20 Септември 2021понеделник12:26 ч.

Икономическата свобода у нас е в застой

Съдебната ни система отново с най-ниска оценка в класацията на фондация "Фрейзър"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 415

Икономическата свобода в България, определяща възможността хората и бизнесът да управляват и развиват свободно дейността и собствеността си, в последните 10-15 години е в застой. Това се посочва в анализа към тазгодишното издание на индекса на Канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Оттам уточняват, че са използвани данните към 2019 г. Според публикуваната класация България се нарежда на 36 място от 165 държави и територии. Проучването оценява множество показатели в различни области - от данъци и търговия до разходите на правителството и ефикасната работа на съда, която се оказва от ключова важност за работата на фирмите. Както и в предишни години, България печели много точки заради плоския данък и валутния борд. Най-трагично е представянето й в сферата "правна система и защита на правата на собственост". Има осезаемо влошаване в групата показатели, измерващи намесата на правителството. Това изобщо не е изненада, като значителните разходи, които преразпределяше управлението на Бойко Борисов и добилата чудовищни размери практика парите на данъкоплатците, вкл. и бюджетните излишъци да се харчат непрозрачно чрез държавни предприятия "касички" като "Автомагистрали".

 На подобни позиции в изкледването са Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия, отбелязват анализаторите от ИПИ. При максимален възможен бал от 10 точки България е събрала 7,76 т. Това подобрение в сравнение с миналата година е толкова микроскопично, че цели четири други страни са ни задминали. 

В тазгодишното издание за пореден път начело са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия. Много зле се класира България по критерия "Правна система и право на собственост", като вече три десетилетия в тази област липсва съществено подобрение. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост  - всички те са под 5 точки. Това ни поставя в една група с държави като Бутан, Ямайка, Монголия, Малайзия.

По стабилност на националната валута  България е отличник - това се дължи изцяло на паричния съвет (валутния борд). Скачен за еврото, левът е сиурна валута. Държави на подобни позиции в изследването са Канада и Великобритания, отбелязват от ИПИ. България получава сравнително виска оценка по свобода на международната търговия (8,38 т.). Това е обяснимо - всички страни от ЕС се представят много добре по показателите за мита, квоти и други регулаторни ограничения. Тук сме в една група с Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания. За вътрешната бюрокрация оценката на България е ниска, защото проблемите със сложните процедури, многобройните разрешителни и безкрайните съгласувания така и не се решават. Силно негативно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време, се твърди в изследването.

Коментар - в статията на Евгени Гаврилов "Логичен застой". 

 


 

 

 

ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 75

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 309

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 87

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 283

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 796

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 492

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 289

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ