04 Декември 2020петък02:00 ч.

През пролетта пред бюрата по труда имаше огромни опашки от безработни, бизнесът не изключва нова вълна

Икономиката няма да издържи второ затваряне

До Нова година изтича мораториумът върху кредитите на много фирми, алармират от БСК

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 588

Икономиката на България няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година, алармират от Българската стопанска камара (БСК). От там настояват за въвеждането на регулярен двуседмичен период, в края на който да се прави преоценка на мерките за ограничаване на пандемията, за да е ясна тяхната ефективност и въздействие.

"Цялостното затваряне на икономиката през март и април предизвика непозната досега по своя произход и обхват криза и породи необходимостта от безпрецедентни икономически и социални мерки. И, докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза", посочва камарата.

От БСК алармират, че бизнесът и работещите ще бъдат поставени в много тежка ситуация при евентуално второ затваряне, включително заради изтичането на мораториума върху плащането на банковите кредити за много фирми, а също и заради невъзможността безработните повторно да ползват адекватно обезщетение от НОИ. "Първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмената задлъжнялост", посочва БСК.

Според камарата при нови масови съкращения на служители социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Ограничителните мерки трябва да са обвързани и със съответните икономически и социални мерки, заявяват от БСК. От там настояват, че правителството трябва да мисли както за здравето на хората, така и за икономиката.

Бизнесът: Трудно ще запазим работните места

В следващата година се очаква да има трудности със запазването на работните места, а в бюджета не са предвидени достатъчно средства за тези политики, каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) пред "Фокус". Оказва се, че няма достатъчно средства за продължаването на мярката 60/40 през следващата година. Предвидените 300 млн. лв. са в по-голямата си част за изплащане на компенсации на работодателите за периода октомври-декември, т.е. остатъци от заявки на работодатели за настоящата година. Задълбочаването на здравната криза и ограничителните мерки, които се очаква да бъдат приложени и у нас, са много лош сигнал за бизнеса. При евентуално затваряне на определени сектори липсата на пари за подкрепа на бизнеса означава, че предприемачите ще пристъпят към освобождаване на работна ръка, което може да е камъчето, което ще обърне каруцата на Бюджет 2021 г.

250 млн. лв. ще са загубите за зимния туризъм

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят българските зимни курорти заради коронакризата. Вследствие на това загубите ще са около 250 млн. лв., прогнозира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов пред БНР. По думите му основно чужденци са туристите в зимните ни курорти и тъй като тях ги няма тази година, това силно ще засегне икономиката на съответните общини.

Вдигат на 100 лв. ваучерите за храна 

Ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, ще се повишат догодина. За това се е договорил бизнесът с правителството, стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев. Бизнесът предлага от разрешените сега по закон 60 лв. на месец на работник сумата да стане 100 лв. Тази сума се признава за разход на фирмата, напомни той. Друга идея е с тези ваучери да може да се купува не само храна в магазина, но и с тях да се плаща в ресторант и дори в хотел. Така на практика ще подпомогнем и туризма, и заведенията, които са едни от най-пострадалите в кризата, обясни Велев.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ