05 Април 2020неделя11:21 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Инфарктите намаляват?

Инвазивната кардиология и здравната просвета започнаха да дават резултати, твърди д-р Костадин Кичуков

/ брой: 220

автор:Аида Паникян

visibility 3458

Син на кардиолог, д-р КОСТАДИН КИЧУКОВ е завършил медицина в МУ - Пловдив, през 1998 г. През 2003 г. защитава дисертационен труд и придобива научна и образователна степен "Доктор" по кардиология. Има 9-годишен професионален стаж в Клиника по кардиология и Клиника по интервенционална кардиология към УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. От 2004 г. е асистент към Първа катедра Вътрешни болести към МУ - Пловдив. Съавтор е на 17 научни публикации. Преминал е специализация в болниците на Токушукай в Япония. Работи в кардиологичното отделение на болница "Токуда" в София.

- Д-р Кичуков, много се говори за това, че българите държим първенството в ЕС по сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Според вас има ли шанс в тази статистика да минем на по-задна позиция?
- Данните за Европа са до 2008 г. и според тях заболеваемостта от миокарден инфаркт е доста висока - 48% от общата смъртност в Европа се дължи на ССЗ, а за страните от ЕС - 42%. В България този процент е по-висок - 62 на сто от смъртността може да се отдаде на ССЗ - инфаркти, инсулти, бъбречна недостатъчност, периферносъдови причини. От една страна, тези заболявания са бич за отделния човек и семейството му, но и лечението им коства много на данъкоплатеца. На европейския данъкоплатец годишно те му струват 192 млрд. евро.
У нас броят на инфарктите за периода 2005-2009 г. леко намалява. Донякъде това се дължи на огромните усилия на лични лекари и на специалистите кардиолози, независимо (или въпреки) от неудачите в системата на  здравеопазването. Голяма е и ролята на здравната просвета. И още нещо: допреди години в места, където нямаше възможности за инвазивна кардиология, например малки градове като Сандански, щом тя заработи, вижда се как в региона заболеваемостта намалява. Снижава се и вътреболничната смъртност, което се дължи и на профилактиката, и на навлизането на инвазивната кардиология. Но истинският ефект от тези плюсове ще се види едва догодина - тогава ще имаме резултати от наредбата на МЗ, според която ангиографските лаборатории трябва да работят по 24 часа и да оказват спешна помощ при инфарктите.
Златният стандарт за лечение на остър миокарден инфаркт е инвазивната кардиология. Ако преди 10 години у нас е имало само по 600 дилатации (разширяване на запушена артерия) годишно, през м.г. те са били над 12 хил.
- Каква част от причините за поява на сърдечно-съдово заболяване е в ръцете на пациента?
- В ръцете на лекаря и на пациента са повечето рискови фактори, освен полът, възрастта и фамилната обремененост. Например мъжете страдат в по-ранна възраст от ССЗ и са по-предразположени към инфаркти. За това са "виновни" мъжките хормони, както и по-ранната изява на хипертония. При жените между 5 и 10 години след настъпване на менопаузата, когато вече естрогените нямат предишния предпазващ ефект, наблюдава се тенденция за изравняване на заболеваемостта с тази при мъжете. Един от рисковите фактори за остър миокарден инфаркт е и диабетът.
Следват т.нар. коригируеми фактори, сред които на първо място е високото артериално налягане. Над 50% от българите в средна възраст са с високо артериално налягане. От тях половината знаят. От тях половината се лекуват, а от тях - половината се лекуват правилно. Българинът не обича да дава 50 лв. за лекарствата си за месеца, но без да се замисли ги дава, за да пие с приятели и яде тлъсти храни, яде 2 до 3 пъти по-солено от останалите европейци. А високото кръвно трябва да се проследява, трябва редовно да се вземат лекарствата. Стойности над 140 на 90 налагат консултация с кардиолог и лечение. Ние - лекарите, най-много се боим от самолечение, защото именно от него сме видели най-много негативни последствия. А нашенецът много обича сам да лекува кръвното си...
Друго, което може да променим, е наднорменото тегло. Истински бич в развитието на ССЗ е тютюнопушенето. В цигарения дим преобладават свободните кислородни радикали. Вдишани, те водят до окислителна модификация на вредния холестерол.
- Какво може пациентът да направи, за да бъде в норма холестеролът му?
- Мит е, че холестерелът се оправя само с диета, защото 85% от холестерола се произвежда от организма и тези стойности се дължат на генетични фактори. Ако човек е вегетарианец и пуши по 20 цигари на ден, рискът му от инфаркт е по-голям, отколкото ако е с наднормено тегло, пие дневно по 2 чаши вино, не пуши и има холестерол 4.
И все пак, дислипидемията - промяна в съотношението на различните видове холестерол, е сред рисковите фактори за развиване на ССЗ, който може да бъде коригиран. Важно е да се знае, че не е достатъчно да бъде изследван само общият холестерол. Той може да е в рамките на нормата, но ако "лошият" е висок, пак има проблем. Въз основа на тези изследвания личният лекар или кардиологът може много лесно да се ориентира към необходимата диета и лечение.
- Кои стойности са в границите на нормалното?
- Общият холестерол за хората с вече установено сърдечно-съдово заболяване трябва да е по-нисък от 4,5, "лошият" - под 2,5, "добрият" - над 1, а триглицеридите - под 1,7. А за здравите хора са приемливи съответните стойности 5/ 3/ 1/ 2.
- Често се говори за признаците на инфаркта, но възможно ли е човек да получи инфаркт, без да е почувствал нито един от тях?
- Ако човек има съмнение, че сърцето го боли, вместо да седи вкъщи и да смуче таблетки валидол, нека иде на лекар, за да му направи кардиограма. Това е най-евтиното високоспециализирано изследване. А отговорът на въпроса дали правите инфаркт, може да коства много скъпо.
Има и случаи на инфаркт, при които пациентът не усеща никаква болка. Това много често се случва с хората със захарен диабет. Когато човек започне изведнъж да се уморява например. Причината е, че диабетиците страдат от диабетна полиневропатия - засягат се нервните окончания, при което и рецепторите за болка в сърцето се увреждат и те не чувстват болка. Има и пациенти, които чувстват дискомфорт, смятат, че са настинали, а като идат на лекар след няколко дни, при кардиограмата става ясно, че са направили инфаркт.
По отношение на лечението на инфаркта първото правило е колкото по-бързо, толкова по-добре. Не се ли чувстваш добре, викни линейка. Не идва ли, вземи такси (не шофирай сам!) и иди в най-близкото лечебно заведение. Второто правило: златният стандарт за лечение на инфаркта е в болница с възможности за инвазивна диагностика и лечение.


Болница "Токуда" разполага с възможности за незабавно и съвременно лечение на пациентите с остър миокарден инфаркт - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
Тел. 02/403 4112


Само за 2009 г. през в отделението по кардиология на болница "Токуда" се преминали 3226 пациенти. На 1245 от тях са направени инвазивни процедури, като 191 са били на пациенти с остър миокарден инфаркт, а 359 - с нестабилна стенокардия.

Зимата е опасна

В студените сезони, през зимата регистрираме много висока честота на инфаркти, стенокардни атаки. Студеното време води до спазъм на артериите и когато една артерия е и без това стеснена, честотата на стенокардиите, на пристъпите от гръдна болка е много по-висока.


Сърдечната недостатъчност

Или лошо кръвоснабдяване на всички жизненоважни органи вследствие на лоша работа на сърцето. В началото на всички ССЗ стоят рисковите фактори - пол, възраст, наследственост, холестерол, кръвно налягане, наднормено тегло, тютюнопушене и пр., които работят вкупом срещу сърдечно-съдовата система. В един момент сърцето се разширява на базата на високото кръвно налягане, или преживява инфаркт, или се отпускат клапите му и т.н. Сърцето започва да работи по-слабо, неефективно и постепенно се затруднява да изпълнява функцията си - да доставя кръв, наситена с кислород, на всички основни органи. Когато всички органи спрат да се кръвоснабдяват правилно, говорим да сърдечна недостатъчност. Инфарктът е само една от основните причини да се стигне до сърдечна недостатъчност.
Лесна и немотивирана отпадналост, умора и задух при елементарни физически усилия, невъзможност да се вършат нещата "като преди", отоци по крайници... Има множество лекарства, а операцията е само едно от множеството лечения.
В България за съжаление не може да се похвалим, че сме намалили процента на хората със сърдечна недостатъчност и това е тежко, трудно и продължително лечение.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1065

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 934

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 552

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 375

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ