04 Юни 2020четвъртък09:16 ч.

Светослав Симеонов:

Има забавяне в обработката на агропроекти

2011-а щяла да е преломна година в работата на Държавен фонд "Земеделие"

/ брой: 292

автор:Веселка Венкова

visibility 779

Забавяне при обработката на приетите през 2010 г. проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) има. Това призна директорът на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов на кръгла маса, посветена на напредъка по програмата. Независимо че закъснението е факт по всички мерки, във фонда се надяват към края на април 2011 г. екипът от около 200 души, работещи по програмата, да приключи с разглеждането и одобрението на качествените проекти. Причините за забавянето са заложени в нормативната уредба, а промяната в механизма за оценка и административният капацитет са друг съществен проблем, оправда се новият директор.
 Над 9000 били общо одобрените заявления от началото на ПРСР. Разплатени били общо 744 млн. лв. по мерките й, като в тези средства не влизат директните и агроекологичните плащания. Одобрените проекти били по всички отворени мерки с изключение на 322 - обновяване и развитие на населените места.
Около 306 млн. евро се препоръчва да бъдат пренасочени между мерките след междинната оценка по ПРСР. Около 200 млн. евро ще бъдат разпределени в най-предпочитаната мярка 121 - за модернизиране на селските стопанства, по която имало и най-голям интерес. Ако успеем да предотвратим прехвърлянето на пари между отделните оси, а само между мерките по тях, срокът е четири месеца, посочи Симеонов.
До края на януари членовете на Комитета по наблюдение на ПРСР щели да са готови с аргументацията за прехвърляне на средства между отделните мерки по четирите оси на програмата, потвърдиха от ръководството на ДФ "Земеделие". И уточниха, че "преразглеждане ще има на бюджетните мерки, които не вървят добре, и те ще бъдат пренасочвани към по-атрактивните".
Светослав Симеонов обясни, че ще се работи за създаване на специализиран отделен сектор във фонда, който ще се занимава само с обществени поръчки. Над 7000 проекта са обработени през тази година с над 1 млрд. разплатени лева, влезли в българското земеделие, похвали се директорът на "Земеделие". Той прогнозира, че 2011 г. ще е преломна за работата на фонда.
 

Не е ясно кои мерки остават след 15 юни

автор:Дума

visibility 0

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 60

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 57

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 351

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 238

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ