03 Юни 2023събота15:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Импровизации, изградени по законите на свободното композиране

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 345

"Предчувствайки джаз" е озаглавена изложбата на Станислав Божанков, която се открива на 26 май в галерия "Май" в Сливен и може да бъде разгледана до 8 юни. Известният художник представя втора самостоятелна експозиция в рамките на една седмица - от 23 май до 30 август в Пирговата кула в родния му град Кюстендил са подредени негови творби живопис, графика и колажи под наслов "За Корените".

Ето как Станислав Божанков описва опита за композиране и визуализиране на "пълната свобода" в новата си изложба: "Предчувствайки джаз... В търсене на характерните цветови гами, звучения и нюанси, в които е облечена абстрактната, освободена от реалност музика... Другото е моментно възникнала емоция, пресъздадена и свободно импровизирана чрез спонтанно-искрените жестове на субективната чувствителност и експресия...

Предчувствайки джаз - импровизации, изградени по законите на свободното композиране с характерното, подобно на "джем сешън" съотнасяне на различни живописни (музикални) материи, релефи и звучения. В търсене на своеобразна атмосфера, настроения и образни внушения, асоциативни по своята същност и разположени в един по-широк диапазон от емоции и усещания... Такива, каквито могат да бъдат предчувствани единствено в абстрактен контекст - независимо дали визуален или музикален. Иначе казано, един опит за композиране и визуализиране на "пълната свобода", чрез единствения път към нея - пътя на свободната интуитивна импровизация...

PS: Предчувствие; преди-чувстването, неочаквано необяснима тръпка, нещо като начало на чувство, обладано от еуфорията на преди-истината, потребността от нея, както и последващият облагородяващ и често мъчителен път на откриването и намирането... Нещо като предисловие към нещата, към онази нетърпеливост и усещане за преди-същност, както и увереността от непременното постигане. С едно обещаващо спокойствие, надежда и красива медитация върху битието, съществуването и нещата в него. Едно полу-достигнато усещане за завършена крайност, красива преди-визия, преди-пейзаж, преди-музика... И, разбира се, един безкраен и опияняващ път отникъде към някъде... Преди истините... по пътя към една спокойна окончателност..."

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ