29 Ноември 2021понеделник00:58 ч.

Иво Христов: Дийпфейк технологията застрашава личната ни свобода и демокрацията

По поръчка на Христов ЕП изследва рисковете от високореалистични видео и аудио манипулации

автор:Дума

visibility 52

 

В петък бе представено изследване, посветено на влиянието на дийпфейк технологията и възможните европейски политики, регулиращи прилагането на изкуствен интелект. Инициатор на изследването е евродепутатът Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D), който е и член на научния панел на ЕП (STOA).
"Дийпфейк" е термин, използван за описване на манипулирано видео или аудио, създадено с изкуствен интелект. Чрез синтезиране на различни елементи от съществуващи видео или аудиофайлове се създава ново съдържание, в което индивидите изглежда, че изричат думи и извършват действия, които никога не са изричали и извършвали.
"В своя план за действие срещу дезинформацията ЕС признава, че "дезинформацията е мощен и евтин - и често икономически изгоден - инструмент за влияние", но не предлага конкретни действия за справяне с проблема. В предложеното законодателство за изкуствения интелект само определен тип забранени негови приложения касаят дийпфейк технологията. В САЩ регулирането на дийпфейк и дезинформацията е в доста напреднала фаза, докато ЕС изглежда изостава в това отношение", каза по време на представянето на изследването Иво Христов.
"Сега е точният момент да се потърсят начини за справяне с възможните предизвикателства, свързани с този феномен. Противното би означавало сериозно подкопаване на доверието в демокрацията, поверителността на информацията и индивидуалната свобода. Европейският парламент трябва да се обяви по-гласно за по-всеобхватен и дългосрочен регулаторен подход в сферата", смята българският евродепутат.
"Дори разобличените дийпфейк манипулации продължават да нанасят щети върху репутацията на пострадалите и върху оформянето на общественото мнение", подчерта Иво Христов.
Сред очертаните в изследването на STOA посоки за действие са систематизирането и институционализирането на процеса по събирането на информация за дийпфейк, като в това направление важна роля могат да имат Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) и Европейският комитет за защита на личните данни (EDPB). Друг акцент в изследването е оказването на подкрепа на различните организации, така че те да могат да извършат оценка на риска, да съставят план за действие и да се предпазят от репутационни и финансови щети, причинени от дийпфейк.

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ