1968-а, когато такъв резултат постигат социалдемократите.
2. На изборите идват много хора. Преди 4 г. са гласували 85,8%, рекорден показател за последните десетилетия.
3. В местните и регионалните избори могат да участват всички, достигнали избирателна възраст жители. Дори чужденците, стига да живеят в Швеция повече от 3 години.
4. Младежта активно участва в изборите. Изборната възраст е 18 години.
5. Има кандидати, които успяват да спечелят по-малко от 10 гласове. Именно гласове, а не проценти. В Швеция е много лесно да се регистрира партия - това се прави в уведомителен режим. А освен това всеки гласоподавател може да впише в бюлетината името на партия, за която иска да гласува, и това не се смята за невалидна бюлетина. Това е причина на всички избори да има и любопитни случки. Например през 2014 г. цели 86 гласа получи някаква си "Сатанинска инициатива".
6. Политиците имат равен достъп до медиите. Първи и втори канал на Шведската телевизия, а също така Шведското радио, са обществени и контролният орган следи да няма монопол на управляващата партия върху тези медии. Колкото до вестниците, те обикновено още на първа страница уведомяват какви са позициите на изданието - социалистически, либерални, независими и т.н. Това прави пресата максимално открита. И да, това не означава, че социалистическите вестници не критикуват социалдемократите: това означава, че ги критикуват от социалистически позиции.
7. Всеки може да наблюдава изборите. Наблюдател може да бъде както гражданин на Швеция, така и чужденец. Единственото правило е да не пречите на изборния процес.
8. Политиката в Швеция не е мъжка професия. Почти половината от депутатите са представителки на нежния пол.
9. Разнообразие. Тъй като според избирателния закон и за тези, които избират, и за тези, които ги избират, има само едно ограничение - да са навършили 18 г. - в шведския парламент има голямо разнообразие. Най-популярната възрастова група в Риксдага е от 30 до 49 години.
10. Работата като народен избраник далеч не е най-високо платена. Заплатата на депутата е 65,4 хил. крони (малко над 12 хил. лева) месечно. От тази сума обаче трябва да се плащат всички данъци, които я намаляват с над 50 процента.
 

25 пияни и 11 дрогирани шофьори залови МВР за денонощие

автор:Дума

visibility 297

Мъж е прострелян при лов в Разградско

автор:Дума

visibility 421

Мъж беше спасен от измръзване над Банско

автор:Дума

visibility 547

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 2043

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 1923

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 1756

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 1804

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 1946

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 1956

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 1672

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ