14 Юли 2025понеделник05:50 ч.

Има и по-лош от лошия холестерол

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 1182

Нова форма "свръхлош" холестерол откриха британски учени от Университета на Уорик. Той има захарни молекули, които са по-малки и по-плътни от тези на "лошия" холестерол (LDL).
"Свръхлошият" холестерол, обозначен като MGmin-LDL, се образува при добавянето на захарни групи към познатия "лош" холестерол, което прави молекулите му по-малки и той става по-плътен.
С промяната на формата на "лошия" холестерол захарните групи откриват нови части от повърхността му, които по-лесно се прикрепват към артериалните стени. Така "свръхлошият" холестерол е по-лепкав от "лошия" и поради това по-лесно се закрепва за кръвоносните съдове, като по този начин осигурява начална точка за натрупване на плака. Среща се при хората с диабет тип 2 и при по-възрастните.
Откритието на британските изследователи обяснява увеличения риск от коронарни сърдечни заболявания при диабетиците. А също и защо лекарството метформин, предписвано при захарна болест, намалява опасността от инфаркт.

Засилват контрола върху ЕРП-та

автор:Дума

visibility 6278

/ брой: 126

Нови правила при "Гражданска отговорност"

автор:Дума

visibility 4301

/ брой: 126

Горски служители блокираха пътя при Кресна

автор:Дума

visibility 4970

/ брой: 126

Еврокомисията оцеля

автор:Дума

visibility 5859

/ брой: 126

Мащабни горски пожари на Балканите

автор:Дума

visibility 4296

/ брой: 126

САЩ изпратиха оръжия за Украйна

автор:Дума

visibility 4369

/ брой: 126

Тупик

visibility 5941

/ брой: 126

Измамите предстоят

visibility 5209

/ брой: 126

Европестене от разум

автор:Юри Михалков

visibility 6125

/ брой: 126

Копнеж по нови неща

visibility 6065

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ