18 Май 2021вторник11:59 ч.

Истанбулската конвенция изпокара управляващите

8 министри отхвърлиха документа на Съвета на Европа, Захариева обяви, че той разчупвал стереотипите

/ брой: 2

автор:Ростислава Иванова

visibility 1464

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция, бе приета вчера от правителството след разгорещени спорове между министрите. Кабинетът предложи на парламента да ратифицира документа, въпреки че 8 от членовете му гласуваха против. ДУМА припомня, че преди няколко дни "Обединени патриоти" излязоха с декларация срещу ратифицирането на конвенцията, тъй като тя нарушавала семейните ценности и стереотипи и узаконявала третия пол и еднополовите бракове.
След заседанието на МС външният министър Екатерина Захариева опита да успокои коалиционните партньори и заяви, че конвенцията няма да доведе до разрешаване на еднополовите бракове у нас. По думите й документът не признава и третия пол. Захариева и колежката й Цецка Цачева обяснили на патриотите, че няма заплаха за Конституцията. Министърът припомни, че общественото обсъждане на Истанбулската конвенция върви от март м.г., до момента е ратифицирана от 17 страни членки на ЕС и е подписана от всички в общността.
"В нея има ясно определение за пол и той се отнася за мъже и жени. Целта на конвенцията е от ранна възраст да разчупва стереотипите и да възпитава децата в толерантност между половете. Тя защитава жените и момичетата от домашно насилие и от стереотипното схващане, че мястото на жената е у дома и че мъжът има право да я насилва. Още има случаи на домашно насилие, завършващи с фатален край. Това е добра конвенция и за мъжете, тъй като се разчупва стереотипът, че трябва да носи препитанието вкъщи", разясни външният министър. Захариева смята, че всички притеснения са безпочвени, а националистите са се подвели по текста за равнопоставеност на половете. Тя уточни, че при ратификацията в парламента ще има съпътстваща декларация, в която депутатите ще изчистят недоразуменията.
На излизане от МС вицепремиерът Симеонов съобщи, че 8 министри са гласували против конвенцията. Лидерът на НФСБ не каза кои са против конвенцията, по думите му срещу нея се обявили нормално сексуално ориентираните. Дали премиерът Бойко Борисов е бил сред тях Симеонов не забелязал, защото по време на гласуването гледал в друга посока.
"Не става въпрос за политическо противопоставяне, а за позиция. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и убеждение. Не само "Обединени патриоти", 8 човека от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за взимане на решение". По въпроса за признаването на третия пол той заяви, че "не трябва да се влиза в детайли". След като сме изразили позиция, значи имаме основания и притеснения", настоя вицепремиерът.
По-късно стана ясно, че освен Симеонов и Красимир Каракачанов срещу конвенцията са гласували министрите Нено Димов, Емил Караниколов, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Кирил Ананиев. Осмият гласувал против обаче така и не стана ясен.

Кабинетът прие мерки срещу домашното насилие


Правителството утвърди Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г. Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото и на капацитета на професионалистите, отговорни за прилагането на мерките, съобщиха от МС. Мерките предвиждат денонощно консултиране и насочване на жертви на домашно насилие, финансиране на проекти за предоставяне на социални услуги за пострадали, поддържане и управление на кризисни центрове и др. Истанбулската конвенция като част от програмата обхваща широк спектър от мерки - от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени. С присъединяването си към нея България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне с всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и ефективни присъди за насилниците.
 

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ