04 Март 2021четвъртък21:31 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Илияна Йотова в пленарна зала на ЕП: Сериозно безпокойство буди реакцията на някои държави членки, които искат да блокират мерките на ЕК за преразпределение на бежанците

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 3182

"Ако няма спешни действия, рискуваме още повече да се задълбочи хуманитарната криза по външните граници на ЕС и да улесним трафикантите", заяви Илияна Йотова в пленара зала на Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите обсъдиха със Съвета и еврокомисарите Тимерманс и Аврамопулос предложението на Европейската комисия за нова политика по миграцията. ЕК предлага задължителни квоти за преразпределение на 20 000 бежанци между всички държави членки, с което да се избегне концентрирането им в няколко страни като България например.  На нашата страна се падат 216 бежанци или 1,08% от общата бройка. "Това е нищо, в сравнение с общия брой, който сме приели досега", коментира по-рано Илияна Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.  Някои страни в ЕС обаче побързаха да се обявят срещу тази идея, която евродепутатът от БСП за първи път повдигна преди повече от една година, по времето на най-големите бежански вълни към България.
"Предложението на Комисията за нова политика по миграцията е огромна стъпка напред, но очакваме от Европейската комисия конкретна програма за реализирането на тези мерки", коментира Илияна Йотова в пленарна зала. Тя се обърна към еврокомисар Аврамопулос, че не е достатъчно само да се спасят и приемат бежанците на европейска територия, а трябва да се помисли как тези хора ще бъдат интегрирани в нашите общества. "Тряба да има отговор на този въпрос, за да разсеем страховете на нашите граждани, че ще бъдат взети работните им места, че ще срутят социалните системи и ще живеят на гърба на всички нас", подчерта Йотова. Еврокомисар Аврамопулос заяви в заключителното си обръщение към евродепутатите, че през следващата седмица предстои Европейската комисия да приеме пакет от мерки за прилагане на предложената програма по миграцията.
"70 000 заявления за бежански статут са получени в ЕС само от началото на тази година. Това не е защото привличаме мигрантите, а защото непосредствените ни съседи горят", заяви пред евродепутатите комисар Аврамопулос, който е отговорен по въпроса за бежанците. Той добави, че ЕК предлага задействането на чл. 78, пар.3 от Договора за функциониране на ЕС, който според него "е създаден именно за случаи на масови потоци от мигранти, идващи от трети страни". Този член предвижда бежанците да се разселват в другите държави членки, когато страна по външната граница на ЕС като България е изправена пред извънредна ситуация и не може да издържи на рязко нараснал брой бежанци.
Комисар Аврамопулос добави, че предложенията на Комисията за миграцията не са направени само за сега и само за Средиземноморието. "Това е спешен механизъм, който да се прилага и за в бъдеще, където и да се появи натиск от бежански потоци", каза той. Според него трябва сериозно да се помисли и за създаване на Европейска система за гранична охрана.

Илияна Йотова приветства предложените от Европейската комисия мерки, но добави, че трябва цялостно да се преразгледа европейското законодателство в сферата на убежищата. "Трябва да бъдат отчетени интересите на всички държави членки. Планът на ЕК предвижда анализ на т.нар. Дъблински регламент едва догодина, а вече е напълно ясно, че този регламент показа сериозни пробойни и концентрира повечето бежанци само в няколко държави членки по външната граница на ЕС", коментира още Йотова.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 194

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 0

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ