31 Май 2020неделя16:34 ч.

Мнение

Икономически растеж и социална справедливост

Хората трябва да виждат в програмата на БСП и в нейните реални действия по-доброто бъдеще на България

/ брой: 170

автор:Иван Нончев

visibility 4371

Съдбоносният характер на предстоящия избор на нов председател на БСП се предопределя от ситуацията и в икономическата, социалната и политическата сфера в страната и в самата БСП, и от необходимостта БСП да намери своето  естествено място като фактор за прогресивното всестранно развитие на България. Вече се  изказаха някои мнения, изложиха се и виждания на отделни кандидати. Без да повтарям или критикувам някои от тезите, ще изкажа своето мнение.
В дните след заявлението на Сергей Станишев, че ще се оттегли от поста, два аспекта от изказаните мнения заслужават сериозно внимание. Единият е, че БСП трябва да има ясна визия за  бъдещето развитие на страната и света (Александър Симов), и че трябва "да успееш да убедиш хората защо си заслужава да бъдеш социалист... като член на БСП" (Илияна Йотова). Хората трябва да виждат в Програмата на БСП и в нейните реални действия по-доброто бъдеще на гражданите на България и затова си заслужава да станат симпатизанти и членове на БСП и със своето поведение и дела да съдействат за това. Така БСП става притегателна сила за много по-широк кръг хора. Това е главната страна и на идеологията на всяка партия, особено на БСП.

Тези два момента липсват

в изложените вече виждания на кандидатите.
В цялата своя история от над 120 години БСП винаги е имала ясен поглед за бъдещето в дадените исторически условия - да се промени светът към намаляване и преодоляване на икономическите и социални неравенства в обществото чрез дълбоки промени в съществуващото капиталистическо общество. В последните около 20 години за това почти не се говори и сякаш изчезна от същността на идеологията и политиката на БСП. На преден план се изведоха практическите задачи на конкретното икономическо развитие, решавани понякога и със средства, характерни за десните  партии и противоречащи на посочената същностна черта на БСП. Перспективата на вижданията бе за около 4 години, колкото е и мандатът на народните избраници.
БСП може и трябва да се превърне в реална и притегателна сила, ако и доколкото съумее да анализира и отчита вярно обективно протичащите  процеси на развитието на обществото на  съвременния етап. Това ще я направи модерна лява партия. Нарастването на брутния вътрешен продукт и главно на брутната добавена стойност на зает и на човек от населението е

главният израз на икономическия растеж

и развитие. То се постига главно чрез внедряване постиженията на съвременната наука и технологии. Този икономически растеж увеличава заетостта главно на хората с по-високо общо и специално образование. Той е факторът на икономическото и социалното развитие, защото създаваната по-голяма добавена стойност позволява да се заделят повече средства и за инвестиции, и за значими социални дейности. Той поставя веднага и други изисквания - към образователната система за повишаване качеството на образованието, на броя на хората с по-висок ценз и квалификация, за ликвидиране на неграмотността; формите на заетост; продължителността на работния ден - пълна заетост при 8-часов работен ден в повечето страни е невъзможна и явно постепенно трябва да се върви към намалено работно време и др.
Икономическият растеж в условията на неолибералните политики при капитализма води  обективно до засилване на социалните различия.  Мнозинството от населението обеднява, а 1-5% от него продължават да забогатяват. Засилването на социалната диференциация съпровожда почти всички страни в различна степен и форма и се явява социалната цена на икономическия растеж. Провежданата икономическа

политика на икономии и рестрикции

през последните години засили социалната  диференциация. Прогресивното развитие на  обществото, което е присъща задача и на БСП, предполага и икономически растеж, и социално развитие, изразено в процесите на намаляване на  социалните различия между отделните групи и слоеве, без което се стига до социални сблъсъци, задържащи развитието на обществото. Оттук и неотменимата задача на БСП да настоява, когато е в опозиция, и да провежда, когато е властимаща, политика, при която да се използват многото средства на държавата за икономически и социални действия, които осигуряват и икономическо, и социално развитие.
На първо място, стои проблемът за  разпределението на добавената стойност, изразена главно от работната заплата и печалбата на стопанската единица, между наетите и работодателите, независимо от формата на  собственост. При нарастването на  производителността на труда, измерена и като  добавена стойност на зает, позволява да се увеличава и необходимият продукт (работната заплата) на работещите. Това зависи и от волята на работодателя, и от натиска на наемните  трудещи се и съдейства за плодотворно

съчетаване на интересите

Увеличаването на задължителния размер на  минималната работна заплата е едно от средствата за въздействие в тази насока и за подобряване жизненото равнище на най-нископлатените трудещи се. Предоставянето от работодателя на бонуси като допълнителни възнаграждение за Великден, Коледа, Нова година и по други поводи, както и поемането на разходи по повишаване на образование и квалификация, за почивка на заетия и неговото семейство и други подобни, са желани и възприемливи форми на разпределение и съчетаване на интересите на двете страни. Това засяга над милион заети по трудов договор.
БСП е и за преразпределение на вече получените доходи чрез данъчната система. Тук главна роля играе прогресивната система за облагане на доходите на физическите лица и печалбата на стопанските единици. Това е икономически лост в ръцете на държавата за по-справедливо набиране на средства в държавните органи и използването им за решаване на назрели икономически и социални проблеми на обществото, в т.ч. в образованието, в здравеопазването, науката  и културата, инфраструктурата и др., Все неща, подобряващи условията на живот на всички граждани на страната и осигуряващи прогресивно икономическо и социално развитие на обществото. Скандинавските страни са подходящ пример.
Тези аспекти имат първостепенно значение защото са предпоставката за успешното

решаване на проблемите на заетостта

на демографията, на екологията, на многото разновидности в социалната политика към отделни групи и слоеве. Те засягат интересите на всички заети: на изследователите в различните клонове на науката, технолозите, предприемачите-работодатели, наемните работници, заетите в търговията и услугите, в банковото и застрахователното дело, в образованието и здравеопазването, управлението на държавата и  др. Те всички са заинтересовани от прогресивното устойчиво развитие на обществото, разбирано като взаимнодопълващо се икономическо развитие - непрекъсвано от кризи, процес на намаляване на  социалните различия и подобряване на жизненото  равнище на всички социални групи и слоеве,  екологическо развитие като процес на опазване на околната среда и природните дадености. Устойчивото развитие позволява да се притъпяват  и изживяват негативните страни и последици  от развитието на капитализма, да се подкрепят, утвърждават и разширяват положителните прогресивни процеси, характерни за идващия нов свят - коренно различен от капитализма, за който говорят много добросъвестни изследователи по света. С придържането към изискванията на това развитие БСП разкрива визията си за бъдещето и позволява на мнозинството от населението да приема и поддържа нейната политика. Стига това да не остава записано, а неизпълнявано в реалната практическа дейност, както вече се е случвало.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ