29 Ноември 2021понеделник01:49 ч.

Акценти

"Историята е скърцаща врата..."

80-годишнината от рождението на писателя Никола Радев ще бъде отбелязана в "Старинният файтон"

/ брой: 200

автор:Елена Алекова

visibility 803

Националният литературен салон "Старинният файтон" организира премиера на книгата  "Литературна анкета с Никола Радев". Анкетата на литературния критик Никола Иванов бе издадена по повод 80 години от рождението на писателя в края на миналата година и е своего рода продължение на "Книга за Никола Радев" (2018), представена навремето в Националния литературен салон "Старинният файтон". И двете книги са продукция на варненското издателство "Славена". И двете излизат по инициатива и с прякото участие на Никола Иванов - на първата той е съставител и редактор, във втората е събеседникът - "провокатор" на анкетата. В първата виждаме Никола Радев някак изотвън. Образът му израства и се разраства, пречупен през призмата на литературни критици и анализатори, поети, белетристи, колеги по служба и приятели, журналисти - в отзиви, статии, анализи за негови книги и творби, посвещения, спомени, интервюта с него. Втората ни го показва изотвътре - през неговия собствен филтър. Такъв, какъвто е - от дете до последните му години. 

Никола Радев не обичаше да говори много-много за себе си. Но анкетиращият го Никола Иванов, негов близък дългогодишен приятел, знае как да предразположи, да разговори мълчаливеца, за да измъкне от него шепи злато. Диалогът се води непринудено, завладяващо. "Не е имало предварителен план - споделя в "Необходимо предисловие" литературният критик - или намислени въпроси, които да предоставям на писателя и той да отговаря писмено. Всичко е било спонтанно, недирижирано, естествено. Просто сядахме у тях в апартамента му в "Младост 2", включвах записващото устройство и започвахме разговор. Някои от записите са правени вкъщи в Пазарджик, когато ми е гостувал с Райничка (съпругата на писателя - бел. Е.А.), други в Почивната станция на СБП във Варна, защото в продължение на 10-15 години всяко лято ходехме заедно на почивка там". Детството, студентските години в Литературния институт "А.М. Горки" в Москва, в семинара по проза на Сергей Залигин, годините като моряк, ходенето по мъките като издател, времето като председател на Съюза на българските писатели - всичко това, а всъщност цял един живот, е предаден пестеливо, живо, интригуващо. По страниците на книгата оживяват интересни съдби и характери, мяркат се силуетите на писатели от далечното и недалечното минало, с които Никола Радев е другарувал или се е срещал епизодично, но запомнящо се - Никола Фурнаджиев, Светослав Минков, Людмил Стоянов, Славчо Красински, Станислав Сивриев, Веселин Ханчев, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Ивайло Петров, Иван Динков, Константин Павлов, Анастас Стоянов... Кратки разкази, по-скоро притчи... Поръсени с малко тъга, с малко хумор. Нещо като знаковата му книга "Когато Господ ходеше по земята", претърпяла няколко издания, само че в по-друг, по-интимен, мащаб. 

А към това - и много мъдрост, изведена от непосредствени наблюдения на живота, но и от историята на живелите преди нас. "Морето ме научи на много неща - споделя писателят, - но едното от тях е на приятелството, на дружбата. Това е морето. Когато дойде критичният момент, всички отиват задружно на дъното с "ура". Няма единият имал връзки и ще се спаси, а другите не, няма такова нещо. Всички отиват на дъното. Когато корабът потъва, потъва за всички". По повод на книгата си за антифашисткото движение във Варна и Варненския край в периода 1941-1944 г. "Истина без давност", писана по материали от Централния военен архив във Велико Търново, архивите на Народния съд и полицейските архиви от Варна, Варненския окръжен партиен архив, вестниците "Зора", "Черно море" и "Варненска поща", по спомени на десетки очевидци на събитията и съратници на загиналите и други, мъдрецът Никола Радев споделя в анкетата: "... Колкото до историческите истини, почти винаги животът ги допуска, но поуките са нищожни. Затова са виновни и историците, които слугуват на политиците, но най-вече политиците, които "подреждат" историята. А тя е скърцаща врата, пъхат си пръста в нея и често им го откъсва..."

Премиерата на "Литературна анкета с Никола Радев" ще се състои с участието на автора Никола Иванов при спазване на противоепидемичните мерки в сряда, 20 октомври, от 18 ч. в къща-музей "Димитър Благоев - Дядото" в София, ул. "Лайош Кошут" 34.

 

  

 

 

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ