03 Юли 2020петък21:57 ч.

Италианският премиер е бесен от решението на европейски държави да не отворят границите си за страната му

автор:Дума

visibility 395

Италианският премиер Джузепе Конте в сряда обяви решенията на Австрия и Гърция да не отворят границите си за Италия „дискриминационни“ и „напълно неприемливи“, пише изданието Politico, цитирано от Агенция "Фокус".

„Има някои държави, които смятат, че е подходящо да приемат мерки срещу страни, които в момента имат по-висока крива на заразяване“, каза Конте на пресконференция и добави, че „няма причина Австрия или Гърция да предприемат дискриминационни мерки срещу Италия“.

Италия днес отвори границите си за туризъм в рамките на ЕС, но повечето от съседите я изключват от двустранните споразумения за свободно движение, включително Франция, Швейцария, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция.

Конте каза, че неговото правителство работи за предотвратяване на „дискриминационни решения срещу страната ни, които считам за напълно неприемливи“.

Той говори и за плана за възстановяване след ограничителните мерки в ЕС, обявен от Брюксел миналата седмица, като каза, че Италия „бърза да разработи нашия проект и да бъде готова“, след като финансирането стане достъпно. Той добави, че страната му има желание да ускори процеса и „работи с Европа, за да се отделят по-значителни ресурси“.

Премиерът очерта приоритетите на Италия за възстановяването, включително инвестиции в транспортна и цифрова инфраструктура, фискални реформи и борба с укриването на данъци.

Конте каза също, че Италия ще поиска достъп до SURE - заемната схема на Комисията за подпомагане на схеми за временна работа, от която очаква да получи около 20 милиарда евро подкрепа - както и заеми от Европейската инвестиционна банка.
 

Той остава несигурен за Европейския механизъм за стабилност, като каза, че ще направи оценка заедно с парламента дали да има достъп до него, като добави, че „напомняме на всички, че е заем“ и като такъв, трябва да бъде погасен.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ