30 Октомври 2020петък19:32 ч.

ПРЕМИЕРИ

Има много истини, които се наричат гледни точки

/ брой: 52

автор:Светлана Панчева

visibility 1320

Най-новата премиера на Варненския драматичен театър е постановката на Александър Илинденов "Гледна точка, или Ръбовете на кръга". Спектакълът е изграден основно върху иносказателно-ироничната повест-приказка "Гледна точка" на Василий Шукшин, абсурдно-гротескните етюди по текстове на Даниил Хармс и съвременно звучащите сатири на Михаил Жванецки. Обикновените хора в "Гледна точка, или Ръбовете на кръга" са затънали в своя некрасив еснафски живот, изпълнен с дребни проблеми, дребни страсти и също така дребни надежди. Динамичният спектакъл, в който са използвани средствата на гротеската и буфонадата, разиграва една и съща ситуация от гледните точки на Песимиста и Оптимиста, после гледните точки се сменят, а с тях и истините...
От гледна точка на днешното време ние поглеждаме към героите на "Гледна точка, или Ръбовете на кръга" с ирония, намираме ги старомодни, нелепи, дори абсурдни. Но, от друга страна, екзистенциалните въпроси, на които те трябва да си отговорят, вълнуват и нас. В този смисъл гледната точка към миналото се оказва, че е гледна точка и към настоящето и именно в пресечната територия между двете са моите търсения. Същността е в болката ми за днешния човек, разкъсван в търсенето на истината от хиляди лъжеводачи, лъжепророци и лъжеполитици, които не го оставят да подреди живота си сам, простичко, по човешки, подчертава режисьорът Александър Илинденов.
Актьорите Милена Кънева, Свилен Стоянов, Биляна Стоева, Петя Петкова, Пламен Георгиев, Николай Божков, Владислав Виолинов, Симеон Лютаков, Мария Гинкова, Валентин Митев, Надежда Рядкова, Оник Саркисян и Димитрина Славова пресъздават героите в спектакъла. Сценографията и костюмите са на Тодор Игнатов. Хореографията е на Татяна Венциславова.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ