15 Август 2020събота20:03 ч.

Здраве

И все пак КОВИД-19 май подбира кръвната група

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 839

Изглежда, че хората с O кръвна група са по-защитени срещу вируса SARS-CoV-2 в сравнение с всички останали кръвни групи. Това сочат предварителни данни от текущо генетично проучване на 23andMe - частна компания за лични геномики и биотехнологии със седалище в Сънивейл, Калифорния, САЩ. Информацията е набрана от над 750 000 участници в проучването, хоспитализирани и диагностицирани с КОВИД-19.

Според анализа в цялата популация индивидите с О кръвна група са с 9-18% по-малко вероятно да дадат положителни резултати при тестовете в сравнение с другите кръвни групи. 

Припомняме, че предишно проучване установи, че кръвната група O е защитна само за резус фактор плюс. Но в проучването на 23andMe сякаш разликите в резус фактора (кръвна група + или -) не са значими.

Други проучвания съобщават, че кръвната група играе роля както за чувствителността, така и за тежестта на протичане на болестта. Сред анкетираните в проучването на 23andMe процентът на хората, отчели положителен тест, е най-нисък при тези с кръвна група O и най-висок сред тези с АВ. Хората с кръвни групи A и B не се различават статистически една от друга.

От други изследвания се знае, че кръвната група може да играе пряка роля при други видове инфекции. Предварителните констатации от данните на 23andMe сочат връзката между съсирването на кръвта на КОВИД-19 и сърдечно-съдовите заболявания.

От 23andMe започнали проучването си в началото на април, но и в момента твърдят, че данните им не са достатъчно, за да бъдат направени окончателни изводи дали КОВИД-19 се повлиява от кръвната група. "В крайна сметка се надяваме да публикуваме нашите резултати от научните изследвания, за да предоставим повече познание за КОВИД-19 за научната общност", пишат от 23andMe.

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ