19 Юни 2021събота15:43 ч.

Иво Христов: Пандемията не бива да се ползва като параван за компромиси с интереса на обществото и пациентите

Фармацевтичната стратегия на ЕС трябва да даде ясен приоритет на обществения интерес и солидарността над корпоративните залози, смята евродепутатът

автор:Дума

visibility 612

 „Пандемията от COVID-19 прояви слабостите на европейската уредба за доставка на лекарства и ваксини, недостига на производствен капацитет и проблемите с достъпа до данни. Затова подкрепям призива на докладчика Марк Ботенга за нуждата от конкретни мерки, които да осигурят справедлив и надежден достъп до медицински продукти“.

Това становище изрази в свое изказване по време на заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В рамките на вчерашния дневен ред на комисията бе обсъдено нейното становище относно Фармацевтичната стратегия за Европа.  Стратегията бе приета от Европейската комисия в края на месец ноември 2020 г., като тя има за цел да гарантира на пациентите иновативни и финансово достъпни лекарства, както и да окаже подкрепа на конкурентоспособността, капацитета за иновации и устойчивостта на фармацевтичната промишленост в ЕС.

Иво Христов каза още: „Предложението на Европейската комисия, целящо съобразяване на научноизследователските приоритети с нуждите на пациентите и здравните системи, е стъпка в правилната посока. Приветствам в тази връзка всяка инициатива в посока подобряване на терапевтичните възможности за педиатрични ракови заболявания. Имаме нужда от стабилна и иновативна фармацевтична индустрия като щит срещу бъдещи здравни кризи и извънредни ситуации от подобен мащаб“.

„Пандемията обаче не бива да се използва като параван за негласни компромиси с публичния интерес, особено с интереса на пациентите“, категоричен е Христов.

По думите му, планираните инвестиции в производствен капацитет на територията на Съюза трябва да вървят ръка за ръка с поддържането на високи регулаторни стандарти по отношение на лекарствата, които се допускат до европейския пазар, както и с ясно разпределение на отговорността в случаите на пострадали пациенти и ощетен обществен интерес.

„Прозрачността при ценообразуването трябва да залегне като приоритет; да затворим възможностите за спекула с лекарства между различните страни в Съюза“, смята българският евродепутат.

Иво Христов изрази мнение, че осигуряването на достъпност до лекарствени продукти за всички европейски граждани трябва да бъде водещ принцип в стратегията.

“За съжаление, определянето на единна цена на ваксините за всички държави членки оказа именно обратния на търсения ефект – държавите от Централна и Източна Европа, сред които и България, се оказаха губещи от тази политика“, каза още Христов.

„Убеден съм, че успехът на фармацевтичната стратегия зависи от два фактора – да се отчитат особеностите на здравните системи на държавите членки и да се даде ясен приоритет на обществения интерес и солидарността над корпоративните залози.“

 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 3114

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ