19 Януари 2020неделя05:05 ч.

"Хачатурян: Танц със саби" - реж. Юкуп Разиков

Екран

По ноти

Истории за силата на музиката

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 430

Как музиката може да въздейства на хората? В рубриката "Композитори и диригенти" "Киномания" представя истории за силата на музиката с два премиерни филма - "Хачатурян: Танц със саби" и "Кресчендо".

На вълнуващо пътуване от 1942 г. в град Молотов отвежда филмът "Хачатурян: Танц със саби". Ленинградският академичен театър за опера и балет "Киров" е евакуиран в града и репетира усилено за премиерата на балета "Гаяне". Всекидневието на театъра е изпълнено с глад, студ, представления из болници и безкрайни репетиции. Последните усилия на Арам Хачатурян да завърши балета си "Гаяне" съвпадат с написването на първия такт на неговата Втора симфония. Преди генералната репетиция Хачатурян неочаквано получава нареждане от дирекцията - да напише още един танц за финалната част на вече готовия балет. Филмът показва как само за 8 часа Хачатурян съчинява най-изпълняваната си творба.

Още един филм свидетелства как музиката е способна да разруши всички стереотипи. "Кресчендо" разказва за проблемите около израелско-палестински младежки оркестър, създаден от световноизвестния диригент Едуард Шпорк. Израснали в състояние на война, потисничество и постоянен риск от терористични атаки, младите музиканти от двете страни са почти неспособни да оформят екип. Водени от най-добрите цигулари - еманципираната палестинка Лейла и красивия израелец Рон, те оформят два лагера, които не се доверяват на другите не само на сцената, но и извън нея. Как обаче музиката надмогва омразата и достатъчно силна ли е да се изправи пред политическите опоненти на оркестъра? "Кресчендо" е определян като забележителен филм, даващ оригинален принос към всеобщите усилия за разбирателство, човечност и мир.

Превалявания от дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 14

Почина болен от свински грип в Смолян

автор:Дума

visibility 695

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 265

Инцидент в Истанбул

автор:Дума

visibility 95

Русия против нов закон за образованието в Украйна

автор:Дума

visibility 134

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 108

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 526

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 651

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 511

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ