25 Юли 2021неделя08:55 ч.

Иво Христов: Пациентите не са банални потребители на везните на пазара

"Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании", смята евродепутатът

автор:Дума

visibility 525


"Отсъствието на общоевропейска правна уредба се оказа големият проблем при овладяването на пандемията", заяви евродепутатът Иво Христов на пленарното заседание на Европейския парламент.
"Затова приветствам предложението за регламент за засилена роля на Европейската агенция по лекарствата. Пандемията от Ковид-19 ясно открои необходимостта от координиран подход при осигуряването на медицински изделия и лекарствени продукти в кризисни ситуации. Категорично подкрепям и призива на докладчика Николас Гонсалес Касарес за нуждата от подходяща нормативна рамка, която да гарантира предоставянето на висококачествени здравни услуги  в условия на извънредни ситуации."
Иво Христов поиска думата като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE), по време на пленарното заседание на Европейския парламент в сряда. В Брюксел евродепутатите обсъдиха доклад относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно засилена роля на Европейската агенция по лекарствата в готовността за действия при кризи и управлението на кризи по отношение на лекарствените продукти и медицинските изделия, по който Христов е докладчик в сянка.
 "Сред основните предизвикателства се открои липсата на механизъм за събиране на данни от държавите членки и тяхното анализиране, както и отсъствието на оценка на риска от недостиг на лекарствени продукти", каза още Христов.
Според него разширяването на правомощията на Агенцията ще създаде условия за разработването на терапии и адаптирани стратегии за борба с извънредни ситуации в общественото здраве.
"От друга страна, обаче, възлагането на по-широки правомощия, без да разполагаме с оценка на въздействието, съдържа известен риск - към днешна дата нямаме яснота какво ще бъде отражението върху здравните системи на отделните държави членки по отношение на финансовия, административния и човешкия ресурс", предупреди Иво Христов.
Според българския евродепутат здравната криза не бива да е предлог за разхлабване на режима за защита на личните здравни данни.
В изказването си той напомни кибератаката над Агенцията по лекарствата през ноември миналата година, която, по думите му, е показала уязвимостта на системите за сигурност.
"Защитата на цифровата инфраструктура е първостепенна задача", категоричен е Христов.
Друга тема, която Иво Христов засегна в изказването си, е ценообразуването на лекарствата: "Не на последно място: липсата на прозрачност при ценообразуването на лекарствата ерозира общественото доверие. Пациентите не са банални потребители на везните на пазара. Това са страдащи хора, хора в нужда. Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании."

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 365

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 341

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 311

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 697

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 486

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ