19 Октомври 2021вторник09:56 ч.

Иран - Нова година, нова война?

/ брой: 1

автор:Петър Герасимов

visibility 1060


70-милионен Иран продължава "да дърпа лъва за опашката" дори в дните на новогодишните празници. Именно тогава отношенията САЩ - Иран достигнаха нови върхове на острота и взаимни заплахи. Това се случва дни, след като и последният американски войник напусна съседен Ирак. И именно заради това новогодишните политико-военни престрелки между Техеран и Вашингтон са толкова симптоматични.


Да си припомним станалото през изминалите два-три дни. В събота техеранската телевизия гордо обяви, че е постигнат "качествен  напредък" в развитието на националната ядрена програма: произведени са първите уранови пръти - собствено производство, необходими за нормалната работа на АЕЦ. През 2010 г. официален Техеран лансира програма за производство на въпросните пръти, без които не може да работи един атомен реактор за мирни цели. Заедно с това обаче правителството си постави за цел и разработката на т.нар. пелети обогатен уран. Това производство - както твърдят експертите - е доста по-трудно и сложно, а освен това води към една нежелана посока - разработка на атомни оръжия.


Очевидно терминът "уранови пръти" раздразни Белия дом, защото след съобщението на официален Техеран президентът на САЩ Барак Обама обяви нови санкции, засягащи пряко петролния експорт на тази мюсюлманска държава. Всъщност причините за рязката реакция на политик № 1 на САЩ бяха две - освен въпросните уранови пръти, лично заместник-командващият иранския военноморски флот Махмуд Мосави заяви пред държавната телевизия ИРНА (също в събота), че в региона на Персийския залив "успешно е тествана ракета тип "земя-въздух" със среден радиус на действие, снабдена с най-усъвършенстваните антирадарни технологии". Предновогодишното военно учение на Иран съдържа ясен сигнал към Запада: може да ударим Израел и бази на САЩ, разположени в Близкия изток...


Пътят от тестването до серийното производство на ракети не е кратък. Още по-сложен и труден е маршрутът от урановите пръти към обогатения уран за ядрени оръжия. Въпреки това официален Вашингтон показва изненадващо бърза и гневна реакция - обявените намерения за икономически санкции срещу Иран са придружени и от недвусмислени изявления на Белия дом, че ако политическите усилия за ограничаване на ядрените апетити на Техеран не успеят, то и "военните средства не са изключени".


Ескалацията на взаимни обвинения, заплахи и санкции напомня за старата френска формула "Le Roi est mort, vive le Roi!" - "Царят е мъртъв, да живее царят". В конкретния случай не става дума за обикновен цар, а по-скоро за Цар пушка (както наричат огромното старинно оръдие в двора на Кремъл). Оръдията и картечниците в Ирак замлъкнаха - очевидно е време да се отвори нов плацдарм за военни "упражнения".


Икономическата и финансова криза на Запад като че ли няма намерение скоро да си ходи, а знайно е, че най-доброто лекарство за периодите на криза в големите капиталистически държави, за голямо съжаление, е войната... Към тези невесели мисли водят фактите от последните и първите дни на двете съседни години: няма да е чудно, ако в скоро време Чичо Сам отново "командирова" зад граница десетки хиляди военни - този път малко встрани от Ирак.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ