23 Януари 2022неделя23:08 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Вече сте част от мрежата на истинските посланици на България, обърна се към младите учени Йотова

Илияна Йотова:

Имаме нужда от дух и красиво слово

/ брой: 188

автор:Павлета Давидова

visibility 45

Във век, в който обикновено казват, че всичко е технологии и цифровизация, имаме нужда от дух и изворите на красивото слово, за да запазим човешкото в себе си. Тази констатация направи вицепрезидентът Илияна Йотова на заключителната част на международната пътуваща конференция "Живописна България. Български литературни маршрути II". Съорганизатори на проекта са МОН и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", а в инициативата освен ПУ и СУ "Св. Климент Охридски" са включени още осем европейски университета, сред които тези в Хайделберг, Любляна, Варшава, Санкт Петербург и Венеция. По време на проекта учените са очертали туристически маршрути, които съчетават произведения на български автори със забележителности в нашата страна. На "Дондуков" 2 присъстваха чуждестранни младежи, изучавали българския език и традиции.

"Имате огромната привилегия да изучавате не просто една литература, а една от най-старите на европейския континент, да изучавате културата на един народ, който се ражда не толкова от крепостите и оръжията, а от книжовност и писменост. Повече от XXI века ние имаме писмена традиция и държавност, която ни дава основание днес да бъдем горди българи и да имаме дълга литературна традиция. Именно перото и книжовността ни изважда от робството, прави ни отново нация, създава Българското Възраждане, което е един изключителен феномен. Много различно от това, което познаваме като западноевропейски Ренесанс. Много различно даже и от културата и историята на страните на Балканския полуостров", обобщи Йотова.

В кратки 2-минутни изказвания младите учени изказаха впечатленията си от обиколките на редица наши градове, като направиха това на български език.

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ