24 Юни 2024понеделник04:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Има нещо гнило в България*

Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 605

Борислав АНГЕЛОВ


Пета предизборна кампания за парламент у нас за две години. Дали няма нещо гнило не в Дания, а в България? Две години загубено време. През 2021 г. проведохме три пъти избори на най-вече заради поведението на ИТН. Тогава мислехме, че нещата вървят в посока на нормализиране. А през лятото на 2022 г. остатъците от ИТН отново ни пратиха в спиралата на изборите без да им мигне окото за държавата и последствията. Може би това е част от техния план за президентска република, който минава през разрушаването на партийната система и на парламентаризма. Според плана през това време властта трябва да бъде в служебните правителства, които не носят политическа отговорност.
Сблъсъкът днес се представя между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като различияна са най-вече във взаимните им обвинения кой е по-корумпиран. Да е видял някой разлика по отношение на външната политика и то особено на фона на събитията в Украйна. Няма! И двете се надпреварват с щедри обещания за даряване на оръжие, всевъзможна подкрепа, а утре като нищо ще прегърнат и идеята да се пратят доброволчески отряди. Даже без да им е поискана. Нека си припомним как именно с тези две формации се даде зелена светлина на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.
Как се представяше, че това е исторически шанс изведнъж да ни обикнат и в Скопие да се събудят с българско самосъзнание.

Обаче нещата не се случиха така

Нима двете коалиции имат разлика по-отношение на миналото. Пример е Паметникът на Червената армия в София. За тях това е ценностен избор, да бъдеш антикомунист и русофоб, без да правиш разлика между историческите събития, без да правиш разлика между днешната Руската федерация, Съветския съюз и Царска Русия.
И няма да е изненада в същия дух едно от първите им предложения в новия 49 парламент да бъде премахването на 3 март като национален празник, защото всичко свързано с Русия трябва да бъде изкоренено. И това се прави без да ни е искано от някой друг, а защото се борят за един и същ електорат.  
Разлика няма и по отношение на развитието на страната в сферата на икономиката. И при двете коалиции водещ е пазарът и либералните му принципи. Няма разлика и за приемане на  еврото.  Според тях незабавното му приемане ще оправи икономиката, инфлацията, доходите, социалното неравенство на секундата. ПП са партията, която искаше с десни инструменти ще постига леви цели. Видяхме какво направи във Франция Макрон с пенсионната му реформа - изкара французите на улиците. Все пак ПП кандидати за членство в европейското семейство на либералите, където е и Макрон.
Нека не забравяме, че мерките и действията в социалната сфера в правителството на Кирил Петков станаха по идея и благодарение на Корнелия Нинова, след като БСП получи социалното министерство по коалиционно споразумение. Демократична България не бяха много съгласни. Обаче ПП не спират да се хвалят и преписват като тяхно постижение. Не ви ли прави впечатление, че в кампанията не се хвалят с дадени оръжия за Украйна или вдигнатото вето за Северна Македония? Паразитират върху предложенията и политиките на БСП. Дали е случайно?
Изборът днес е между

две страни на една и съща монета,

каквито са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Получаваш една и съща стойност с различна пропагандна опаковка. Ястребските кръгове в САЩ ще са повече от доволни от една такава безкритична управленска коалиция, обединена от пазара и войната. На Европейския съюз лесно ще му се пусне дъвката, че с отделни законопроекти ще приемем текстове от Истанбулската конвенция. Такива опити имаше от страна на ДБ в миналия парламент.  
ДПС също ще се чувства уютно в една коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За тях евроатлантизмът е водещ. Видя се с ветото върху Скопие, така и за помощта за Украйна.
На "Възраждане" е отредена ролята на удобното и необходимо зло. Плашило, което никога няма и не може да управлява, но ще плашат с него у нас и в чужбина. При тях водещи са лозунгите и гръмките думи, за сметка на това не е много ясно как ще управляват страната и каква политика ще водят. Само плашат. Референдумът за запазването на лева до 2043 г., като основен стълб на суверенитета на България буди недоумение. Излиза, че след това няма проблем да го загубим, т.е. ще сме със суверенитет и свободни до тогава?!  
"Възраждане" продават политика през 2043! И има такива, които им се връзват. И днес с валутния борд сме загубили суверенитета си във финансовия и банкови сектор. Само ще напомня, че Законът за българските монети от 1880 г. е приет съгласно разпоредбите на Латинската конвенция или Латинския паричен съюз и не се крие намерението България да се стане част от нея. Това е дядото на еврото.

БСП се очертава като формацията,

която поставя в центъра човека, увеличаването на доходите, на пенсиите, защитата на трудещите и социално слабите слоеве, подкрепа на малкия и средния бизнес. Социалистическата партия като част от управлението на четворната коалиция и в последния парламент успя да се докаже, че тя не само обещава, но и изпълнява своите обещания - безплатни детски градини, учебници, социални разходи за младите.
Продължава да отстоява и ценностите на традиционното българско семейство с идеята да се държи далеч джендър идеологията от детските градини и училищата. Като противовес на това пазарът да решава всичко, днес предлага временен таван на цените за стоки от малката потребителска кошница, каквато  практика има в някои европейски страни (Гърция, Унгария, Франция).
На фона на вихрещото се наддаване на политическата сергия  се забрави, как БСП предложи още през 2021 г. да има текстове за борбата със спекулата. Продължава да залага да се провежда политика на доходите, да се намали социалното неравенство, а не политика на остеритет от времето на Дянков. Единствено Нинова говори, че високите технологии и изкуственият интелект са бъдещето, но той отнема работни места.
Социалистите не са против Еврозоната, но влизането да е, когато българското общество, бизнес и икономика са готови.  Те виждат дипломацията и мирът като изход от края на войната в Украйна, а не война до последния украинец или руснак. За мир е говорил и Димитър Благоев преди България да се включи в Първата световна война и да се стигне до Втората национална катастрофа, загубата на територии и излаза на Бяло море.
Нима БСП не призоваваше с лека ръка

да не се дава зелена светлина

на югозападния ни съсед без да са постигнати достатъчно гаранции за защита на националния интерес на България. Да се поставя на първо място България, а след това ЕС и НАТО, които да служат като инструмент за постигането на целите на страната. Затова никак не е странно, че отново се прави всичко възможно да се създават проблеми на БСП вляво, да се създаде представата, че десните се обединяват, а левите се разединяват. С една бутафорна коалиция на стари лица с разнопосочни идеи.  
Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепници от БСП, правещи политика и кампания срещу нея, влизали в колаборация с ГЕРБ или пък странящи и бягащи от подкрепата на социалистите в изборни сблъсъци срещу десницата у нас.

Избирателят също има отговорност


Тя не е само на политиците и политическите партии. В социологическите анкети от една страна излиза, че обществото не подкрепя даването на оръжия за Украйна, махането на ветото върху Скопие без да е защитен националния интерес, джендър идеологията в училищата, а като водещи проблеми се открояват доходите, качеството на храните, социалното и регионално неравенство, достъпа до здравеопазване, образование.
От друга, пак според същите анкети, се дава подкрепа на формациите, проповядващи политика на пазарния фундаментализъм във всички сфери, замразяване на доходи, орязване на разходи, изпращане на оръжие, либералното образование Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките на формациите. Тогава вече няма да стигаме до извода, че има нещо гнило в България. Няма как да искаш да ти се решат проблемите, а да гласуваш за този, който не може да ти ги реши.  

Епицентър

*Заглавието е на редакцията

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 464

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1244

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1104

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1368

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1139

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1097

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1342

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1235

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1188

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1225

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ