18 Юни 2024вторник00:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Таков: Целта на БСП в Столичната община е социален бюджет

Без да съм лош пророк, провалът в касовото изпълнение на бюджета за тази година ще бъде 14-ото ни поредно дежавю, прогнозира председателят на БСП в София и на групата на социалистите в СОС

/ брой: 187

автор:Деси Велева

visibility 1039

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

 • ИВАН ТАКОВ е роден на 24 април 1979 г. в София. Завършил е 133 СОУ "А. С. Пушкин". Висшето си образование получава в университета "Макгил" в Монреал, Канада, със специалност "Финанси". Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд. Член е на БСП от 2003 г. Председател е на Районния съвет на БСП във "Възраждане". От 2020 г. е зам.-председател на ГС на БСП в София. Трети мандат е общински съветник. От 23 март 2022 г. е председател на групата на "БСП за България" в СОС. Ден по-рано Иван Таков беше избран за председател на Градския съвет на БСП в София от делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на партията. • Г-н Таков, започна последната година от мандата Ви като общински съветник в Столичния общински съвет. Това ще Ви натовари ли с повече отговорности?
  - Отговорностите на всеки общински съветник в работата му за София и софиянци винаги са били много и големи, независимо дали е в първата или в последната година от мандата. Всеки съветник от групата на БСП живее с проблемите на града и на хората в него. И постоянно търсим начини да ги решаваме, както и да предлагаме различни възможности за подобряване на градската среда така, че тя да става все по-удобна, уютна и добра за живеене. В тази връзка ми се иска да си пожелаем тази последна година преди следващите местни избори през есента на 2023 г. общинските съветници от всички политически групи в СОС да работим с мисъл за града и хората в него, а не за резултатите от предстоящия вот. Пред нас има много предизвикателства, с които можем да се справим, само ако бъдем отговорни и разумни и не ги използваме единствено за предизборна кампания.
  - На първата сесия на СОС определихте като основен приоритет осигуряването на топла зима на поносими цени за столичани. Как може да се гарантира това?
  - "Топлофикация София" осигурява отоплението и топлата вода на около милион столичани. В тази връзка от изключителна важност е цените да бъдат социално поносими. Първата стъпка в тази посока вече беше направена с договора, подписан между общинското дружество и "Булгаргаз". С него доставките на газ за "Топлофикация София" са гарантирани до края на 2023 г. С колегите от групата на БСП категорично настояваме цената на парното да не бъде увеличавана от 1 януари 2023 г. Повишението с 40%, което вече беше направено от 1 юли, беше достатъчно голям шок за хората. А за нас, общинските съветници, беше много странно и необяснимо. Защото искането на "Топлофикация - София" беше за увеличение, което да не е повече от 25-30%. Защо КЕВР реши то да е 40% - нямаме обяснение.
  В тези кризи, които се натрупаха, и с галопиращата инфлация подобно решение би направило цената на парното в София социално непоносима. Като представители на социална партия, категорично не можем да приемем такова нещо.
  - Какво е бъдещето на "Топлофикация"? То не беше розово и преди КОВИД-19 и енергийната криза, а сега съвсем обречено ли е общинското дружество?
  - И финансовото, и техническото състояние на "Топлофикация" към момента е изключително тежко. Дружеството не е обречено, но трябва бързо да бъдат предприети конкретни мерки, които с години бяха бавени от управляващите в Столичната община от ГЕРБ.
  Не бива да пренебрегваме и да скриваме факта, че основната вина за сегашното състояние на това общинско дружество носят лично кметът Йорданка Фандъкова и управляващите общината от ГЕРБ и присъдружните им партии през последните 15 години. Свидетели сме на цялата история на прогресивно натрупалите се задължения през годините. И всичко това заради съпротивата на управляващите от ГЕРБ "Топлофикация" да бъде модернизирана. Като прибавим недоброто управление на дружеството през годините, липсата на контрол от страна на управляващите го и повишаването на цената на газа в пъти през последните 12 месеца, стигаме до днешното му изключително тежко състояние.
  Незабавно трябва да започне техническото и технологично обновление на дружеството. Задълженията му в момента са 700-800 млн. лв. При високите цени на газа сега и при съществуващата регулаторна рамка, то започва да генерира по 200-250 млн. лв. нови задължения всеки месец. Това са колосални суми. Ако продължава така, в края на отоплителния сезон задълженията може и да надхвърлят 2,5 млрд. лв. Това означава, че дългът ще е по-голям от активите му.
  Имаше идея държавата да придобие "Топлофикация София". Ако в СОС стигнем до подобно решение, групата на БСП ще настоява Столичната община да запази дял в дружеството, за да имаме гаранция, че то няма да бъде продадено, концесионирано или приватизирано. "Топлофикация София" има много сериозна социална функция и е от изключително значение за енергийната система на цялата държава, не само за София.
  - През есенните месеци по традиция започва и работата по бюджета на Столичната община за следващата година. Какво трябва да включва той? Как трябва да изглежда един социален бюджет?
  - Още на първата сесия за сезона заявих, че работата по бюджет 2023 трябва да започне час по-скоро. Подготовката му е основен наш приоритет. Защото бюджетът не е просто преразпределение на средства. През бюджета ние налагаме политики, които създават устойчивост.
  Основна цел в работата на нашата група е той да бъде социален. Защото всички ние, общинските съветници, сме длъжници на софиянци в социалната сфера. Софиянци имат право на достъп до всички обществени блага. И тези блага, а не услуги, са отоплението на домовете, водоподаването, жилищната политика, транспортът, образованието, здравеопазването.
  - Изразихте неудовлетворение от касовото изпълнение на бюджета да миналата година. Защо?
  - Неизпълнението му е 23% или 460 милиона лева. Това е изключително притеснително. А изпълнението на капиталовата програма е едва 46%, което е рекордно нисък резултат. Тук дори не може да говорим за изпълнение, защото това е направо неизпълнение на бюджета.
  Управляващите за пореден път не дадоха обяснение на какво се дължи всичко това. "Обективните причини", които са посочени, а именно, че имало забавяне в изпълнението на проекти заради процедури и обжалвания, вече няма как да ги приемем сериозно. Те не работят. Защото години наред управляващите използват това оправдание. Как пък за цялото това време не се научиха да предвиждат тези опасности?!
  Фактът е един и е неоспорим - 300 милиона лева от средствата в капиталовата програма за 2021 г. са останали неусвоени.
  - Очаквате ли същата картина и за бюджета за настоящата? И следващата есен ли ще говорим отново за тежко неизпълнение и неосъществени амбиции?
  - Това е най-тревожното - догодина ще коментираме подобни резултати, ако не и по-лоши, тъй като същите грешки бяха допуснати и с бюджет 2022. И отново ще търсим причините, а управляващите, които го гласуваха, пак няма да дадат обяснение на какво се дължи огромното неизпълнение на капиталовата програма. Това дори не го казвам като прогноза, убеден съм, че ще стане така. Бюджетът и за 2022 г. ще се провали с инвестиционната програма.
  В продължение вече на 13 години ГЕРБ допускат едни и същи грешки. Няма как да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Всяка година групата на БСП в СОС предлага бюджет, структуриран по различен начин, с добри предложения, с различно планиране на капиталовата програма и с други политики. И всяка година той бива отхвърлян от управляващото мнозинство, без дори да вникне в смисъла на нашите предложения. Затова, без да съм лош пророк, провалът в касовото изпълнение на бюджет 2022, което ще отчетем през следващата година, ще бъде 14-ото ни поредно дежавю.
  - Какъв политически сезон очаквате като цяло?
  - Очаквам напрегнат политически сезон. Това, което мога да гарантирам на гражданите на София, е, че групата на БСП в СОС ще работи изключително отговорно. Няма да се поддаваме на манипулации и провокации. Ще бъдем по местата си и така, както досега сме го правили, ще предотвратяваме всички опити за злоупотреби или за ощетяване на софиянци. Вярвам, че това е единственият правилен път за печелене на доверието на гражданите на София и за постигане на добри резултати на изборите.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Над 115 млн. лв. загуби заради тръбите на парното в София

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 112

Лошо време и изгубен багаж - проблем № 1 за туристите

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 112

Шести блок пак спря за авариен ремонт

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 112

EИБ ще ни консултира за новите ПАВЕЦ

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 112

Путин не изключи преговори с Киев

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 112

250 000 срещу крайната десница във Франция

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 112

Консерваторите се сриват на Острова

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 112

Накратко

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 112

Добро начало

автор:Александър Симов

visibility 421

/ брой: 112

Триумфът на етническата партия: защо и как се случи?

автор:Велизар Енчев

visibility 606

/ брой: 112

Преврат в БСП няма

visibility 333

/ брой: 112

Датата - 17.06.2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ