26 Септември 2020събота08:19 ч.

Сергей Станишев:

Има ерозия на демократичния ред у нас

/ брой: 23

автор:Веселка Спиридонова

visibility 1257

В България има ерозия не само на гражданските права, но и на демократичния ред и икономическата свобода, което налага взаимодействие на всички демократични политически и граждански среди. Това заяви на срещата с ръководството на Института за модерна политика лидерът на левицата Сергей Станишев. Повод за разговора в НС стана поредният доклад на ИМП за състоянието на парламентарното управление. Оценките, експертизата и ролята на Института за модерна политика са от особено значение за обществото, подчерта Станишев. Той определи доклада като "традиционно обективен и съдържащ много конструктивни предложения". По работата на 41-ото НС Станишев изрази притеснения за "практиката да се примат лобистки законопроекти, насочени към интересите на определени лица".
Акцент върху необходимостта НС да приеме ясна процедура за прозрачни назначения в съдебната власт и независимите контролни и регулаторни органи постави председателят на ИМП Борислав Цеков. Той подчерта хроничното несъобразяване на 41-ото НС с международни препоръки за отстраняване на законодателни дефекти, които ерозират гражданските права. 
ИМП предлага кабинетът да внася ежегоден доклад в НС за броя и характера на осъдителните решения на ЕСПЧ в Страсбург срещу България и за мерките за отстраняване на причините, довели до тях. Настояваме за укрепване на капацитета на парламентарната комисия по правата на човека и засилване на ролята й в законодателния процес, защото в момента тя почти не разглеждан закони, обясни Цеков.
Парламентарните комисии да излъчват онлайн заседанията си и да се въведе т.нар. "доклад на малцинството", в който се застъпват мотивите "против" даден законопроект, да се създаде регистър на гражданските организации, които внасят законодателни предложения, поиска от името на ИМП политологът Емил Георгиев.
Мая Манолова и Михаил Миков изразиха тревога от позицията на мнозинството, да не се съобразява с доклада на международните наблюдатели по време на местните и президентски избори, който налага спешни промени в изборното законодателство.
 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ