11 Април 2021неделя16:49 ч.

Иран - Нова година, нова война?

/ брой: 1

автор:Петър Герасимов

visibility 1157


70-милионен Иран продължава "да дърпа лъва за опашката" дори в дните на новогодишните празници. Именно тогава отношенията САЩ - Иран достигнаха нови върхове на острота и взаимни заплахи. Това се случва дни, след като и последният американски войник напусна съседен Ирак. И именно заради това новогодишните политико-военни престрелки между Техеран и Вашингтон са толкова симптоматични.


Да си припомним станалото през изминалите два-три дни. В събота техеранската телевизия гордо обяви, че е постигнат "качествен  напредък" в развитието на националната ядрена програма: произведени са първите уранови пръти - собствено производство, необходими за нормалната работа на АЕЦ. През 2010 г. официален Техеран лансира програма за производство на въпросните пръти, без които не може да работи един атомен реактор за мирни цели. Заедно с това обаче правителството си постави за цел и разработката на т.нар. пелети обогатен уран. Това производство - както твърдят експертите - е доста по-трудно и сложно, а освен това води към една нежелана посока - разработка на атомни оръжия.


Очевидно терминът "уранови пръти" раздразни Белия дом, защото след съобщението на официален Техеран президентът на САЩ Барак Обама обяви нови санкции, засягащи пряко петролния експорт на тази мюсюлманска държава. Всъщност причините за рязката реакция на политик № 1 на САЩ бяха две - освен въпросните уранови пръти, лично заместник-командващият иранския военноморски флот Махмуд Мосави заяви пред държавната телевизия ИРНА (също в събота), че в региона на Персийския залив "успешно е тествана ракета тип "земя-въздух" със среден радиус на действие, снабдена с най-усъвършенстваните антирадарни технологии". Предновогодишното военно учение на Иран съдържа ясен сигнал към Запада: може да ударим Израел и бази на САЩ, разположени в Близкия изток...


Пътят от тестването до серийното производство на ракети не е кратък. Още по-сложен и труден е маршрутът от урановите пръти към обогатения уран за ядрени оръжия. Въпреки това официален Вашингтон показва изненадващо бърза и гневна реакция - обявените намерения за икономически санкции срещу Иран са придружени и от недвусмислени изявления на Белия дом, че ако политическите усилия за ограничаване на ядрените апетити на Техеран не успеят, то и "военните средства не са изключени".


Ескалацията на взаимни обвинения, заплахи и санкции напомня за старата френска формула "Le Roi est mort, vive le Roi!" - "Царят е мъртъв, да живее царят". В конкретния случай не става дума за обикновен цар, а по-скоро за Цар пушка (както наричат огромното старинно оръдие в двора на Кремъл). Оръдията и картечниците в Ирак замлъкнаха - очевидно е време да се отвори нов плацдарм за военни "упражнения".


Икономическата и финансова криза на Запад като че ли няма намерение скоро да си ходи, а знайно е, че най-доброто лекарство за периодите на криза в големите капиталистически държави, за голямо съжаление, е войната... Към тези невесели мисли водят фактите от последните и първите дни на двете съседни години: няма да е чудно, ако в скоро време Чичо Сам отново "командирова" зад граница десетки хиляди военни - този път малко встрани от Ирак.

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 885

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 854

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1099

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ