03 Юни 2023събота14:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Идентичност

/ брой: 99

автор:Таня Глухчева

visibility 971

Таня Глухчева, Пекин


Много са нещата, които отличават Европа от Азия или по-скоро ЕС от Китай, както и нас от китайците. Но това, което най-силно се откроява е... идентичността и как тя бива разбирана от едните и другите. Тя е нещо толкова ценно и уникално, а същевременно толкова подценявана у нас, предимно от прозападно настроените ни политици, готови да ни "претопят" в общия казан с другите.

Още от самото си стъпване на китайска земя чужденецът е предупреден, че всички са наясно с факта, че произлиза от различна култура и с удоволствие биха искали да научат за нея. Няма политически форум, където да не се спомене, че Пекин уважава различието, няма да променя, да налага идеите и разбиранията си на останалите и очаква взаимност. Защото именно чрез разликите си се допълваме и могат да се вземат по-правилни решения.

Въпреки че това до голяма степен напомня на девиза на ЕС "Единство в многообразието", мото, избрано поради многото народи, езици и традиции на континента, все по-често оставаме с впечатлението, че това са си само думи. Днес всички трябва да мислим еднакво, защото "принадлежим към голямото европейско семейство", нямаме право на собствено мнение, (макар и в най-сплотените фамилии понякога да има разногласия), а ако някой дръзне да го изрази - следват санкции.

Да вземем например ограниченията за храните: "Ще ядете домати от Полша", при все че по-вкусни от нашите няма, "Ще си затворите реактори на АЕЦ "Козлодуй", няма да строите АЕЦ "Белене", историята ви ще е такава, каквато ние т.е. Сорос казва и т.н. и т.н. И управляващите, се съгласяват, нали ще получат похвала и/или потупване по рамото. Какво ги интересува какво ще се случи по-нататък? Нали сега ще се облагодетелстват?!

Ако се преориентираме навреме (все още не е късно) и наистина мислим за националния си интерес, ще потърсим партньор/и, които ни уважават и няма да искат от нас да се отричаме от себе си и това, което имаме. Напротив - ще ни насърчат да го развиваме. И да запазим идентичността си, преди да са ни обезличили съвсем.

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ