02 Юни 2023петък12:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

Инвеститорската общност обвини кабинета, че срива капиталовия пазар у нас

Решението за прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към НОИ предизвика сътресения на БФБ

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 641

Решението на правителството да прехвърли активите на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт срещна незабавната и остра критика на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). В позиция, разпространена до министри, КФН, работодателски организации и синдикати, БАУД заявява, че действията на правителството поставят под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната.
Пенсионните фондове са юридически лица на частното право и действия, насочени към изземване на средствата им, би било равностойно на национализация, за която не съществуват нито конституционни, нито други юридически или социално-икономически основания - се посочва в становището.
Прехвърлянето на активи и ликвидирането на позиции ще срине капиталовия пазар и ще унищожи доверието в него - нещо, което не се случи дори в условията на глобална криза - изтъква БАУД. Думите им се потвърждават от срива в SOFIX, който в сряда надхвърли -2%, достигайки до годишно дъно от 354.45 пункта. Като вчера борсата продължи да се движи надолу.
Вторичните трусове от правителствената политика ще се отразят на всички пазарни институции и ще доведат до отдръпване на портфейли и стратегически инвеститори. Те вредят на стабилността на финансовата система. Принудителното продаване на големи обеми акции, корпоративни облигации, излизането на милиони левове от банковата система при освобождаване на депозити ще нанесе сериозен удар не само върху финансовата система, а и върху реалната икономика - твърдят от БАУД.
Стабилизиране на пенсионната система трябва да се търси точно в противоположната посока - в отстраняване на административните тежести, в редуциране на такси, в стимулиране на дългосрочните спестявания, цялостна ревизия на търговското, данъчното и административното право.
Под документа стоят подписите на Управителния съвет на БАУД: представители на УД "Ти Би Ай Асет Мениджмънт", УД "БенчМарк Асет Мениджмънт", УД "ДСК Управление на активи", УД "Елана Фонд Мениджмънт", УД "ИФБК Асет Мениджмънт", УД карол Капитал Мениджмънт, УД "Капман Асет Мениджмънт", УД "ОББ Асет Мениджмънт".
Аналогично писмо-реакция на правителственото решение са написали и от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

"Какво значи частен пенсионен фонд?", попита риторично Бойко Борисов в интервю пред БНТ във връзка с темата за частните пенсионни фондове и решението на МС те да бъдат национализирани.
"От 2000 г. се трупат пари - те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват, че ги национализират - това са парите на хората. Какво става 2006, 2008, 2009 г., преди да дойдем ние - тези частни пенсионни фондове трябва да си поемат и да си плащат пенсиите за така наречените категорийни работници, които работят при най-тежките условия на труд. Обаче като дойде моментът за плащане - те все не са готови", заяви Борисов.

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ