05 Март 2021петък01:13 ч.

Интелектът, който имаше съвест

Непубликувани текстове на проф. Тодор Ив. Живков видяха бял свят в книгата "Поглед през рамо"

/ брой: 298

автор:Велиана Христова

visibility 1426

Нямаше къде човек повече да стъпи миналата седмица в залата на Института за етнология и фолклористика при БАН, толкова беше претъпкана. Изненадва в днешно време такъв интерес към новоиздадена научна книга, още повече - когато авторът й ни е напуснал преди 10 години. Големият етнолог и фолклорист, публицист и гражданин проф. Тодор Ив. Живков ни напусна на 31 декември 2001 г. Но продължава и днес да събира учени, приятели, съмишленици, студенти на един никога непрекъсван разговор за науката, за фолклора, за етнологията, за блясъка и паденията на обществото, за културата и безкултурието.
Съпругата на учения - проф. Веска Кожухарова-Живкова като съставител и Ангелина Иванова като редактор подариха на мислещата публика книгата "Поглед през рамо", в която са включени публикувани и непубликувани текстове на проф. Живков - студии, статии, лекции за курсовете по етнология, които той основа преди 20 години в Пловдивския университет и в ЮЗУ. Някои са събрани и разчетени листче по листче в оставения от него архив. 
Проф. Живков създаде своя научна школа - по етнология, защитена с 40 години изследователски труд. Създаде своя концепция за фолклора като тип култура и за фолклористиката като специфична наука, свързана с историята и дори със социологията, накара света да признае българската етнология като равностоен партньор в световното обществознание. Колеги на учения от някогашния Институт за фолклор при БАН, чийто директор той бе в течение на 10 години, преподаватели и бивши негови студенти от ПлУ, които той е повел по стъпалата на науката и на морала, продължиха сега своя диалог с него. Защото чрез книгата си той бе там - на тази особена премиера в института. И нищо от творбите и делата му не се оказа изтъркано от времето. А това е нещото, което прави човека Голям.
Всеки, който е общувал с проф. Живков, по свой начин усеща неговото присъствие и влиянието му върху себе си. Ученият намира очарование в изследователските му търсения, журналистът - в публицистичните му статии, приятелят - в неповторимите срещи с него, които винаги те карат да мислиш. Всъщност той бе скромен и дори кротък човек - и като учен, и като "началник", и като депутат. Но онова, което написа, неизменно бе белязано от мощна харизма. Той бе едновременно Интелект и Интелигент. Който никога не остана безразличен към порока и към погубването на духовността в България. В съчетание с ярка гражданска позиция и безукорна почтеност това го направи представител на онази рядка група от грамадни личности, която днес е на изчезване в обществото ни. Изумително е, че в днешното време на отвратителна бездуховност представители на различни поколения учени препълниха залата на Института за етнология и фолклористика, за да си подадат ръка чрез посланията на проф. Живков. Това бяха мигове на бягство към един свят на духовните ценности, от който мислещият човек има отчаяна потребност!    

 

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ