25 Юли 2021неделя12:21 ч.

Искат да строят мощности за ВЕИ над 10 000 мегавата

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 684

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) досега има заявени намерения за над 10 000 мегавата мощности за производство на енергия от ВЕИ. Пламен Денчев от ДКЕВР каза, че това не е възможно да се случи поради ниския товар на енергийната система.
По думите му, ако ние разполагаме с много големи мощности от ВЕИ, няма кой да купи тази енергия. Оттам произтичат и ограниченията и се смята, че енергийната система би могла да работи при наличие на една мощност от 5000 мегавата ВЕИ, включително ВЕЦ над 10 мегавата към 2020 година, което ще ни позволи да отговорим на изискванията на директивата на Европейския съюз за дял от 12-13% електроенергия от ВЕИ.
Използваемостта на тези източници е значително по-малка, но те в определена степен в пикови моменти присъстват осезателно в товара на енергийната система и всъщност това ограничава възможностите за изграждане на по-големи мощности от порядъка на 5000 мегавата, и то към края на този период 2020 година, каза Пламен Денчев.
През последната година са издадени три лицензии за фотоволтаични централи на обща мощност 125 мегавата и една лицензия за вятърна централа с мощност 50 мегавата. В процес на издаване, тоест има вече открита процедура за една лицензия за фотоволтаична централа 60 мегавата, една за вятърна централа с 80 мегавата, една за биомаса с 15 мегавата мощност. Има една прекратена лицензия за вятърна централа от 12 мегавата.
Според Пламен Денчев не бива да се смята, че развитието на ВЕИ е негативен процес. Това е процес в световен мащаб и ние сме длъжни да се съобразим. Разбира се, трябва да намерим най-рационалния път, така че да не натоварваме излишно потребителите и изобщо пазара на енергия заради ВЕИ. За да изпълним нашите ангажименти по директивата, са необходими инвестиции от порядъка на 20 млрд. лева, което е добре за икономиката, тъй като повечето от тези инвестиции са външни, но, разбира се, от друга страна, това се отразява в цената. Трябва да сме наясно и с това, че ако не постигнем целите на ЕС за 16% енергия от ВЕИ до 2020 г., цените ще бъдат още по високи, тъй като недостигът от възобновяема енергия трябва да се купи от външни доставчици, каза той.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ