17 Август 2022сряда17:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Интервю

Иван Ченчев: Вече вкарваме държавата в ритъм

Слагаме край на порочното управление, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 63

автор:Марин Милашки

visibility 158

Интервю на Марин МИЛАШКИ


ИВАН ЧЕНЧЕВ е роден на 5 август 1976 г. в София. Народен представител е в 42-рото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. В настоящия парламент е зам.-председател на ПГ "БСП за България" и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Докторант е в НСА "Васил Левски" и преподавател по мениджмънт и младежки дейности. Владее английски и руски език.- Г-н Ченчев, тази година бюджетът за спорт е доста по-голям в сравнение с 2021 г. Как ще се отрази това?
- Радвам се, че по време на преговорите по секторни политики частта спорт я разделихме на две направления - младежи и спорт. В числово изражение парите са с близо 25 млн. лв. повече, но има допълнителни 100 млн. лв. през Министерството на образованието и науката, които могат да бъдат харчени за спорт, за отдих. Те също ще бъдат ползвани. Има чувствително увеличение на средствата за общините за спортна дейност.
Искам с помощта на вестник ДУМА да се борим да рухне митът на ГЕРБ, че много са се грижили за спорта. Истината е, че при 12-годишното им управление сектор "младежи" беше под всякаква критика. Нямаше никакви държавни пари за тези политики.
Всички говорим, че нашите младежи трябва да останат в България. А те просто бягат. Ако някой остане, държавата ни не е имала политики за него през тези 12 години. Неглижиран въпрос. Предишните управляващи просто не са отпускали пари. Бюджетът по това перо е бил 800 000 лв.
- И в строителството, и в ремонта на спортни съоръжения ситуацията е сложна.
- Точният пример за порочния модел е строежът на "Арена Бургас", която трябваше да е готова. Но като пари се изляха двойно повече средства.
Сигнализирал съм спортния министър Радостин Василев за една зала за хандбал в Ловеч. Тя е била пригодена за спорт, след като преди това помещението е било продоволствено хале. Общинските съветници са гласували 300 000 лв. за ремонт. По времето на ГЕРБ това нещо се спира, парите не са били използвани. А няколко месеца по-късно се появява проект за 9 млн. лв. за същата работа. Това какво е? Намирисва на корупция, на някакво облагодетелстване. Василев е сигнализиран, за да му отдели специално внимание. За сравнение - кметът на Троян Донка Михайлова (БСП) има проект за нова зала, която ще струва 4,5 млн. лв., и ще бъде изградена от нулата.
- Това е голямо замазване на очите от страна на ГЕРБ?
- Един бивш премиер постоянно се хвалеше със спорта, а са се случвали неща, които не са толкова лицеприятни и са крити от обществеността.
- Да, но държавата е строила незаконно?
- Това не мога да си го представя, но е факт. Земята за "Хемус" дори не е отчуждена. Там са дадени 1 млрд. лв. авансово. Кой е виновен? Има такива лица, подписвали са се. Това е само един сектор. А с язовирите? От 6000 язовира 440 са определени за особено опасни още преди 8 години. Нуждаят се от спешен ремонт. Отпуснати са 500 млн. лв., с които са ремонтирани едва 11 язовира, а от тях само един е ремонтиран законно? Къде са парите?
А животът на хората? В моята Софийска област е язовир "Бели Искър". Ако се скъса стената му, ще залее Самоков, водата ще стигне до стената на язовир "Искър", ще я скъса и той ще залее София. От Планинската спасителна служба ми казват, че почти през ден язовирната стена е удряна от лавини. Това го знае и областният управител Иван Иванов. Искам да му благодаря, защото инициира среща с пряко замесените, заради сътворения от тях пореден абсурд. Правителството на Борисов прехвърля проблема на областния управител, който обаче няма финансиране. Е, какъв ремонт? Отделно в този район няма известителна система.
- Знам, че имате идея комисията по спорт да подхване храненето в училищата.
- Всяко трето българско дете е болно или склонно към затлъстяване. Ядат предимно въглехидрати. Нужни са хранителни специалисти в тази сфера. Съвместна работа с МОН и МЗ, защото е нужна програма за хранене, която да е здравословна. В момента много родители се оплакват. Децата им не влизат в столовата, хранят се с мазни банички и т.н. Надявам се скоро да излезем с конкретни предложения. Защото после казваме, че децата ни са болни, не стават от компютрите. С оглед на развитието на света, увлечението към мобилните устройства е нормално, но тук в ролята си трябва да влезе родителят.
- Не е цветуща ситуацията и със спортните училища.
- Наскоро направих среща с всички директори. Останали са 19 общински и 6 държавни спортни училища. В момента подготвяме конкретни законодателни инициативи. Обнадежден съм от това, което се случва. Знам, има военни действия, кризи, всичко това води до социално напрежение, хората мислят за хляба си и са прави. Но трябва да обърнем внимание на децата, на младежите. Разбира се, да повишим и спортните резултати. Това ще бъде добра стъпка за там, накъдето е тръгнала държавата.
- Колко време ще е необходимо, за да се видят първите резултати?
- Ще има резултати, убеден съм. Виждаме обаче изключителната съпротива на сегашната т.нар. опозиция. След 12 години, прекарани в тотална хегемонизирана власт, в доминация на мракобесието, голям натиск, манипулация на изборните резултати. След подобно управление е трудно за 2-3 месеца да се изкорени всичко. В същото време се опитват да прикриват нещата - крадецът вика: "Дръжте крадеца!". Пазят себе си, защото знаят какво са правили. Тези хора са управлявали 12 години, но са искали само да променят имотното си състояние. А и да стоят до живот на власт.
Горд съм с моята партия, с това, което сме правили последните 5 години. Каквото е говорила БСП - и за паралелна държава, за изтичащите 10-15 млрд. някъде в сенчестия бизнес... Още неща ще излизат. Надявам се всички злоупотреби да се разследват от прокуратурата. Има редица сигнали, те чакат. Нужна е нулева толерантност към корупцията.
- Като че ли промените трябва да започнат от самата прокуратура?
- Със сигурност. Трябва да има нормално правораздаване. Задачата ни е да възстановим правовата държава, защото тя беше абдикирала. Всичко се решаваше от един човек. ГЕРБ разчитат на това, че хората мислят за насъщния и се опитват да замитат злоупотребите под килима, но няма да успеят. Важно е и да не се връщат на власт. Защото наследеното от тях е чудовищно - геноцид спрямо България.
- В момента на дневен ред са и скандалите в БФС. Какво трябва да се случи, за да приключи тази мъка?
- Просто трябва да се следва буквата на закона. А сега един иска да остане, друг да променя. Това са нормални процеси в целия свят. Но да се следва буквата на закона. Защото се оказва, че в много от направленията има добри закони, но те не се спазват.
На българския народ не му е приятно да гледа всичко това, защото знаем каква сила сме били във футбола. Сега не е така и визирам мъжкия национален отбор. При младежите ситуацията е доста по-добра.
Клубовете е нужно да се замислят с тези толкова много чужденци в съставите си, защото именно те спират развитието на талантите. Ако не излязат в чужбина, отиват в нискоразредни отбори.
Но не е само футболът. Трябва да си повишим резултатите и в спортовете, които са били приоритетни на България. Ние сме спортна нация и с добра организация и хубаво планиране това ще се случи.
- Но трябва и науката да влезе.
- Можем да ползваме кадрите на Националната спортна академия. Да се направи научен институт. Това е обсъдено с ректора проф. Николай Изов. Когато е имало наука в спорта, винаги сме регистрирали успехи. И важното е да се вярва на треньорите, а не родителите да се бъркат. Всяко българско дете има талант. Ако не му върви определен спорт, се справя с нещо друго. Здравето е най-важно. То ще намали и натискът към здравната система. И в спорта, и в културата не трябва да има намеса на отделни политически лица с техните лобистки интереси.
- А каква е ситуацията със спорта в София?
- Отправил съм запитване до кмета Йорданка Фандъкова каже как е възможно от 2 млрд. лв. бюджет за спорт да са заделени едва 3,7 млн. лв. В столица на държава от ЕС. Това е подигравка. Това ли е грижата?
ГЕРБ управляват София от 15 години. Бюджетът за този период е общо 20 млрд. лв. С тези пари градът трябваше да изглежда като Виена. За това, което е усвоено, трябваше да сме град, какъвто заслужаваме да имаме. Но реално нямаме.

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 229

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 187

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ