25 Септември 2020петък03:20 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Иван Таков: В бюджета на София няма ясни приоритети

За нови спортни съоръжения и за ремонт на болници кметството предвижда 0 лева за 2020 г., казва общинският съветник от БСП

/ брой: 19

автор:Деси Велева

visibility 1720

Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. През 2002 г. се дипломира в "McGill University", Монреал, Канада - специалност финанси. Следдипломна квалификация в БНБ - инвестиции. Сертификат за професионална квалификация от "Училище за политика", Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Общински съветник от БСП в София. Заместник-председател на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори и на комисията по икономика и собственост.

- Г-н Таков, от Столичната община обичат да се хвалят с рекордни бюджети. Тази година за първи път бюджетът не беше обявен за рекорден и е по-малък от миналогодишния. Какво означава това?

- Както виждаме, през последните години размерът на бюджета не е от значение, тъй като  администрацията няма капацитет да го изпълни. Тя не може да осъществи предвиденото и да изразходва средствата за целите, които сама си е поставила. Въпреки че не е рекорден, бюджетът все пак е в размер на 1,7 млрд. лева, четвъртият по размер в държавата и отново не решава нито един от наболелите проблеми на София. Ние от БСП нееднократно сме заявявали, че бюджетите на общината са без ясни приоритети, без изразени политики и затова не водят доникъде. Колко години например говорим за недостига на детски градини и ясли. Уж непрекъснато се строят нови сгради, а проблемът стои. Сега твърдението е, че едва ли не целият бюджет е насочен към екология, както беше и миналият, но виждаме, че резултат няма. Парите за чистота се вдигат - за последните 10 години с 80 млн. лева, а градът не става по-чист.

- Какво показва проектобюджетът за 2020 г. - има ли разминаване между числата в него и приоритетите, обявени от ръководството на Столичната община?

- За пореден път чухме заявки от управляващите, че "влизат в кварталите", че ще се изгражда вътрешноквартална инфраструктура, която на места не е пипана повече от 30 години, че ще се правят тротоари и улици. Това обаче не е отразено по никакъв начин в новия бюджет за 2020 г. Докато през миналата година за основен ремонт на улици са били предвидени 39 млн. лева, за тази сумата е намалена с цели 9 млн. лева. Отделен е въпросът, че въпреки предвидените средства за поддръжка на уличната мрежа за деветмесечието на 2019 г. са изразходвани едва 38% от предвидените пари. Излиза, че не само предвиждат средства, които не са достатъчни, но не ги и усвояват. 

От ГЕРБ се хвалят и, че 10 млн. лева от увеличението на данъците ще отидат за районите. Това прави едва по 420 000 лева на район. За какво точно ще се използват тези пари - за няколко метра нова пътна настилка ли?

За приоритет се обявяват и секторът "Отбрана и сигурност", обещават видеонаблюдение, а в същото време до края на септември са изразходвани едва 41 на сто от предвидените средства.

Същото важи и за другите "приоритети" на общината - образованието и здравеопазването. За тази година парите за образование по общинска отговорност намаляват с 9 млн. лева - от 69 на 60 млн. лева. В същото време изпълнението на разходната част за деветмесечието е едва 40 на сто. Бюджетът за ремонт и изграждане на училища и детски градини е крайно недостатъчен - 10 млн. лева за 2019 г. и 5 млн. лева за 2020 г. И парите не са по-малко, защото са ремонтирали всичко. Няма как да е станало това при положение, че от заложеното за миналата година е изразходвано едва 18 на сто. Има крещяща нужда от ремонт на училища и детски градини, а администрацията дори не може да оползотвори осигурените средства. 

Тук няма как да пропуснем и строежа на нови детски градини. Предвидени бяха 20 млн. лева, изхарчени са 6 млн. лева. Как тогава можем да очакваме изобщо нови сгради. На всичкото отгоре сега ги намаляват с още 3 млн. лева. Другият измислен от управляващите приоритет е здравеопазването. Изпълнението при него за първите 9 месеца на миналата година е 50 на сто - отново много малък процент. За следващата година парите за здравеопазването също падат с 6 млн. лева. Какъв приоритет е това?

- Столичната община очевидно върви към голям процент неизпълнение на заложеното в бюджета за 2019 г.

- Да, засега данните за деветмесечието показват, че общата картина е тежко неизпълнение на бюджета. То е едва 59 на сто, а би трябвало към този момент да е над 75 на сто. И в приходната част и разходната нещата са трагични. Катастрофално е изразходването на средства и в инвестиционната програма. Тя е изпълнена на 46%. Ако пресметнем какъв ще бъде той към края на годината, ще се окаже, че повече от 200 млн. лева от предвидените средства ще останат неусвоени. Това е много лошо за града и за столичани, които са лишени от един предварително осигурен ресурс, който, вместо да се инвестира в облагородяване на градската среда, остава за поредна година неизразходван. 

- Има ли перо, за което общината може да се похвали, че спазва заложеното?

- Това е сферата на чистотата и по-конкретно събираемостта на такса смет и плащането на милионите левове на концесионерите, които отговарят за сметосъбирането и извозването. Там изпълнението върви по план. Продължава и събирането на повече пари от такса смет, отколкото се изразходват по това перо. За какво отиват парите обаче не е ясно. За последните 5 години в общинската хазна са събрани 123 млн. лева повече, отколкото са изхарчени. 

- Да обобщим - за какво няма пари в бюджета?

- Най-вече за образование, здравеопазване и спорт. За изграждане на спортна инфраструктура и основен ремонт на съществуващата има предвитени 0 лева. Това е скандално. 0 лева стои в графата за  ремонт на болници - 0 лева. 

Освен това няма пари и за нови детски градини. Всяка година обявяват, че ще строят 10 нови, а се оказва, че същите тези планувани сгради преминават в следващия бюджет, отново като нови. Списъците са почти еднакви - на хартия излиза, че непрекъснато се строят нови, а на практика това не се случва. 

- Кметът на "Младост" арх. Стефан Стефанов се оплака от липсата на предвидени пари за инвестиции в района му. Това показва ли тенденциозно отношение към районните кметове, които не са от ГЕРБ?

- Надявам се, че няма тенденциозност. Но е факт, че в капиталовата програма за "Младост" са заделени 1 милион лева. Това е вторият по големина район в София, който дава най-много приходи на бюджета и има много сериозни социални и инфраструктурни проблеми. 

От години настояваме обсъждането на бюджета да преминава първо през комисиите на Столичния общински съвет и съветниците да имат думата за инвестиционната програма. Те по-добре от администрацията знаят, къде са болните места и къде има готови проекти за реализиране. Управляващите все още сами си правят бюджета, без да го обсъждат и ефектът е виден.

Както всяка година, така и тази БСП ще предложи редица конкретни промени в този проект и ще даде свои идеи за включване на важни обекти в капиталовата програма. 

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ