13 Април 2021вторник19:46 ч.

Катрин Тротман:

Ивайло Калфин защитава интересите на България

Изключително съм щастлива и от избора на Стефан Данаилов, тъй като културата е много важна за начина на нашия живот, казва депутатката от Европейския парламент

/ брой: 215

visibility 844

Теодора Петрова

Катрин Тротман е бивш министър на културата на Франция. На 38 години е била избрана за кмет на Страсбург. Сега е депутатка в Европейския парламент от групата на социалдемократите.


Цитат:

"Шенген е зона за сигурност във вътрешността на Европа и ние трябва да сме изключително честни, когато решаваме дали дадена държава има правото или не да бъде част от тази зона"


- Като депутат в Европейския парламент имате преки впечатления от работата на Ивайло Калфин. Какво искате да кажете на българските избиратели за него? Има ли той качествата да стане президент на България?
- На първо място исках да бъда наясно с това какво представлява за гражданите на България президентът на републиката. Исках да се запозная с неговата роля, с авторитета, който трябва да има, както и с неговите функции в международен план. От гледна точка на международната дейност на Ивайло Калфин, той има изключително сериозен авторитет. Наскоро бях с него във Вашингтон на събитие, посветено на сигурността на интернет и Ивайло Калфин ми направи впечатление на човек, който има изключително разнообразна дейност в международен план. Той поддържа връзки както с международни политически дейци, така и с представители на бизнеса. Той е способен да изпълнява функцията на президент от гледна точка на международния си опит, още повече че е натрупал и сериозен такъв като външен министър. Това е човек, който в нашия парламент и в нашата група защитава интересите на България, независимо дали става дума за въпроси, свързани с енергийната й независимост или с индустрията например. Изключително е чувствителен към въпроса за работните места в сферата на промишлеността. Той защитава една правилна стратегия за развитието на България, която би запазила както работните места, така и социалния статус на българските граждани. Ивайло Калфин твърдо защитава тези позиции в ЕП. Ясно казва какво е необходимо и важно за България и същевременно е много отдаден на европейското развитие и изграждането на Европа. Той е способен да гледа напред и има собствено виждане. Има здраво изградени връзки със социалдемократите, които могат да му окажат подкрепа в която и да е европейска държава.
Мисля, че това е важно, защото четох интервю на Меглена Кунева, която уважавам в качеството й на комисар и в лично отношение, но бях много изненадана, че тя доста критикува партията. Защото в момента са необходими места, където заедно да мислим как да реагираме по най-добрия възможен начин на икономическата и финансовата криза. Това е най-важният проблем пред нас. Лично аз, като социалдемократ, съм тук да се срещна и с лидера на БСП Сергей Станишев, за да видим заедно каква е най-правилната стратегия, която ние като група можем да изберем, за да се изправим срещу предизвикателствата на тази криза.
- Като бивш министър на културата какво смятате за кандидатурата на Стефан Данаилов за вицепрезидент?
- Аз съм изключително щастлива от този избор. За мен културата не е нещо елитарно, което да бъде ограничавано до опредени хора. Това е нещо, което е важно за нашия начин на живот, за изборите, които правим, за чувството ни на принадлежност към нашата собствена държава и към Европа. Затова мисля, че това е един много добър избор. Тази кандидатпрезидентска двойка изключително добре се допълва. Мисля, че е много важно да има човек, който може да говори на хората по един директен начин и същевременно да ги направи чувствителни към теми, които не са част от ежедневието им.
Бих искала да подчертая още нещо - България има стратегическа позиция в Европа поради близостта си с големи държави като Русия и Турция, както и поради положението си на Балканите. България има задачата да играе успокояваща роля в този регион. Сблъсъци между различни общности и държави в миналото винаги са играели голяма роля в човешката история и не е изключено в бъдеще отново да го правят. По тази причина е важно за България да остане носител на една отворена национална идея. Силно се надяваме победата да бъде удържана от г-н Калфин, защото за европейската социалдемокрация той е гаранция, че България ще продължи тази политика на сигурност, отвореност, отчитайки целия контекст, в който се намира. Не можем да говорим за въпроси, свързани с енергетика и как точно ще използваме руската газ, без да говорим и за България. България е свързана с тези въпроси.
Има и много други регионални теми. Смятам, че г-н Калфин ясно съзнава колко е важен успехът на местно ниво. В рамките на посещението си се срещам и с кандидати за местните избори, като г-н Кадиев. Мисля, че има важна връзка между националните и местните избори, защото е много важно в България общините да имат възможност да помагат на хората да живеят по-добре.
- При срещата си с кандидата на БСП за кмет на София Георги Кадиев запознахте ли се с неговата платформа за управление на столицата? Били сте кмет на Страсбург два мандата, какво бихте го посъветвали?
- Обсъждахме предимно ролята на гражданското общество и участието на гражданите в самоуправлението. Важно е те да получат достъп до информация както за мерките, които се предприемат от органите за местно самоуправление, така и за решенията, които се взимат. Доколкото разбрах, гражданите в София имат известен проблем с достъпа до тази информация. Обещах на г-н Кадиев, че ще го запозная с практиката в Страсбург по отношение на този проблем. Също така говорихме за икономическото развитие и за транспорта. За мен беше изключително важно, че успях да се срещна и с гражданите на София, които действително искат да участват в управлението на града. 
Между другото, прочетох и платформата на БСП за местните избори и мога да ви кажа, че ако имах възможност, бих взела тази платформа и бих я преписала едно към едно за нашите местни избори. Тя напълно отговаря на представата ми за това какво трябва да съдържа една съвременна предизборна платформа. Социалното подпомагане, образованието, екологията - това са неща, които присъстват и в нашите платформи, когато тръгваме на избори. Това са ключови елементи за нас.
- В Пловдив се провежда Национална младежка среща на младите кандидати за кметове и общински съветници от БСП, на която сте поканена. Какво смятате за участието на младите хора в политиката? Какво може да ги мотивира да бъдат по-активни?
- Именно въпросът с мотивацията е важният. Мисля, че човек трябва да се среща с младите хора, трябва да разберем какво всеки един от тях иска да донесе със себе си. Трябва да бъде отворено място за младежта, да бъдат създадени работни места в рамките на политическите образувания, където те да намерят своята изява. Аз самата бях избрана за кмет на Страсбург, когато бях само на 38 години. Убедена съм, че днес, когато младежта е изправена пред толкова много проблеми и има толкова много причини за сериозна тревога - кризата с работните места, кризата с хранителните продукти, финансовата и икономическа криза, кризата с екологията и климатичните промени - всичко това са неща, които могат да смачкат един човек. И ние сме длъжни да се вслушваме в гласа на младите, защото те ще живеят в този свят и сме длъжни да търсим техния съвет и помощ, когато се занимаваме с политика.
Наскоро излязоха статистически данни, свързани с безработицата при младите в целия свят и в Европа. Ситуацията е катастрофална, защото младежта има добра степен на образование и компетенции, но младите не могат да си намерят лесно работа и обществото не извлича никаква полза от потенциала, който те биха имали на пазара на труда. За френската социалистическа партия и за партньорите ни от ЕС въпросът със заетостта на младите е много важен, това е въпрос в сърцето на нашето общество. Без осигуряване на работни места няма никаква социална защита, няма производство, нито финансиране. Тогава едно производство се делокализира, отива някъде другаде, ставаме зависими от други икономики и се натъкваме на сериозни проблеми и изпитания.
По отношение на младите лидери бих искала да видя как те възприемат света, в който биха искали да живеят. Защото това е едно друго поколение. Те всички са мобилни, имат интернет, използват Фейсбук. Бих искала да чуя от тях какъв е светът, в който биха искали на живеят и как виждат ролята си в него.
- Холандия обяви намерението си да наложи вето на членството на България в Шенген с мотива несправяне с корупцията. Българската страна обаче е категорична, че е изпълнила техническите критерии. Коя според вас е реалната пречка пред страната ни за Шенген?
- Много важно според мен е, че правилата на играта не могат да бъдат променяни в зависимост от настроението на определена държава и на това какъв е климатът в даден момент. Ще ви дам пример. Вярно е, че глобално за Източна Европа стои проблемът с трафика на хора, най-вече трафика на жени. Но това е един проблем, с който сме длъжни да се борим заедно. Така че наличието на такива проблеми е предпоставка да се работи заедно, да се справяме с общи усилия. По отношение на корупцията мисля, че българите са тези, които най-ясно могат да кажат дали са удовлетворени от начина, по който държавата им се е справила с този проблем. Но в случай че България е изпълнила техническите критерии, тогава това вече не може да бъде пречка за приемането в Шенген. Шенген е зона за сигурност във вътрешността на Европа и ние трябва да сме изключително честни, когато решаваме дали дадена държава има правото или не да бъде част от тази зона.

 

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ