30 Ноември 2020понеделник07:20 ч.

Интервюто като човекопознание

Новата книга на поетесата Валентина Михайлова "Имена от творческата плеяда" представя наши съвременници-интелектуалци

/ брой: 23

автор:Продрум Димов

visibility 1319

Валентина Михайлова си завоюва безспорно трайно присъствие сред творците на съвременния ни поетичен свят през последните две десетилетия. Солиден атестат за подобен извод са четирите й стихосбирки, които се посрещнаха с осезаемо радушие в днешните литературни среди - "Незащитени пространства" (1992), "Душа в окото на всемира" (2002), "Оазиси на сърцето" (2006) и "Предчувствие за бряг" (2013).
Наскоро обаче мнозина, които не познават отблизо възможностите на надареното й перо като творец, изненадващо я видяха и като способен журналист. Свидетелство за това е и новата й книга "Имена от творческата плеяда" (издание на "Българска книжница"). Това е интересен сборник от интервюта с наши съвременници-интелектуалци, които, кой повече, кой по-малко, са усърдни съзидатели на духовното ни съвремие.
По принцип интервюто е приносен, но отговорен журналистически жанр, затова и авторите трябва да пристъпват към неговото осъществяване с потребен професионализъм, с по-обхватно познаване на събеседниците в човешки и творчески план. Тези изисквания са легнали до голяма степен и в основата на творческата работа на Валентина Михайлова.
Сборникът е съставен от две части. В първата авторката ни среща приоритетно с известни съвременни поети и писатели. Сред тях вниманието привличат разсъжденията, творческата и гражданската позиция на творци като Георги Джагаров, Петър Анастасов, Георги Константинов, Матей Шопкин, Иван Методиев, Ефрем Каранфилов и други талантливи майстори на художественото слово. В тази компания са заселени и искрените човешки общувания с такива забележителни личности като Анна Томова-Синтова, извисила българския певчески талант по най-авторитетните и престижни сцени и концертни подиуми на Европа и света, невероятния връх на родното изобразително изкуство Иван Ненов, впечатляващия белетрист и драматург Кольо Георгиев и др. В много от разговорите, публикувани преди години по страниците на в. "Отечествен фронт", "Вечерни новини", "Новини", "Вестник за дома", "Антени" и най-много в сп. "Театър", читателят усеща болезнено опасната задуха в социално-психологически план, уродливостта на непоносимото ни съвремие.
Във втората част Валентина Михайлова ни въвежда в актуалните разсъждения на множество популярни и по-малко известни, но доказани дарования, сътворяващи съвременния облик на родното кино и театър. Сред тях са респектиращите и водещи имена на Стефан Данаилов, Наум Шопов, Маргарита Дупаринова, Таня Масалитинова, Йосиф Сърчаджиев, Леон Даниел, Любомир Тенев, сценаристи, режисьори, актьори, имащи огромен принос в генезиса на отечествената култура и изкуство. Всеки разговор е предшестван от кратка професионална и творческа характеристика на персонажа и е обогатен с ценен снимков материал.

Идват сняг и виелици

автор:Дума

visibility 126

БСП дава ВиК сектора на прокуратурата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 228

Борисов се жали, че Мата Хари преодоляла защитата му

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 228

Левицата поиска проверка на договорите на „Автомагистрали”

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 228

Водата в Разград поскъпва до близо 4 лв. за кубик

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 228

Външният държавен дълг се увеличава с близо 40%

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 228

S&P потвърди рейтинга ни, но с едно наум за политическата криза

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 228

СЗО отчете нови черни рекорди от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 228

Заев разобличи Мицкоски в лъжа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 228

Гърция обвини Германия за покровителство на Турция

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 228

ЕС осъди убийството на иранския физик

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 228

Андрей Романов: "Демокрацията" разруши съграденото преди

visibility 207

/ брой: 228

Пещерен антиконституционализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 206

/ брой: 228

Радетел на върховенството на закона

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 228

Фарсът с Конституцията се наказва

автор:Ина Михайлова

visibility 469

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ