20 Февруари 2020четвъртък22:50 ч.

Игра с огъня

/ брой: 231

автор:Зорница Веселинова

visibility 1422

Китайски лекар взриви информационна бомба не кога да е, а в навечерието на Световната конференция, посветена на отговорното поведение в научните изследвания, започваща днес в Хонконг. Хъ Дзиенкуей обяви, че е променил гените на два ембриона, в резултат от което са се родили две близначки, чийто организъм е устойчив спрямо ХИВ-вируса. С други думи, момиченцата няма да боледуват от СПИН. 

Засега експериментът не е описан в нито едно авторитетно медицинско издание. Но повечето специалисти смятат, че Дзиенкуей казва истината, защото генното модифициране е забранено в цял свят с изключение на Китай, където процъфтява. Пекин публично се гордее с учените си, работещи в тази област, и заделя баснословни суми от държавния бюджет, за да финансира реализацията на идеите им. 

Вълна от възмущение залива научните среди. Биолози и лекари споделят, че са потресени от безотговорното експериментиране с хора. Мнозина обявяват споменатия лекар за безумец, който не предполага върху каква мина е стъпил. В отворено писмо, подписано от много китайски учени, включително от ръководството на Академията на науките на КНР, се подчертава, че последствията от експеримента на "гения", както уж на шега нарича себе си д-р Хъ, ще бъдат ужасни. 

Модифицираната ДНК ще бъде наследена от децата, внуците, правнуците и по-далечните потомци на близначките. И те не ще могат да се отърват от нея. Проблемът е не само от научно, но и от морално-етично естество. 

Представяте ли си как наследявате модифицирана ДНК от баща си, която ви осигурява златиста коса и теменужени очи, но в комплект с променен (вследствие на "гениалната" намеса в делата на природата) ген, отговарящ за функционирането на паметта?! Резултатът: красив(а) тъпанар(ка). Искате ли това? Не, нали?!    

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 124

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 168

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 331

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 77

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 96

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 77

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ