25 Септември 2020петък03:36 ч.

Илияна Йотова: Проблемите са във всички посоки, където и да пипнеш - пропаст!

автор:Дума

visibility 911

Липсва публичен дебат каква е перспективата в България в началото на новото десетилетие. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "120 минути" по Бтв. 

От тази дискусия, която се състоя онзи ден в парламента стана кристално ясно едно - проблеми има във всички възможни посоки, където и да пипнеш се оказва невероятна пропаст, допълни вицепрезидентът. 

"Много отдавна ситуацията беше доста напрегната. Това, че не говорим публично за тези проблеми не означава, че ги няма. Някак си така стана съвпадение във времето, че кризите започнаха да следват една след друга, което само по себе си показва, че имаме огромни дефицити в механизмите, в които управляваме живота си изобщо. Не само институциите. Защото след Ботевград, сигурно ще дойде Сливен, след Сливен ще дойде Шумен, след това някоя друга част на България", каза още Йотова. 

"Сега чак се сетихме, че имаме недостатъчно закони. Едва ли сме спазили европейските правила. Дано да не отнесем и някоя глоба от страна на Европейската комисия. Не сме регулирали кои язовири ще се ремонтират и кои не. В България има много странно усещане що е спешна мярка, след като една спешна мярка може да има давност повече от две години и пак да не е решен въпроса. Всичко това е един възел от проблеми, който се е трупал през годините. Кърпен е дали ще бъде с някаква промяна в закона или с някакво министерско постановление или с някакво решение, което собствените ни министри не изпълняват. Тоест в един кабинет се взима и в същия кабинет не се изпълнява това решение. И ето сега изведнъж бомбата избухна", допълни още Йотова. 

"Не е чак толкова изведнъж, защото никой не може да ме убеди, че месеци наред никой не е забелязал какво става с язовир Студена и никой не е уведомил съответните власти. Аз съм абсолютно сигурна, че има експерти, които не са си мълчали, само че тяхното мълчание очевидно не е било чуто. Понякога има едно мълчание, което крещи повече, отколкото да се каже на глас. Визирам това, че може по политически причини темата да е била оставена настрана", каза още вицепрезидентът.

 "Аз говорих на крак с госпожа Русенова, зам.-министър, тя обеща да изпрати малко повече информация. Защото извън този финансов стимул би трябвало да има още много неща, за които да се погрижим. Къде ще работят тези хора, с какви договори, как ще бъдат осигурени детска градина, жилище. Искам да видя целия комплект, защото малко ме смущава фактът, че всичко това е заложено в европейска програма. Всяка една европейска програма има начало и край. Всяка една европейска програма има един определен пакет от мерки и гарантирано финансиране, след което сме били свидетели, че като приключи този проект, приключва и инициативата, а определено тези, които искаме да върнем от чужбина едва ли ще се задоволят с тези хиляда и двеста лева. За тях е важна перспективата пред страната, а не някаква конкретна програма", каза вицепрезидентът. 

"Аз имам други опасения и тревоги. Не може да се прокарва такава разлика между квалифицирани работници, както сега е заложен проекта, тоест хора с висше образование, и останалата част от българите. Не всички са завършили висше образование, не всички имат такова портфолио. Според мен ако искаме цялостна такава политика трябва да бъде съвършено по друг начин. А що се отнася за българските граждани това е голямата тема къде сме ние в момента и каква е перспективата в България в началото на новото десетилетие. Този публичен дебат, тази дискусия липсва. Хората на вън, с които аз контактувам, вече са над 150 български общности и дружества зад граница от 33 държави казват „дайте ми реалната картина как ще изглежда България, какви приоритети ще заложите, какво ще развивате, за да знаем дали нашето образование отговоря на това, което България ще прави в следващите години и всеки да си потърси кариерата тук. Така че това е един много по-комплексен въпрос", допълни още Йотова. 

"Традиционните партии ще направят опит да "позеленеят", защото това искат младите хора. Няма форум в света, на който темата за екологията и климатичните промени да не присъства. Няма да е далече времето, когато ще се роди истинско  зелено движение в България. То ще бъде продиктувано от необходимост, и това ще бъде най-категоричното, най-откровеното раждане на една политическа сила", прогнозира вицепрезидентът. 

"Дано да не отнесем и някоя глоба от страна на Европейската комисия. Не сме регулирали кои язовири ще се ремонтират и кои не. В България има много странно усещане що е спешна мярка, след като една спешна мярка може да има давност повече от две години и пак да не е решен въпросът", коментира Йотова.

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ