04 Юни 2020четвъртък07:44 ч.

Иво Пиперов: Общинско дружество гр. Банкя да стопанисва минералната ни баня

автор:Дума

visibility 731

Мая Кулишева

Иво Пиперов е роден в София. На 32 години. Завършил е професионална гимназия „Електротехника“, в момента следва в Международно бизнес училище - МВБУ . Повече от десет години развива семеен бизнес в сферата на преводаческите услуги. За първи път се кандидатира за районен кмет, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП. Активен планинар, женен с едно дете.

- С какво се различава Район Банкя от други подобни райони в Голяма столична община, като например р-н „Искър“, „Панчарево“, р-н „Витоша"?

- Няма особени разлики, като даденост, да – с минералната вода, но нищо друго защото повечето неща като проблеми са сходни и веднага давам пример с това, което се коментира в последните дни. А, именно -„София на две скорости“- или иначе казано, развитието на централната градска част за сметка на кварталите. И в  гр. Банкя наблюдаваме същото. Средствата се инвестират в централната градска част, а периферията и кварталите остават на заден план както инфраструктурата, така и липсата на достатъчно транспорт – всичко това хората го виждат и са в правото си да се оплакват. Аз също съм коментирал тези проблеми с настоящата администрация, но няма ответна реакция.

- Този кмет е трети мандат, дали не трябва да започне с крайните квартали или поне да обещае?

- Да! Трети мандат е кмет и аз си обяснявам нещата така – в първия мандат е имал и амбицията и желанието и средства, работил е. През втория му мандат се случиха двата знакови проекта – водния цикъл и реконструкцията на централната градска част, визирам парка, а през третия му мандат – абсолютна абдикация. Тоест, нито на жалбите до него се връщат отговори, нито се взема отношение по наболелите проблеми. Интересното е, че сега през последните месеци започнаха да говорят за проблемите и тяхното решение, натрупани през  годините. И тук мога да изброявам поименно – пропаднали шахти, месеци наред писах жалби, сега се сетиха да го правят. Навесите на спирките. От години ние говорим, че гражданите не могат да ползват съответни градския транспорт, че спирките са без навеси, необезопасени. Сега се сетиха и мога да дам пример с едно обещание, дадено през 2015 година. Това обещание визираше конкретно детските площадки – внесен от съвета ангажимент да бъдат изградени и други реновирани – мина мандат от 4 години и нищо. Този месец октомври започна изграждането им. 

- В Платформата на БСП за общините е залегнала децентрализацията, като първа стъпка се предлага 2% от данъците на физическите лица да остават в общините. Как ще се отрази това и на районните кметове, ще има ли повече средства или ще продължите да сте изпълнители на бюджета на Голяма община?

- В изминалите години е било точно така, за съжаление. В едно от интервютата на сега действащия кмет, дадено през 2015-16 година, той казва: „Мен ме е срам да кажа колко средства съм усвоил да не ми се разсърдят останалите районни кметове“. Разбира се, че всеки кмет дърпа към себе си, но е друг въпросът на кого и колко се отпуска. Конкретно за Банкя е разбираемо защо до сега са отпускани големи средства, знаем заради кого – няма да го коментираме. Трябва да кажа, че Банкя е променена и това е факт. Но, пак ще повторя, промените настъпват само в централната градска част и вторият проблем е , че липсва качество.

- Щом липсва качество говорим за корупция?

- Разбира се. Ако човек се разходи и поговори с майсторите, които работят на терен – те го казват без да се крият. А, именно, че до тях пари почти не достигат. Просто една фирма печели обществената поръчка, съответно си прибира процента, пуска се ремонта на под-изпълнителите  - техните средства са ограничени и след като нямат пари да плащат на квалифициран персонал – нещата тръгват надолу. Това е един омагьосан кръг, в който се генерира постоянно наливане на пари без резултатът накрая да е задоволителен.

- Кога държавата и общините ще спрат да прехвърлят социалните си функции на частни дружества. Веднага давам пример с Манолова, която заяви, че ще иска премахването на концесията на „Софийска вода“. Има ли и Банкя подобни договори?

- Същото е както в Столична община, така и при нас. В настоящия момент в Банкя искат да дадат на концесия банята. Тя в момента се ремонтира и то се ремонтира за близо 8 млн.лв. Общински пари. Искат стопанисването на банята да се даде на концесия. Няма да бъдат гарантирани например, преференциални цени за възрастните хора. Какво стана с общинския плаж. Общината имаше 50% участие, в момента има 1%. Започнаха с 10 лева вход – минаха през 15, сега са 20. Посещаемост има , защото като имаме предвид колко са басейните на София, какво е населението и поради близостта на Банкя до София. Най-лошото е, че администрацията въобще не крие – на тях им трябват платежно-способни клиенти: „На нас не ни трябват бедни хора и пенсионери“. С минералната баня ще стане същото – ще сложат висок праг, непосилен за повечето хора. Не само за възрастни, аз лично не ходя на басейна точно по тази причина – има алтернативни около София басейни на много по-ниски цени. И така ще сложат висок вход, няма да се генерират средства, влизащи в общинския бюджет.

- При срещите ви с хората какво Ви казват те – искат ли да участват в управлението на района чрез обществени обсъждания?

- Аз смятам, че кметът трябва да е всеки ден сред хората, дори в извънработно време, в събота и неделя. Щом си се захванал с подобна работа, 4 години трябва да се работи здраво. Иначе, по-добре освободи мястото. Но да се върнем към минералната ни баня.

- Какво е мнението на хората?

- Има ги и двата варианта – едните казват „за нас е важно, че банята се възстановява“ и не ги интересуват последствията, а другите, които казват  „това е недопустимо“. Както пишат и в социалните мрежи – имало е поставени на обсъждане пет варианта – оставено е единствено предложението за концесия. Ще дам пример с клаузите зададени в договора – има кафе с три маси и три сервитьорки със заплати 1500 лв. С така зададени параметри няма как да очакваме събираемост на приходите и съответно да се плаща концесионната такса. Тоест, накрая винаги да се излиза на нула не на печалба и естествено в общината няма да влизат и тези пет процента заложени в договора.

- Първите три неща, които ще искате да направите ако станете кмет на Банкя?

- Общинско дружество, което да стопанисва банята, втори приоритет – сметоизвозването. Ще настоявам община Искър да поеме сметоизвозването, защото е видно, че досега действащата фирма не си върши работата. Жалбите към нея са от години. Аз също съм ходил при кмета, заедно с представители на инспектората и тези разговори до сега не са довели до никакъв резултат. Смятам , че здравеопазването трябва да е на първото място. Ще настоявам за Общински медицински център – недопустимо е в целия град да нямаме Общински медицински център, досега действащия миналата година обяви фалит. Сградата е празна и се руши, най-общо казано здравеопазването в Банкя е в плачевно състояние. Визирам от една страна и поликлиниката, която е необходима и за до болничната помощ, тоест ние не можем да говорим за нищо , ако нямаме качествено здравеопазване. Всеки един жител на града е минал през здравни услуги и е на мнение, че здравеопазването трябва да се възстанови и реформира. Да ни се налага на нас, родителите , да ползваме услугите на лични лекари от „Люлин“ и „Надежда“, съответно и специалисти от София и вечно да чуваме „като ви трябват лекари – идете в София“.  Това са спешни неща, трябва да се свършат в кратки срокове, всичко останало е на по-заден план.


 

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 161

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 113

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ