21 Юли 2024неделя16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И вълкът сит, и агнето цяло

Чрез политиката на компромиса Меркел и социалдемократите договориха дясно-ляв "съюз на стабилността"

/ брой: 280

автор:Кристиела Симеонова

visibility 292

След повече от 5 седмици, след 17-часов преговорен маратон между консервативния блок на Меркел и социалдемократите на Зигмар Габриел сделката за бъдещата червено-черна коалиция бе постигната в последния момент. Или почти постигната... За да се разсее изцяло политическата несигурност в Германия, остава само още една стъпка - постигнатото коалиционно споразумение трябва да бъде одобрено от над 470-те хиляди членове на Социалдемократическата партия (ГСДП) до средата на декември. За първи път в историята на Германия партийните членове ще имат правото да гласуват за коалиционно споразумение.
Меркел го направи - с това заглавие една информационна агенция съобщи новината за договорената коалиция между консервативния блок на канцлера и социалдемократите. "Супер Мути" успя чрез политиката на компромиса да съгласува основните параметри на бъдещата коалиция, завивайки остро наляво, каквито бяха част от реакциите след обявеното споразумение. А дали е успяла да угоди напълно на социалдемократите, предстои да разберем съвсем скоро.
Що се отнася до състава на новия кабинет, ГСДП ще получи 6 поста, а ХДС - 5 плюс длъжността на шефа на кабинета на канцлера, партньорът на Меркел Християнсоциалния съюз (ХСС) - 3.

Победите на ГСДП

Доскоро управляващата десноцентристка коалиция между Християндемократическия съюз (ХДС) и либералите от Свободната демократична партия се противопоставяха на въвеждането на минимално заплащане с аргумента, че индивидуалните сектори трябва да продължат да уреждат споразумения за заплатите със служителите си, основани на пазарните условия. Социалдемократите обаче надделяха, спазвайки едно от предизборните си обещания. Те извоюваха победа с въвеждането за първи път в Германия на минимално почасово заплащане от 8,5 евро на час от 2015 г. От 2017 г. пък тази мярка, която ще засегне около 7 млн. работници, трябва да стане общонационална. Законът изключва обаче сезонните работници и чираците. Освен това съвместен комитет от представители на работниците и служителите, работодатели и експерти ще се срещат редовно, за да обсъждат годишното увеличение на минималната работна заплата.
Именно минималната надница може да се окаже козът на Зигмар, за да убеди членовете на ГСДП да подкрепят споразумението. Голямата коалиция 2005-2009 г. остави горчив привкус у много членове на Социалдемократическата партия, тъй като тогава консерваторите винаги надделяваха при вземането на решения. В резултат на това партията загуби доста гласоподаватели на изборите през 2009-а.
Новината, че консерваторите на Меркел са приели искането на ГСДП за минималната заплата, предизвика и доста противоречиви реакции. Продавачът на плодове и зеленчуци Томас Задер казва, че предложеното национално минимално заплащане в Германия ще навреди на дребния му бизнес, даващ работа на четирима души. Мнението му е широко споделяно от икономисти, бизнес асоциации, според които минималната заплата ще доведе до загуба на работни места и ще натовари малките компании с допълнителни разходи.
Според ГСДП обаче планът ще намали разликата в заплатите между Западна и Източна Германия, където на работниците по принцип им се плаща по-малко. Те твърдят също, че мярката ще намали зависимостта от социалните помощи. Планираното минимално заплащане ще бъде в полза на нископлатените в Германия, сред които са източноевропейските работници. Ще подобри положението например на надничарите, идващи главно от Румъния и България, за които разказва "Дойче веле". Те работят в страшно лоши условия, не са подсигурени, получават малко пари, изложени са на натиск и заплахи. В голяма част от фирмите условията на труд и подслон на надничарите са нетърпими. Тези хора често са принудени да работят по повече от 10. А в някои случаи и почти цяло денонощие. Заплащането за този наистина робски труд било нищожно - между 3 и 8 евро на час, пише "Дойче веле".
Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел може да се похвали и с още една победа, макар и частична. Партньорите в бъдещата коалиция се споразумяха родените в Германия деца на чужденци да получават двойно гражданство. Досега на такива деца им се налагаше при навършване на 23 г. да избират само един паспорт - германски или на отечеството на родителите си. Турците, които са най-голямото етническо малцинство в Германия, твърдят, че реформата не е достатъчна. "Това е горчиво разочарование. Добре е за второто или третото поколение имигрантски семейства, но тези от първото поколение, които са работили тук десетилетия наред и са направили Германия свой дом, остават с празни ръце", казва Кенан Колат, председател на турската общност в Германия.
"Да позволиш двойно гражданство на родените тук е голяма крачка за консерваторите. Нарушихме едно табу и нашите консервативни колеги показаха много смелост, или най-малкото бяха готови да опитат нещо, на което бяха категорично противопоставени", подчерта лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел.

И всички са доволни...

Двете страни в коалиционното споразумение изглеждат доволни от договореното за пенсиите. Християндемократите искаха увеличение на пенсиите на майки, които са били принудени да прекъснат работа заради раждането на дете или пък грижите за възрастни близки и така са обречени на по-ниски пенсии на старини. Според споразумението нова пенсия ще се прилага за "всички майки или бащи", които отглеждат деца, родени преди 1992 г. В същото време социалдемократите успяха да убедят консерваторите на Меркел германците с 45 години трудов стаж да се пенсионират на 63 години вместо на 67 от 1 юли 2014 г. Коалицията се договори и за специална пенсия за нискозаплатените пенсионери в размер на 850 евро на месец от 2017 г.
Ерик Швайцер, президент на германската търговска камара, заяви, че пенсионна възраст от 63 години изпраща погрешни сигнали във време, когато "всички ние трябва да работим по-дълго", добавяйки, че "коалиционните партньори играят хазартно с проектите, разчитайки, че икономически ръст ще доведе до нови данъчни приходи".
Християндемократите са доволни от това, че няма да има увеличаване на данъците, за което настояваха социалдемократите, и публичния дълг. "Съюз на стабилността, а не на дълга", така Меркел определи коалиционното споразумение.
Партиите се договориха също да разширят използването на възобновяеми източници на енергия, като целта е до 2030 г. от 55 до 60 процента да е делът на енергията от тези източници. Консерваторите искаха от 50 до 55 на сто, а ГСДП 75 процента.
Въвеждането на такса за чужденци за ползване на германските магистрали е интересна част от договореното споразумение. Така бе удовлетворено искането на коалиционния партньор на Меркел Християнсоциалния съюз. Не е ясно как ще проработи това и дали е съвместимо с европейското законодателство.
ГСДП и консерваторите на Меркел лесно се договориха за въвеждане на квота от 30% за жени в управителните съвети на публичните компании. Това предложение беше отхвърлено през пролетта на тази година най-вече заради сериозната опозиция от страна на коалиционния партньор на Меркел - Свободната демократическа партия. Новата мярка трябва да се изпълни при следващия мандат на директорите, който започва през 2016 г.
Партиите обединиха мненията си около нов закон за проституцията, за да се справят с трафика на хора, и значително затягане на изискванията за публичните домове. "Бруталната експлоатация на проститутки, която се провежда в голям мащаб в Германия днес, трябва да бъде спряна", заяви заместник-председателят на ГСПД Мануела Швезих. Няколко консерватори също изразиха подкрепата си за по-строги закони, въпреки че и двата политически лагера изключват пълна забрана на проституцията.
Относно друг "горещ" въпрос - за еднополовите бракове, никоя от страните не надделя. Меркел и социалдемократите се договориха само за бързото прилагане на неотдавнашно решение на Конституционния съд на страната, което позволява партньорът на родител хомосексуалист, който е осиновил дете, също да го осинови. Това бе пръвото от поредицата решения заради които мнозина вярват, че не е далече признаването на равни права на хетеро и хомосексуалните двойки.

Подкрепа за европейската политика на Меркел

По отношение на германската политика в ЕС, споразумението не предвижда промени. Партията на Зигмар Габриел потвърждава изборите на Меркел за Европа. Бъдещата коалиция се противопоставя на всяко обединяване на дълга, както и на създаването на Европейска схема за гарантиране на депозитите. За сметка на това коалицията подкрепя използването на средства от фондовете на Европейския стабилизационен механизъм за пряка рекапитализация на банки в затруднение, само ако обаче всички други възможности са изчерпани. Очевидно е, че политиката на строги икономии на Меркел ще продължи да се следва, за съжаление на доста европейски страни.
Според проучване на общественото мнение, цитирано от ДПА, мнозинството от германците одобряват споразумението за голяма коалиция. 26% са изразили негативно мнение, докато 22 на сто нямат мнение по въпроса. Цели 82% от запитаните одобряват въвеждането на минимална надница. Само 16 на сто обаче смятат, че бъдещата червено-черна коалиция ще успее да реализира своите управленски планове без повишаване на държавния дълг или пък вдигане на данъците.

 


Успешни заедно. За Германия - това беше лозунгът на ХДС за парламентарните избори. За по-доброто бъдеще на страната ще работят Меркел и социалдемократите. И двете партии твърдят, че защитават интересите на цялата нация, а не на отделни социални групи


След дълги преговори и компромиси от двете страни лидерите на ГСДП, ХДС и партньора му ХСС постигнаха коалиционно споразумение. В средата на декември, след одобрението на членовете на социалдемократите, Германия вече със сигурност ще бъде управлявана от поредната широка коалиция

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 2817

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 2767

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2674

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ