29 Октомври 2020четвъртък18:35 ч.

Борис Цветков:

Интересът на обикновения човек не е защитен

Местният референдум е начин населението да опази себе си от беззакония, казва бившият общински съветник и председател на БСП в столичния район "Искър"

/ брой: 154

автор:Велиана Христова

visibility 67

БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в София. Завършил е НПМГ и информатика в Софийския университет. Бил е зам.-председател на Българския студентски съюз и на Социалистическия младежки съюз. Общински съвтник между 2003 и 2007 г. Член е на НС на БСП, председател е на РС на БСП в столичния район "Искър".


- Докъде стигна местният референдум за презастрояването в жилищните комплекси "Дружба", с който си се заел?
- Стигна дотам, че в предвидения тримесечен срок хората в район "Искър" събраха 4200 подписа за референдум. От тях над 3200 са с пълни данни - три имена, ЕГН, точен домашен адрес и подпис. Има около 1000 непълни - второто име съкратено, изписани само първите 6 числа на ЕГН-то, или точният адрес е непълен. Всички обаче са реални жители на комплексите. Твърдя, че подписите сме ги събирали открито, честно, и който е искал и е разбрал, се е подписал лично. Подписите бяха внесени в столичния съвет в законовия срок. По закона за референдумите, който важеше до януари т.г., но беше променен заради РЗС, в едномесечен срок за местния референдум трябваше да се произнесе общинският съвет. Но ГЕРБ промениха закона и сега в него пише, че времето за проверка на подписите не се отчита в този едномесечен срок. Което означава, че ГРАО може да проверява подписите, колкото време иска. Подписката ни е внесена на 8 март, сега сме юли - ни вест, ни кост. Подсещаме с писма ГРАО и общинския съвет, отговор няма. За да уважим категоричното мнение на толкова много граждани, задействахме и друга процедура - инициативният комитет написа писма до всички групи съветници - от ГЕРБ, БСП, сините, НДСВ, двама бивши от "Атака", един независим и т.н. Една пета от съветниците внесоха проект за решение за местен референдум. Това бе финтирано по следния начин: за да се печели време, две комисии се произнесоха, че го пращат до главния архитект Петър Диков, до няколко юристи и чакат в двуседмичен срок те да се произнесели по евентуалната законност на такъв въпрос. Тези две седмици станаха шест по две, върнаха се едни много смешни становища. Например в становището на юриста на общината пише, че "понеже има наложен мораториум върху застрояването от парламента, считаме въпроса за решен".
- Та мораториум не се спазва, между блоковете никнат нови градежи като гъби!
- Случаят в кв. 64 в "Дружба" е красноречив - по време на обществени обсъждания на подробни устройствени планове според закона се спират дори вече издадени и съгласувани частични изменения, но законът бе поруган от главния архитект на София Петър Диков. Докато минаваха няколко обявявания за обсъждане, той извади от графичната извадка този квартал и вероломно даде разрешение за строеж на нови сгради - без достатъчно места за паркиране, на бивш терен, определен за детска градина. Когато вдигнахме шум, се оказа "грешка на проектантите" и го добавиха. Сега процедурата за референдума, внесена с доклад от 13 съветници, мина през двете комисии на съвета - по местно самоуправление и по устройство на територията. В едната имаше два гласа "за", в другата - един. От ГЕРБ са против, от РЗС и СДС са въздържали се. Въпреки това аз не съм загубил доверие в общинския съвет, във всички политически сили има разумни хора, и се надявам на следващата сесия в близките 2-3 седмици да се включи точката за референдума. Това засяга десетки хиляди хора, 70 хиляди са жителите в "Дружба", 59 000 от тях са избиратели.
- Защо неща в ущърб на хиляди се решават в полза на единици - собственици на върната "земеделска земя" и строители?
- В 20-те години на "демокрация" за съжаление има отстъпление от правото на жителя, на гражданина, на човека да му се слуша мнението. При всичките недостатъци на старата система чрез различни механизми - по-възрастни хора от мен в "Дружба" помнят, че са отстоявали правото между блоковете в двата квартала да има зелени площи, площадки за децата, игрища. И някои решения за строежи са спирани. Сега се оказва, че на практика интересът на обикновения човек и на мнозинството от жителите не може да бъде защитен. В администрацията много по-лесно си намира път инвеститорският интерес, даден чиновник много лесно се изважда от лежерното си състояние и придвижва искането за строителство, докато "аморфният" интерес на хората е на заден план.
Давам пример с детските градини. В "Дружба" имаме 1200 деца без места, за тия 20 години няма нито една нова детска градина, нито разширена стара. С два митинга родителите се опитваме да кажем: "Ние сме сила и искаме място за децата ни." Докато отец Камен Бараков от алтернативния синод е намерил път през общинския съвет и през 2003 г. е получил в центъра на "Дружба 1" цяла сграда на детска градина с двор, слава богу - без земята, което му пречи да направи там мол. Ние пък искаме тази сграда да се разруши и там да се построи общинска детска градина. Цялата тази скандална заменка е дадена на прокуратурата. Искаме общината да изкупи правото на строеж на този терен и да се построи за 300 деца детска градина.      
Или например гражданин е внесъл иск в съда срещу застрояване пред блока му, а съдът казва: нямате правен интерес. Има хиляди такива случаи. Например - срещу небостъргача на "Цариградско шосе". Оказва се, че в някои състави правен интерес да защитава общинския интерес има само Столичната община. Същата, която е дала разрешението за строеж. А човекът, който е дал мандата на Столичната община, няма как да защити правото си да не живее в джунгла.
Затова ние правим няколко предложения. Първо - по закона за референдумите. Трябва да се върви към дисциплиниране на администрацията, затваряне на вратичката за безкрайно точене на проверките на ГРАО. Трябва да има ясен краен срок докога трябва да свърши проверката. Второто нещо - в закона трябва да отпаднат част от личните данни, защото при цялата нагласа в обществото - полицейщина, порверки по домове и пр., младите се притесняват, че щом им има ЕГН-то, ще им вземат фирмата или нещо друго. Старите пък се притесняват, че като има точния им адрес, строителят отсреща ще дойде да ги пребие. Различните групи от обществото по различен начин се притесняват. В този вид - три имена, ЕГН, домашен адрес и подпис, според мен е прекалено и е направено, за да откаже хората от петиции и референдуми. 
Следващо нещо - за жилищните комплекси, които са проектирани и изградени цялостно, но има в тях извършени реституции, в закона е предвидено в 6-месечен срок да се направи ревизия на реституцията. Не е направена. Първо, трябва да се спазва законът, второ, с промени в него трябва да се даде нов срок да се направи тази проверка и ако има нарушения - примерно една трета от сделките се окажат съмнителни, те да се обезсилят и да се компенсират по друг начин редовните риституирани имоти. Представи си - между два високи блока има градинка и в нея по средата върнато парцелче от 500 м. Реститутът или този, който го е купил от него, плаща данъци за това парцелче по данъчна оценка. То се води "земеделска земя", но е в урбанизирана територия, т.е. обществото и с инвестиции, и с прокарване на инфраструктури, парно, ток и т.н., е вдигнало категорията на собствеността. Сега по закон, ако се стигне до отчуждаване, съдират от парите ни в общината да се плаща по пазарна оценка. Отчуждаването с промяна в закона трябва да се извършва по данъчна оценка. Това не значи на хората да им се национализират нивичките в изградения жилищен комплекс. Това ще стимулира собственика на теренчето да извика експерт оценител, да си вдигне цената по-близко до реалната, да си плаща данъци по тази по-висока цена. В Сърбия и в други страни е така - при отчуждаване се плаща по данъчна оценка. А сега какво се прави - инвеститорът натиска общината, тя променя своя устройствен план и половината става терен за спорт и атракции, правят се две кафенета, след две години те се бутат и се прави мол. По този начин са усвоени хиляди терени. 
- Местният референдум у нас е много рядко използвана форма. Смяташ ли, че обществото има сили да реагира по този начин?
- Това е един законово предвиден начин по важни проблеми хората да дадат позицията си. Отчаян начин е, защото ако законът се спазва нормално, няма да се стига до него. Понеже серия от законови норми не се спазват, затова ние предприехме стъпката референдум, за да дадем още един аргумент на честните хора в администрацията да откажат застрояване в градинките между блоковете. Сега архитектът на района казва: няма да разреша да се строи на това място. А на какво основание? В съда реститутът ще оспори и ще спечели делото. А при референдум архитектът ще каже: няма да ти разреша, защото категоричният вот на хората на "Дружба" е такъв.
- Значи ли това, че просто няма да се строи в София?
- Има много спекулации около нашия референдум - един съветник от ГЕРБ каза: вие искате да се спре цялото строителство в целия град. Напротив. Нашият референдум дори не иска да се спре цялото строителство в район "Искър". Искаме да се извадят от застрояването комплексите "Дружба 1 и 2", които са по-малката част от района. Нещо повече, изрично сме написали, че в "Дружба 1 и 2" изключваме от вота си строежа на нови метростанции, на детски градини, на образователни институции - неща, които биха подобрили качеството на средата. Това е един начин мнозинството софиянци да се преборят за жизнената си среда. Ние също сме собсвеници, макар и на апартаменти, ние имаме право на жизнено пространство и както частникът си защитава единия декар в градинката, така и ние си защитаваме правото на нормална среда, в която си отглеждаме децата и в която живеем.
- Има активисти на ГЕРБ в района, които също се борят срещу малоумията, но не подкрепят инициативи на хора от БСП или друга партия. Пък всички се варим в един казан.
- Ние получихме много разнородна подкрепа от всякакви хора. Защото става дума не за партиен, а за жизнен проблем. Освен това, когато наши колеги от "Дружба" имат подобна иницитива, макар да са от друга партия, ние ги подкрепяме и сме сред първите, които подписват инциирани от тях петиции. Но не искаме да ни се отрича и на нас правото да имаме свои инициативи, за които очакваме подкрепа от другите.
- Не е ли нормално партия като БСП да има такива инициативи? Партията не може да е само изказвания на лидерите по върха.
- Нашата районна партийна организация точно това смята за важно - проблемите на хората. Формулирали сме 5-6 много важни въпроса на нашия район - застрояването, недостигът на места в детските градини, проблемите с транспорта, с чистотата, поддържането на парковете, кучетата и пр. Смятаме, че това са приоритети в дейността ни. Не приемам позицията "Нямате право да се занимавате с такива проблеми, те са граждански". Ако не е в основата на партията идеята да решава конкретни проблеми на хората, тя за какво съществува? Заради едната идеологическа автентичност и традиции? Ако се върнем в историята, виждаме точно това. Георги Кирков и изказванията в общинския съвет тогава, те са се борили срещу белгийската концесия на трамвайния транспорт, срещу далаверите с продажбата на общински дюкяни на приближени до властта хора.
В момента ние имаме по-добра реална представа от общината какво къде се случва, има ли домови съвети, всеки ни казваше и други проблеми, докато събирахме подписката. Направихме си група във фейсбук с други активни хора в нашия район. Работата по решаването на комунални проблеми всъщност е социална политика, която много повече приляга на лявата партия, отколкото на човека примерно с големия хотел, който си има други виждания и интереси и си ги обезпечава с различни механизми. Кой да защити интереса на хилядите хора, които не са богаташи и живеят натъпкани като сардели в тези комплекси?
 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 50

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 51

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 77

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 109

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 560

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 474

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 272

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ