25 Юни 2021петък01:01 ч.

Здраве

И все пак КОВИД-19 май подбира кръвната група

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 2110

Изглежда, че хората с O кръвна група са по-защитени срещу вируса SARS-CoV-2 в сравнение с всички останали кръвни групи. Това сочат предварителни данни от текущо генетично проучване на 23andMe - частна компания за лични геномики и биотехнологии със седалище в Сънивейл, Калифорния, САЩ. Информацията е набрана от над 750 000 участници в проучването, хоспитализирани и диагностицирани с КОВИД-19.

Според анализа в цялата популация индивидите с О кръвна група са с 9-18% по-малко вероятно да дадат положителни резултати при тестовете в сравнение с другите кръвни групи. 

Припомняме, че предишно проучване установи, че кръвната група O е защитна само за резус фактор плюс. Но в проучването на 23andMe сякаш разликите в резус фактора (кръвна група + или -) не са значими.

Други проучвания съобщават, че кръвната група играе роля както за чувствителността, така и за тежестта на протичане на болестта. Сред анкетираните в проучването на 23andMe процентът на хората, отчели положителен тест, е най-нисък при тези с кръвна група O и най-висок сред тези с АВ. Хората с кръвни групи A и B не се различават статистически една от друга.

От други изследвания се знае, че кръвната група може да играе пряка роля при други видове инфекции. Предварителните констатации от данните на 23andMe сочат връзката между съсирването на кръвта на КОВИД-19 и сърдечно-съдовите заболявания.

От 23andMe започнали проучването си в началото на април, но и в момента твърдят, че данните им не са достатъчно, за да бъдат направени окончателни изводи дали КОВИД-19 се повлиява от кръвната група. "В крайна сметка се надяваме да публикуваме нашите резултати от научните изследвания, за да предоставим повече познание за КОВИД-19 за научната общност", пишат от 23andMe.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ