23 Септември 2020сряда10:51 ч.

Истината срещу фалшификациите противопоставиха в СБЖ

С международна конференция синдикалната организация отново открои проблемите пред журналистиката

/ брой: 238

автор:Павлета Давидова

visibility 1263

Проблемите на гилдията бяха основна тема на провелата се онзиден международна конференция "Истината срещу фалшификациите. Ролята на журналистите в събитията по света". Домакин на срещата бе Съюзът на българските журналисти, който събра в София колеги от няколко европейски страни.
Акцент на дебата отново бе една от основните задачи на журналистите - да отразяват обективно събитията, съобщиха от СБЖ. Медиите не бива да се превръщат в проводник на фалшификации или в инструмент за политически поръчки, категорични бяха участниците в дискусията. Засегнато бе и влиянието на цензурата и автоцензурата в сферата.
"Борбата с двойните стандарти и фалшивите новини, както и защитата на свободата на словото са основните задачи на СБЖ. Поради това тази среща е много важна за нас", заяви председателят на СБЖ Снежана Тодорова.
Модератор на дискусията бе Зорница Илиева, която е автор и на ДУМА. Според нея медиите и политиката са скачени съдове, които твърде често са повлияни един от друг. Разбираемо е твърдението, че пропагандата и манипулацията са свързани понятия, а връзката между тях се осъществява чрез медийната среда, отбеляза тя. В своя анализ за търсенето на истината Илиева се спря на отразяването на противопоставянето между Украйна и Русия и едностранчивото представяне на конфликта у нас.
Сръбската журналистка Милияна Балетич засегна темата с финансирането на медиите, като констатира, че професията е станала слугиня на властта. Сръбкинята съжали, че медиите са отстъпили от обективността, а неуки, но амбициозни журналисти "промиват" съзнанието на читателите и зрителите.
Колегата Горан Игич наблегна на голямото значение, което визуализацията на новините е придобила. Според него с напредъка на технологиите са се увеличили и анонимните автори, което дава възможности за по-добра реализация на пропагандатори и дезинформатори. Той съжали, че анонимното публикуване и онлайн терорът вече са масова практика.
Журналистът от Черна гора Гойко Райчевич отбеляза, че много западни медии първо сатанизират дадени държави, а чак след това дават информация за тях.
Едностранчивата пропаганда, подклаждането на конфликти и манипулацията на информации също бяха част от дебата в СБЖ.

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 36

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 192

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 205

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 171

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 241

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 164

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ