02 Юни 2020вторник06:24 ч.

Иван Гешев не скри доброто си настроение при приемането на поста от Сотир Цацаров

Иван Гешев не разбира дебата за промени в Конституцията

Понятието "независим прокурор" е обидно за всички останали обвинители, категоричен е той

/ брой: 244

автор:Павлета Давидова

visibility 1139

При изключително засилено полицейско присъствие и все по-увеличаваща се охрана от НСО Иван Гешев официално встъпи в длъжност като главен прокурор. Той бе лаконичен по въпросите за започнатия от президента Румен Радев дебат за евентуални конституционни промени, насочени към съдебната сфера и в частност към правомощията на обвинител щ1. Той не виждал дискусия по темата, а политически заявки. "Когато инициираш дебат, трябва да има тема, а не да го инициираш, за да изясниш какъв е проблемът и дали има проблем. Когато стане ясна темата, ще кажа моето мнение, а съм сигурен, че и прокуратурата ще каже своето", заяви той. "Ако консултациите, разговорите, дебатите, нямам предвид само това, което започна при президента, а целият дебат е насочен, за да се създаде платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, е безполезно упражнение", коментира темата и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който от петък официално ще е председател на антикорупционната комисия. Гешев не отговори дали има атаки от страна на съдебната власт. Той обаче щял да опази прокуратурата от опити за политически натиск, като спазва закона.

След Нова година главният прокурор ще сформира Консултативен съвет от изтъкнати юристи, една от първите им задачи ще е да дадат становище към дебатите за промени в Конституцията. Гешев вече е подготвил екипа и визията си за управление на държавното обвинение, но ще ги обяви "на по-късен етап". Стана ясно, че ще запази сегашния брой заместници. Гешев очаква предстоящият мандат да бъде най-тежкият мандат на главен прокурор по две причини. Първата е заради очакването за повече справедливост от държавата и прокуратурата, а втората - че "прокуратурата вече е на други обороти".

"Всички прокурори и магистрати са независими. Този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата", критичен бе Гешев към законодателните намерения на властта. Той подчерта, че всички прокурори и магистрати се базират на закона, вътрешното си убеждение и доказателства по делото, което гледат.

Късно следобед Министерският съвет одобри искане до Конституционния съд (КС) за тълкуване на разпоредбите на чл. 126, ал. 2 от Конституцията. Повод за тълкувателното питане е търсенето на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор. Кабинетът пита КС дали прокурор може да извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип "никой не може да съди себе си".

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ