26 Май 2024неделя09:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истината е някъде там

Земята няма посланик за извънземните, но се готви за срещи с други цивилизации

/ брой: 13

автор:Калина Йотова

visibility 3667

Какви са тези приказки сега, че никога не сте ходили на Алфа Кентавър? За Бога, човечество, та тя се намира само на четири светлинни години от вас! Така де! Съжалявам, но никой не ви е виновен, че не сте се потрудили да разберете какво се прави в собствения ви район. Край! Включете лъчите за унищожение.
Дъглас Адамс, "Пътеводител на галактическия стопаджия"

Светът трябва да се подготви за среща с извънземни цивилизации в най-скоро време, гръмна доклад на Британската кралска академия на науките. Професорите - хора, здраво стъпили на... земята, преведоха на научен език едно популярно разбиране на Острова за съществата от други светове. Според изследване на YouGov от декември миналата година половината от британците вярват в съществуването на извънземни. Данните от анкетата сочат, че 44% от гражданите на Обединеното кралство вярват в извънземния живот, 1/3 от анкетираните смятат, че би трябвало активно да опитваме да се свържем с инопланетяните, а според 28% изобщо няма зелени човечета. Като цяло мнозинството е на мнение, че извънземните вече са ни посещавали и поради една или друга причина са избрали да не остават на Земята. Така де, може би са наясно с плана за развитие на по-отдалечените райони на Галактиката и имат едно наум за строежа на хиперкосмическата магистрала през нашата звезда система...

Американецът Джеф Пекман иска инициатива за правителствена комисия за контакт с извънземни

Ако оставим духовитите "стопаджийски" забележки настрана, всъщност не за първи път астрономите твърдят, че е настъпил моментът за контакт с извънземните. Преди време директорът на SETI - космическия център за търсене на извънземен разум - прогнозира, че първият контакт с извънземни ще се състои най-късно през 2025 година. В интерес на обективната оценка трябва да се отбележи, че SETI използва научни методи и в миналото американското правителство спонсорира негови проекти, но има и немалко скептици, които определят дейността на центъра като псевдонаука.
НЛО активисти отдавна лансират идеята за създаване на официални органи за контакт с извънземни. Известният последовател на теорията за съществуването на извънземните Джеф Пекман настоява в САЩ да бъде създадена правителствена комисия, която специално да се занимава с тези въпроси. Той мотивира искането си с аргумента, че хората трябва да бъдат защитени от заплахите на извънземните и техните космически кораби. Любители на теорията за свръхестественото приписват изказвания в подкрепа на търсенето на контакт дори на най-влиятелните лидери на тази планета. Според тях президентът на САЩ Барак Обама е споделял, че човечеството трябва да се подготви за контакт с извънземен разум, а руският му колега Дмитрий Медведев твърдял, че трябва да се активизира търсенето на извънземен живот и да се предвиди евенутален контакт с други разумни същества.

Астрофизичката Отман не е назначавана за космически посланик

Така или иначе професорът от шотландския университет "Сейнт Андрю" Мартин Доминик апелира за създаването на специална агенция по въпросите, свързани със срещи с извънземни цивилизации. Доминик предлага тази структура да бъде към Комитета на ООН по използването на космическото пространство за мирни цели (COPUOS, създаден през 1959 г.). БЕЗ ПАНИКА. Службата за космически въпроси на ООН (UNOOSA), организация на Генералната Асамблея, натоварена да изпълнява политиките, свързани с космическото пространство, е именно такава структура. Дори миналата година шефката й - проф. Мазлан Отман - бе "назначена" от медиите за посланик за контакт с извънземните. Повод за това космическо повишение стана изказването й, че "все повече се увеличава вероятността хората да имат контакт с извънземни цивилизации и затова трябва да сме подготвени". Малайзийската астрофизичка обясни, че задачата на ООН е да създаде механизъм, специално предназначен за координирана реакция на човечеството при контакт с извънземни. Тя отхвърли слуховете за новия си пост и уточни, че думите й биха послужили за пример как извънземните дела могат да станат обект на дискусии в ООН, както е било с теми като обектите в близкия космос и космическия боклук.


Ако се доверим на Дъглас Адамс, според някои изтъкнати жители на Бетелгейзе човешките същества са симпатични, но "има страхотно много неща, за които нищо не знаят". И тъй като Земята си няма парламентьор с "тъмнозелена жилава като гума кожа, която да е достатъчно дебела, за да може да играе политическите игри на вогонски служител - при това доста успешно", ДУМА разпита за космическите дела трима души, които са наясно с тези материи:


Георги Иванов, първият български космонавт- Сами ли сме в галактиката, г-н Иванов?
- Нашата галактика има неколкостотин милиарда звезди, някои от които са подобни на Слънцето. Учените изхождат от този факт, когато правят предположения при какъв процент от тези слънца евентуално може да има биологичен живот. Моята позиция е много консервативна в това отношение, защото тези цивилизации са на огромни разстояния в светлинни години. Така че засега поне контакти няма.
- Вие или някой ваш колега преживявали ли сте близки срещи от третия вид?
- Нито един мой колега - от американците, руснаците или от Интеркосмос (космическата програма на СССР за приятелски държави) не е преживявал такива неща. Доказано е научно и няма нищо странно в това.
- Според британската кралска академия не бива да се страхуваме от извънземни, но Стивън Хокинг твърди, че хората трябва да се пазят от тях. Носят ли алтернативните светове някакви опасности?
- Аз бих се придържал към становището на Кралската академия за търсенето на контакт, стига да може да се установи. Такива опити се правят с радиосредства и изпращане на сигнали. Един от тях датира отпреди близо 34 години, когато бяха изстреляни двата апарата " Вояджър1" и "Вояджър 2". В тяхната Златна плоча е включена и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Целта на тези станции е точно такава - среща с други цивилизации.
- Готово ли е човечеството за научното търсене на извънземен разум, при положение че не познаваме изцяло собствената си планета?
- На този етап нивото на човешката цивилизация е много високо. Тя се развива с ускорени темпове, особено през последното столетие. Помислете само - от първите стъпки на авиацията до сериозните крачки в космоса. Интересите са насочени далеч отвъд изследванията в близкия космос, но днес се заделят по-малко средства за космически изследвания. В наши дни двете големи сили - Русия и САЩ, обединиха усилията си и сме свидетели на съвместен проект като Международната космическа станция, която обикаля Земята всеки 90 минути повече от десет години. На МКС работят постоянно екипажи между 6-13 души. Това е сериозно постижение.

Еленко Ангелов, психолог- Според вас колко са интелектуалните форми на живот извън Земята?
- В нашата галактика има стотици форми на живот, но доминиращите са с хуманоидна форма... Предстои фалшиво кацане и постановки, за които илюминатският Холивуд ни подготвя от век.
- Носят ли алтернативните светове някакви опасности?
-Те са тук от зората на човечеството. Земята на практика е рептилска колония - човешките тела са плод на ДНК инженерство. На тази прекрасна планета от хилядолетия са сложили ръка влечугоподобните (рептилиите). Те са различни раси и от различни звездни системи - Орион, Сириус. Познати са като дракони/лами/змейове/читахури. В много български приказки за змейове, както и в многобройни припокриващи се такива от цял свят, се разказва как те най-често сменят формата си и се преобразяват на човек. Така змейовете се смесвали с хората, които не откривали измамата. Често влечугоподобните ставали царе и господари. Човешкият образ им помагал по-лесно и безпроблемно да крадат моми и момци, да се любят и женят за тях. Тези древни "трилъри за деца" се разказват от векове във фолклора на Америка, Африка, Азия, Европа, Австралия и Океания. Змейовете, излизащи под земята, с "магическите си сили" принуждавали селата да им дават основен данък - млади хора. В противен случай те спирали реките, облаците и дъждовете, отравяли езерата, унищожавали реколтата с дъждовни порои и градушки, причинявайки масов глад и страдание на обикновенните хора... Това са влечугоподобните - те и сега са сред нас, поставили слугите си на ключови места в обществото...
- Казвате, че сте виждали НЛО. Вие самият имали ли сте близки срещи от третия вид?
- Да, виждал съм вече безброй пъти всички видове НЛО. Имал съм такива срещи с ясното съзнание, че аз съм светлинно същество с човешко преживяване и те нямат право да погазват волята ми.
- Готово ли е човечеството да приеме извънземния разум, щом не познава изцяло собствената си планета?
- На тази планета има стотици форми на живот, които "са донесени" от различни краища на галактиката ни умишлено или не. Досега имам две книги по тези въпроси.

проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания към БАН- В БАН има ли звено за изучаване на въпросите на извънземния разум?
- В Българската академия на науките няма звено за изучаване на извънземен разум или въпросите, свързани с появата на неидентифицирани летящи обекти.
- Вие сте учен и експерт. Смятате ли, че не сме сами в галактиката?
- Засега няма научни доказателства за съществуването на други цивилизации в нашата, както и в другите известни ни в една или друга степен галактики.
- Да приемем, че съществуването на извънземните ни съседи е факт. Според британската кралска академия не бива да се страхуваме от тях, но космологът Стивън Хокинг твърди, че хората трябва да се пазят от извънземни. Крият ли алтернативните светове някакви опасности?
- Как да се страхуваме или не от нещо, което не знаем дали съществува и какво представлява? Ако все пак приемем, че съществуват извънземни, би следвало да се страхуваме, тъй като, ако се изхожда от енергетичните и интелектуалните възможности, които те трябва да имат, за да дойдат при нас, то те ще са на много по-високо ниво във всяко отношение. Ние ще изглеждаме пред тях много примитивни и жалки. И ако те нямат някакви изключителни етични и морални закони и правила, наистина ще е страшно.
- Според вас готово ли е човечеството да приеме извънземния разум, при положение че не познаваме изцяло собствената си планета?
- Изглежда не е готово, защото засега не е известна физическа същност на извънземните и природата на тяхното проявление.


 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 642

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 706

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 673

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 708

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ