28 Ноември 2023вторник12:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Пешев: СОС прехвърля отговорността на държавата

"БСП за България" в софийска община никога не се е задоволявала с удобната роля на "глуха опозиция",казва общинският съветник от БСП в София

/ брой: 152

автор:Деси Велева

visibility 38

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


Иван Пешев е първи мандат общински съветник от "БСП за България" в Столичния общински съвет. Заместник-председател е на постоянната комисия за децата младежта и спорта и е член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност. Заместник-председател е на Градския съвет на БСП в София и е председател на Районната организация на партията в "Слатина". От май 2019 г. до декември 2021 г. е бил управител на в-к "Дума". 


  • - Г-н Пешев, изминалият политически сезон в Столичния общински съвет се отличаваше от предишните с това, че ГЕРБ ръководи общината без да има зад гърба си централната власт, управлявана отново от ГЕРБ. Как това се отрази на работата на СОС? Показаха ли от кметството, че губят почва под краката си?

- Разбира се, че когато мнозинството на ГЕРБ в СОС и ръководството на Столичната община имаха зад гърба си подкрепата на централната власт, се чувстваха много по-комфортно. Можеха да разчитат на допълнително финансиране и съдействие от държавата, с което да компенсират пропуските и неудачите си в управлението на столицата. За сметка на това през изминалия политически сезон станахме свидетели как кметът Йорданка Фандъкова и представителите на ГЕРБ в СОС непрекъснато се опитваха да прехвърлят отговорността си за задълбочаващите се проблеми с "Топлофикация-София" и общинския транспорт върху държавата. Тази тенденция се засили особено след започването на войната в Украйна.   

- Показателно ли беше за цялата работна година поведението на ГЕРБ и по-конкретно на председателя на СОС Георги Георгиев на последната сесия за сезона, когато той показа арогантно и непрофесионално поведение при ръководенето й?

- Последната сесия на СОС за този политически сезон, която се проведе на 21 юли, беше с дневен ред от над 140 точки. Това, между впрочем, е вече утвърдена практика на ГЕРБ - последните сесии за съответния политически сезон да се провеждат при изключително дълъг и тежък дневен ред, в който се включват спорни, често и неизгодни за общината доклади. Разчита се те да останат извън вниманието на съветниците от опозицията и медиите или казано в прав текст "да минат между капките". 

Причината председателят на СОС Георги Георгиев да си "изпусне нервите" на последната сесия на СОС беше по повод липсата на подкрепа за приемане на Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столичната община. Опозицията в СОС не подкрепи наредбата, защото тя не е достатъчно обоснована и  аргументирана, като по същество се свежда до недопускането на определена категория автомобили в някои части на София при определени условия. Председателят на СОС бсе изнерви най-вече във връзка и с това, че ГЕРБ загуби комфорта на "гилотината на мнозинството", защото този път и ВМРО не ги подкрепи. Стана ясно, че благодарение на принципната позиция на опозицията и най-вече на съветниците от "БСП за България", ГЕРБ ще трябва да се потрудят над "качеството" на внесените в СОС материали. 

- В какво се провалиха от ГЕРБ? 

- В управлението на Столичната община като цяло. Това се вижда и усеща от всички софиянци. "Топлофикация-София" е с над 1,2 млрд. лв. задължения и фактически е във фалит. Общинските транспортни оператори трупат също огромни загуби. Инвестиционната програма и заложените в нея обекти за поредна година ще останат неизпълнени, ще спомена само ремонта на трамвайното трасе на линия номер 5. Липсата на места в детските градини и ясли се превърна в срамна визитка на управлението на ГЕРБ и кмета Фандъкова. Проблемите с презастрояването на града и унищожаването на зелените площи се задълбочават и остават като тежко наследство за следващите управляващи. Към това следва да добавим и все по-осезаемата дисхармония в развитието на централната градска част и крайните квартали и райони на столицата. Това е проблем, който ние от БСП дефинирахме преди повече от 10 години.

- Какво успяхте да направите с колегите си от БСП през годината и какво не успяхте? 

- Като успех мога да отбележа, че и през изминалия политически сезон групата на БСП в СОС със своите действия се стараеше да отстоява мястото си на най-голямата и последователна опозиционна сила. В много случаи, когато беше необходимо да се огласят и спрат неправилни и вредни за софиянци решения, си партнирахме с групата на "Демократична България". Длъжен съм обаче да отбележа, че при това сътрудничество не допуснахме идеологически компромиси и преминаване на граници, които са недопустими за членовете на БСП и нейните симпатизанти. Това пролича много ярко при вземането на решенията в СОС, касаещи преименувания на улици и площади във връзка с войната в Украйна, поставянето знамето на тази страна на фасадата на Столичната община, опитите за премахване на Паметника на Съветската армия и други. 

Не мога да не отбележа като успех и факта, че няма заседание на постоянните комисии или сесии на СОС, на които общинските съветници от БСП да не са правили изказвания и предложения, които да доведат до връщане на лобистки доклади, до спиране на незаконни сделки. С една дума спомогнахме за опазване на общинската собственост. 

Общинските съветници от БСП активно се включват при предлагането и приемането на мерки свързани с преодоляването на последиците от КОВИД - кризата. По наше предложение и с наша подкрепа ще бъдат предоставени над 35 млн. лв. на районните кметове за ремонт на тротоарите, като обектите ще се определят от тях с участието на местните общности. По наше предложение ще бъдат изградени спортни и детски площадки. Ние сме инициатори и за предприемане на действия за технологично обновление на "Топлофикация-София" и финансовото й оздравяване. Наши представители се включват активно и подкрепят действията на инициативните комитети и гражданските обединения при борбата им с презастрояването и унищожаването на зелените площи в столичния град.  

Стараем се да не изпускаме от погледа си и проявите на феномените на управлението на ГЕРБ в София - "ремонт на ремонта" или "хубаво е не, но е все още не е готово."

 - Какво предстои през следващия политически сезон в работата ви? Какви приоритети ще заложите от групата?

- Очакваме следващият политически сезон да бъде натоварен с големи предизвикателства, както към държавата, така и към Столичната община, предвид престоящите избори, липсата на действащ парламент и задълбочаващите се енергийна, икономическа, социална, финансова и други кризи. В тази ситуация основна грижа на СОС трябва да бъде осигуряването на  нормалната, доколкото е възможно, дейност на "Топлофикация-София", както и функционирането на общинския транспорт. 

На дневен ред ще са и проблемите, свързани със създаването на добри условия за работата на общинското образование и особено на столичното здравеопазване, предвид очакваната нова КОВИД-вълна.  Както неведнъж сме заявявали при решаването на важните за софиянци въпроси, групата на "БСП за България" в СОС никога не се е задоволявала с удобната роля на "глуха опозиция", а се е старала да предлага работещи и полезни решения. Такава опозиция ще бъдем и занапред. Това е изключително важно и поради факта, че след около година предстои провеждането на местните избори. На тях софиянци ще оценяват и избират своите представители в местната власт, не само по красивите думи и обещания, но и по реално свършеното от тях и по предложените решения. В този смисъл на групата на БСП й предстои тежката задача да запази водещата си позиция в СОС, като асили своята активност. 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 230

В Киев поискаха оставката на Залужни

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 114

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 109

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 133

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 130

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ