21 Юли 2024неделя17:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Петков: БСП в Пловдив е сплотена и единна

Очаквам конгресът да е конструктивен и да очертае новите предизвикателства пред партията, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 247

автор:Юлия Кулинска

visibility 1331

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


ИВАН ПЕТКОВ е роден на 26 февруари 1987 г. в  Пловдив. Има магистърска степен по финансов мениджмънт. В периода 2015-2019 г. е общински съветник от БСП. През 2010 г. е избран за председател на младежката организация на партията в Пловдив. От юли 2022 г. е лидер на БСП в града под тепетата. Депутат в 45-ото и 48-ото НС от БСП. Член е на комисиите по електронно управление и информационни технологии и по енергетика. Владее руски и английски език.

- Г-н Петков, чествахте 130 години от основаването на партийната организация в Пловдив. Какво е организационното й състояние след трусовете и разделението? Какви стъпки предприемате, за да се повиши влиянието на социалистите в града под тепетата? 

- Гордеем се, че сме наследници на 130-годишна партия. Нашата организация е основана веднага след Бузлуджанския конгрес. Отбелязахме годишнината с дискусия "130 години социалистическо движение в Пловдив - минало, настояще и бъдеще". В нея се включиха около 150 участници и разговорът продължи близо три часа. Модератор беше доц. Атанаска Тенева, а лектори проф. Искра Баева, историкът д-р Иванка Митева и аз.

С историческо експозе за социалистическото движение в Пловдив начало на форума даде д-р Иванка Митева. Проф. Искра Баева хронологично коментира събитията след Девети септември, както и периода от началото на прехода насам. Бяха дискутирани актуални въпроси, свързани със социалната държава, капитала в наши дни, бъдещето на лявото в международен план и у нас. Бяха засегнати и исторически некоректните факти, които се появяват в настоящето, както в литературата, така и в социалните мрежи. Обсъдени бяха и  проблемите, с които се сблъсква пловдивската организация, и методите, които занапред да се използват за утвърждаване на социалистите в Пловдив като гарант за справяне с проблемите на обществото. 

Направихме добър и откровен разговор с мисъл за бъдещето на нашата организация. Надявам се да тръгнем по-отворени и към обществото, и да сме по-сплотени, като забравим сътресенията и проблемите, защото ни предстоят важни и отговорни задачи.

Отминалите парламентарни избори показаха как общите каузи могат да ни обединят в полза на жителите и децата на Пловдив. Заедно с Кристиан Вигенин като кандидати за депутати подехме инициативата, вместо да направим плакати, със спестените средства да се отпечатат ученически тетрадки, на кориците на които да са изобразени известни личности от нашия град. Направихме го и над 3300 първокласници получиха такива помагала. 

Заедно с Вигенин предложихме бившата сграда на БНБ в центъра на Пловдив да бъде предоставена за музей на града. По този повод се срещнахме с директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов и обсъдихме какви стъпки да се предприемат, за да реализираме идеята си. Надяваме се тя скоро да стане факт.

- Разграничихте се от общинските съветници на БСП в местния парламент. Само смяната на името ли беше причината? Съзирате ли дългата ръка на Георги Гергов в този акт?

- Да, разграничихме се от седемте съветници в Общинския съвет. Причината не е само, че те се преименуваха в "Автентично лява БСП". В декларация заявихме, че те са зависими от "знаков пловдивски олигарх", в съглашение са с кмета от ГЕРБ Здравко Димитров и не защитават предизборната платформа на партията. Подозираме, че имат амбиции за нов политически проект.

Истината е, че бившите ни съпартийци първи се разграничиха от Градската организация на БСП, като промениха неправилно името си и неправилно използват абревиатурата БСП. Ние имахме няколко позиции в Общинския съвет като партия и те гласуваха против тях. Общинските съветници в пловдивския ОбС и лицето Георги Гергов, който е изключен от години от БСП, не представляват нашата организация и нашата партия.

- Завърши ли битката за Пловдивския панаир или сагата продължава?

- От името на ПГ "БСП за България" направихме декларация срещу решенията за панаира. Години наред предупреждаваме за тази несправедливост. Години наред се надига глас, че се унищожава умишлено уникално изложение - Панаирното градче, както го знаят всички пловдивчани. Едно по едно известните за всички изложения биваха нарочно премахвани и се заявяваше, че този вид дейност вече е неползотворна, за да се реализира мечтата на един разрушител, който в преследване на лични интереси е готов да пожертва символа на Пловдив.

Добре е, че преди дни Апелативният съд потвърди решението на Окръжния съд, че не приема регистрацията на "Пълдин туринвест" АД. Надяваме се при следващата покана, която е изпратена към Общинския съвет, съветниците да проявят разум и да гласуват в интерес на пловдивчани.

Дано най-накрая главният прокурор Иван Гешев да направи пълна проверка. Преди 2 години той заяви, че ще анализира ситуацията и ще се снемат обяснения от всички замесени лица. Ако има данни и доказателства за престъпления, ще подходим както всеки път, независимо дали става въпрос за Гергов или за някой друг, обеща Гешев. 

Ние тръгваме към изборите за местна власт с нови лица и с чисти идеи, и се надяваме да върнем доверието на нашите съграждани.

- Краят на годината е време за равносметка. Каква е тя за депутатите от "БСП за България" в 48-ото НС?

- В 48-ото Народно събрание БСП се държи изключително достойно и с грижа за хората и за икономиката. Въпреки трудностите, правим всичко възможно да изпълним ангажиментите, които сме поели към избирателите, независимо от неясния хоризонт на това НС. Благодарение на нас парламентът ни подкрепи на първо четене за увеличението на минималната работна заплата, за безплатните учебници за децата до 12 клас, за 300 лв. за децата от 1 до 4 клас и за компенсациите за небитовите потребители на ток.   

Разочаровани сме, че предложенията на БСП, свързани с увеличение на минималната заплата на 850 лв., на майчинството за втората година, актуализацията и преизчислението на пенсиите и на максималния осигурителен доход на 4200 лв. не бяха допуснати за гласуване от бюджетната комисия с оправданията, че те представляват писане на нов бюджет, а не удължаване на сегашния. В същото време служебният кабинет отказва да внесе нов бюджет за 2023 г.

Сред предложенията на левицата са още необлагаеми да бъдат доходите от трудови правоотношения на лицата, ненавършили 26 г., както и месечните доходи от трудови правоотношения в размера на линията на бедност. Това означава необлагаем минимум за доходи от трудови правоотношения от 413 лв. месечно за тази година. Догодина линията на бедност се вдига на 504 лв. Настояваме и за две преизчисления на пенсиите - от 1 януари и от 1 юли.

- Какви са Вашите очаквания за заседанието на 50-ия конгрес на БСП през февруари?

- Очаквам той да бъде по-конструктивен от предишния и да приеме промени в основните документи на партията, които да я направят по-европейска и по-модерна. Вече има сформирана група, от която и съм част, за изготвяне на нова програма на БСП. 

Надавам се спектърът на конгреса да не бъде изместен от лични нападки, дребни заяждания и безсмислени спорове за промяна в Устава лидерът да не се избира пряко от членовете на БСП. Това ще е крачка назад и няма да допринесе за развитието на партията.

Напротив. Не само аз, но и цялата пловдивска партийна организация, а и много наши съпартийци от страната сме за предложението прекият избор да бъде разширен по места и надолу. Това означава дори председателите на градските, на общинските и на областните съвети да се избират от членовете на партийните организации. По този начин ще има по-голяма представителност и пряка демокрация, ще се чува гласът на всеки социалист и той ще бъде пълноценен участник в живота на своята организация.

- В навечерието на Коледа и на Нова година какво бихте пожелал на българите, на своите колеги и приятели?

- В политически аспект се надявам да няма нови избори, но, предвид ситуацията, не съм оптимист, че това няма да се случи.

Предстои ни местен вот наесен. Години наред 1-2 месеца преди изборите се издигаше кандидатът за кмет и се редяха листите за общински съветници. Ще прекратим тази практика и вече работим по платформата. Ще покажем на пловдивчани нови лица и нови кандидати за кметове за шестте района. Това ще са достойни хора, които съм сигурен, че ще бъдат припознати и харесани не само от социалистите. 

На колегите и на приятелите желая светли празници на тях и на любимите им хора, здраве, късмет и усмивки. Да се обичаме, да сме заедно и да си помагаме!

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 2817

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 2767

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2674

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ