28 Октомври 2021четвъртък04:07 ч.

Акценти

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

Най-важната задача на политиците е как да преведат България през това, което ни очаква

/ брой: 179

visibility 148

Илиан ТОДОРОВ

Според Евростат инфлацията в еврозоната е достигнала 10-годишен връх. Увеличението на цените е подхранвано от разходите за енергия, както и от растящите цени на храните. Необичайно голям е ръстът и на цените на промишлените стоки. Свидетели сме на транспортен хаос, нарушаване на веригите за доставки, което води до оскъпяване на продуктите. Отчитат глобален недостиг на полупроводници за икономиките и редица други предизвикателства.

Като страна потребител и прекомерно зависима  от внос, засегната е и България. Експерти предупреждават, че до 2024 г. ни очаква инфлационен ураган. В началото на април 2020 г. написах, че ни очаква световна хиперинфлация. Тогава някои "елементи" се смееха, сигурно се забавляват и в този момент. Дали и в близко време ще им е толкова смешно? 

В България, както и в цял свят, виждаме балонизиране на пазара на имоти. Балон в акциите. Несигурност в инвеститорите и масово насочване към криптовалути, които по своята същност в 99,9% са въздух под налягане и спекула. Дори златото вече не играе същата роля на сигурност и запазване на благосъстоянието, която притежаваше в миналото. Централните банки и до ден днешен не спират да печатат планини от пари без абсолютно никаква стойност и покритие. Вдигат всички такси едва ли не всеки ден. Нулевите и дори отрицателните лихви по депозитите допълнително насочват спестителите да търсят своя остров на спасение, който да им осигури доходност и "сигурност", надувайки още огромния балон, който до няколко години ще се спука звучно и болезнено. Парите са като водата - просто търсят своя път. Като паразит, който търси своя гостоприемник. И когато водата е прекалено много, може да се удавиш. При размножаването на голям брой паразити, гостоприемникът може да загине. Това правят в момента и финансовото министерство на САЩ, и ЕЦБ! Печатат пари, които надуват балони и водят след себе си инфлацията. 

Наричам тази тенденция световна хиперинфлация, след която хартиени пари повече няма да съществуват - ще бъдат дигитални! Дигитален юан, дигитално евро, долар и т.н. Затова най-важната работа на политическата класа днес е как да преведе държавата и населението през инфлацията, която не можем да контролираме по никакъв начин. Как да излезем с най-малко щети от предстоящите събития. А не да се занимаваме с дребнотемия, измерване на егото и реваншизъм.

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ