03 Април 2020петък01:15 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Иво Христов: Коронавирусът хвана властта неподготвена

От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа

автор:Дума

visibility 702

"Коронавирусът хвана властта неподготвена, включително и медицинските капацитети. До преди две-три седмици те отричаха реалната опасност от коронавирус в България. Подцениха вируса, но към момента полагат необходимите усилия в условията на голям стрес. Сега не е моментът за придиряне, но властта трябва да предприеме пакет от мерки за подпомагане на най-засегнатите. Неизбежно тази санитарна и здравна криза ще прерасне в икономическа и малцина ще са дребните предприемачи, които ще могат да устоят на един месец безделие. Всички те ще трябва да освобождават свои работници, като тук става въпрос за десетки, вероятно и стотици хиляди хора", коментира Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, в ефира на Дарик радио.

Според него предстоящата криза ще засегне и средния бизнес, като тепърва предстоят социалните трусове и обществено напрежение. Евродепутатът изтъкна, че обявяването на извънредното положение е трябвало да бъде съпроводено и с ясни икономически мерки, каквито се взимат в тази ситуация в други страни. Съгласи се, че родният икономически ресурс е по-скромен, но подчерта, че намира за редно да се въведат определени данъчни облекчения, които да бъдат покрити от бюджетния излишък и че очаква адекватна и бърза реакция от правителството.

"Мисля, че навсякъде властите късно осъзнаха мащаба на бедствието. Тази криза е урок, който ще промени много неща в нашия начин на живот. Както си спомняме, терористичните атаки от 2001 г. породиха траен страх от тероризма, който стана част от нашето ежедневие. Промени се законодателството и досега в големите мегаполиси патрулират войници в пълно бойно снаряжение. След коронавируса вероятно ще се промени културата на общуване между хората и ще се възприемат определени методи на действие при такива опасности", каза още Христов.

По думите на евродепутата, извънредното положение не трябва да трае прекалено дълго. Похвали бързата и своевременна реакция на левицата, както и въведената поправка в продължителността на срока на извънредното положение. Той подчерта, че сега приоритет е да се овладее възникналата ситуация, но че през цялото време трябва да се седим с едно наум за предстоящото ни връщане към нормален начин на живот след кризата.

"Текущото извънредно положение ще внесе сериозни изменения и последствия в дългосрочен план. От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа. Към момента обаче трябва да се концентрираме върху здравната и мерките за овладяване на икономическата", заяви Иво Христов.

   

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ