25 Октомври 2020неделя13:59 ч.

Забележителности

Историята на една необикновена катедрала

Небесен ангел вкаменил в градчето Линкълн зъл демон, който бил пратеник на сатаната

/ брой: 276

автор:Галя Кларк

visibility 3199

Катедралата в Линкълн е най-ценната архитектура на Британските острови, заявил в края на ХIХ век мислителят и художествен критик Джон Ръскин. Тази катедрала в Линкълн, в областта Мидландс във Великобритания, е описвана в художествената литература и заснемана в игрални филми. Най-известният сред тях е "Шифърът на Леонардо", в който красивата сграда е в ролята на прочутото Уестминстърско абатство. Докато самото абатство отказва да участва във филма, то ръководството на катедралата склонява.
Около 1 млн. лири годишно са нужни на катедралата за поддръжка и реставрация. Посетителите варират между 150 000 и 200 000 души годишно.


В Средните векове - най-високата сграда

Основите на тази прелестна сграда са положени през 1088 г. от норманите. През 1141 г дървеният покрив е унищожен от пожар. След възстановяването й катедралата е отново почти разрушена 40 години по-късно - този път от земетресението през 1185 г. При поредното си възстановяване катедралата придобива готически вид. Тази катедралата е третата най-голяма по площ в Англия, след Сейнт Пол в Лондон и Йорк Минстър в град Йорк. До 1549 г. с шпила си е била най-високата средновековна кула в Европа (160 м), по-висока дори от пирамидите в Египет. През 1549 г. обаче централната кула пада.
В катедралата празнично звънят 20 камбани, включително най-голямата, която тук наричат "Големия Том". От архитектура гледна точка са особено забележителни два огромни кръгли прозореца, витражи, известни като "прозорци тип роза". Тези прозорци са наречени "Окото на дякона" и "Окото на епископа". Любопитно е, че с разрешение на крал Хенри Трети през 1255 г. е разрушена част от римската стена на Линкълн. По време на римското завоевание градът е наречен Линдум колония. С тази част от оригиналната римска стена се разширява катедралата.


Две любовни истории за аристократи

красят катедралния фолклор

Едната е за кастилската кралица Елеонор, съпруга на крал Едуард Първи. Тя била толкова обичана от краля, че когато умира през 1290 г. близо до Линкълн, той издигнал каменни кръстове навсякъде, където ковчегът й спирал по пътя за Лондон. Най-известният от тези кръстове е репликата на Чаринг Крос в британската столица. 


Катедралата си има и собствено митотворчество - така според легендата от ХIV век два ужасни демона били изпратени от сатаната да вършат зло на Земята. Тогава в катедралата в Линкълн се появил ангел и им заповядал да спрат сатанинските си дела. Един от тези демони седнал на една от каменните колони и започнал да хвърля камъни към ангела, докато другият демон се свил уплашен.  Ангелът вкаменил първия демон и позволил на втория да избяга. Вкамененият демон е известен като Линкълнският демон. Посетителите могат да го видят, замръзнал в камъка, седящ на каменна колона сред хора на ангелите.
В наши дни катедралата е малка общност, не просто духовна сграда. В хора на катедралата има 10 мъже, 20 момчета и още толкова момичета. Момичета в хора се приемат от 1995 г.
По време на коледния сезон

катедралата организира коледен панаир

както и годишна продукция на "Месия" от Хендел. Линкълн е едно от най-малките градчета в Англия. Катедралата е много английска, до нея е разположен замъкът, построен от нормандския крал Уилям. Средновековните улички наоколо са неописуемо живописни и интересни за туристите.
В тази катедрала се намира едно от 4-те запазени копия на Магна харта, донесено от Рънимейд от Хю, епископ на катедралата през 1215 г. Второто е в катедралата в Солзбъри, а останалите две - в Британската библиотека. По време на Втората световна война копието на хартата от Линкълн е пазено във Форт нокс от американското правителство. По-късно то е изложено в Библиотеката на конгреса през 1946 г. За 800-годишнината на Магна харта през 2015 г. това копие от Линкълн ще обиколи Съединените щати.
Линкълн е свързан с историята на английските преселници в Северна Америка, основали Нова Англия. На борда на кораба "Мейфлауър" е имало членове на линкълнширската конгрегация. Роденият в Линкълншир Джон Смит, добре известен като един от ранните английски изследователи на северноамериканския бряг, е основал първата успешна английска колония в Джеймзтаун през 1607 г. Като първи президент на Вирджиния му е издигната статуя на остров Джеймзтаун. Легендарна е

историята на пленяването му от индианците

и спасяването му от екзекуция от 11-годишната Покахонтас, дъщеря на индианския вожд.
Библиотеката в катедралата пази интересни стари книги за първите заселници в Нова Англия, за пуританите, включително копие на Библията, преведена на езика на индианското племе алгонкин. В катедралната библиотека може да се види рисунка на Джон Смит, пушещ лула с вожда Поухатан през 1647 г., както и много рядко копие на "Морска граматика". През 1955 г. Кристофър Уеб рисува витраж в катедралата, посветен на изследователите от Линкълншир, включително с образа на Джон Смит.
По време на Втората световна война катедралата в Линкълн е

знакова за пилотите на бомбардировачите

които са се връщали в Англия от Германия. Когато са виждали кулите й, екипажите са знаели, че са си вече вкъщи, защото базите им са близо, в Линкълншир. Липсата на големи географски обекти в района е била в полза на местните пилоти и е създавала неудобство за чуждите нашественици. В облачно-мъгливия пейзаж катедралата е била като фар за самолетите, особено са й били "благодарни" ударените от немския враг. 
Линкълншър е известен като дом на военната авиация. През 2006 г. катедралата е единствен мемориал в Обединеното кралство, посветен на екипажите на бомбардировачите. Самата сграда пък е свидетел на почти цялата история на военното летене, тя е не само важен знак за летците, но и духовен фокус на местната военна летателна база, на пилотите и семействата им. В самата катедрала има параклис на Св. Михаил, посветен на военните, както и мемориал на летците от бомбардировачите. 55 000 души от екипажите на бомбардировачите са загинали по време на Втората световна война. Военният параклис има четири витража на светци: Св. Михаил е покровител на пилотите от бомбардировачите, Св. Рафаел - на обучаващите се пилоти, Св. Уриел - на кралските въздушни сили в Родезия и св. Габриел - на кралските военновъздушни сили в Нова Зеландия. В този параклис има и три мемориални книги, две от които са получени през 1949 г. от тогавашния епископ на катедралата, самият той пилот, ветеран от Втората световна.
Интересно е, че катедралата в Линкълн се радва на необичайна реклама - чрез международен транспорт през Великобритания и Европа. На тир през целия континент пътува нейна панорамна снимка, на която се виждат и прочутите британски изтребители "Червените стрели". Хората, които видят този камион, могат да пуснат туит с хаштаг #LincolnLorry.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ