28 Ноември 2021неделя14:46 ч.

Игра с глада

/ брой: 228

автор:Таня Глухчева

visibility 1293

Има три вида глад: от недоимък, от егоизъм и за власт. Макар и напълно различни на пръв поглед, в действителност те са много тясно свързани. Наскоро излязоха данни на ООН, че Гватемала е най-бедната страна в Латинска Америка. Там всеки ден умират деца от недохранване. Тези дни стана ясно, че на остров Мадагаскар вече е изядено всичко, което може да се възприема като храна, дори скакалци и буболечки. Общото между двете страни е, че са бивши колонии. Първата е принадлежала на Испания, а втората - на Франция. Двете европейски сили са се възползвали от богатствата им, а днес са ги оставили на произвола на Съдбата. Получава се така, че едни страдат от истински глад заради нечий глад за власт и влияние.

Великобритания прояви връх на наглостта, егоизма и капризите, когато разпространи из световните медии "новината", че вероятно няма да има пуйки за коледната трапеза. Пуйки! А има хора, които дори няма да преживеят до Коледа. Нямат представа дали ще дочакат утрешния ден и дали днес ще успеят да сложат нещо в празния си стомах. Да не говорим и колко са местата, където изхвърлят храна в кофите, защото "не могат да ядат два пъти едно и също". Или срещите на високо равнище, където се поднасят какви ли не скъпи ястия, от които почти никой не опитва, за да "не си развали талията".

Да видим положението на България. Колонии нямаме - нито бивши, още по-малко - настоящи. Но и тук не са малко хората, които едва успяват да си купят хляб. Отново в резултат от глада на политици. За власт.

Докато едните могат да заситят глада си с малко храна, то другите такава уста са отворили, сякаш стомасите им са бездънни. Земята има достатъчно ресурси за населението, но прекалено малко за алчността на част от него. Ще продължаваме да даваме невинни жертви на тези, които заиграват с глада - в прекия и в преносния смисъл.

 

 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ