29 Септември 2022четвъртък07:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°. Днес облачността над страната ще е променлива, на изолирани места в планинските райони ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от югозапад. Ще е топло за края на септември с минимални температури между 10° и 15°, максимални - между 24° и 29°. В София - минимална температура около 11°, максимална: 23°-24°.

Иво Христов: Пациентите не са банални потребители на везните на пазара

"Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании", смята евродепутатът

автор:Дума

visibility 1044


"Отсъствието на общоевропейска правна уредба се оказа големият проблем при овладяването на пандемията", заяви евродепутатът Иво Христов на пленарното заседание на Европейския парламент.
"Затова приветствам предложението за регламент за засилена роля на Европейската агенция по лекарствата. Пандемията от Ковид-19 ясно открои необходимостта от координиран подход при осигуряването на медицински изделия и лекарствени продукти в кризисни ситуации. Категорично подкрепям и призива на докладчика Николас Гонсалес Касарес за нуждата от подходяща нормативна рамка, която да гарантира предоставянето на висококачествени здравни услуги  в условия на извънредни ситуации."
Иво Христов поиска думата като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE), по време на пленарното заседание на Европейския парламент в сряда. В Брюксел евродепутатите обсъдиха доклад относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно засилена роля на Европейската агенция по лекарствата в готовността за действия при кризи и управлението на кризи по отношение на лекарствените продукти и медицинските изделия, по който Христов е докладчик в сянка.
 "Сред основните предизвикателства се открои липсата на механизъм за събиране на данни от държавите членки и тяхното анализиране, както и отсъствието на оценка на риска от недостиг на лекарствени продукти", каза още Христов.
Според него разширяването на правомощията на Агенцията ще създаде условия за разработването на терапии и адаптирани стратегии за борба с извънредни ситуации в общественото здраве.
"От друга страна, обаче, възлагането на по-широки правомощия, без да разполагаме с оценка на въздействието, съдържа известен риск - към днешна дата нямаме яснота какво ще бъде отражението върху здравните системи на отделните държави членки по отношение на финансовия, административния и човешкия ресурс", предупреди Иво Христов.
Според българския евродепутат здравната криза не бива да е предлог за разхлабване на режима за защита на личните здравни данни.
В изказването си той напомни кибератаката над Агенцията по лекарствата през ноември миналата година, която, по думите му, е показала уязвимостта на системите за сигурност.
"Защитата на цифровата инфраструктура е първостепенна задача", категоричен е Христов.
Друга тема, която Иво Христов засегна в изказването си, е ценообразуването на лекарствата: "Не на последно място: липсата на прозрачност при ценообразуването на лекарствата ерозира общественото доверие. Пациентите не са банални потребители на везните на пазара. Това са страдащи хора, хора в нужда. Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании."

Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 328

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 284

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 346

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 312

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 243

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 224

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ