22 Юни 2021вторник02:09 ч.

Сцена

Из белите пустини на вярата и изкушението

Ние сами се предаваме и сами се спасяваме и в това се състои кръговратът на нашата съдба, убедена е Веселка Кунчева

/ брой: 82

автор:Светлана Панчева

visibility 1430

За мен "Последното изкушение" е едно от най-красивите обяснения в любов на Човек към Човека. Човек расте в страданието, не в щастието, продължава режисьорката, поставила на сцената на Народния театър театралната версия на прочутия роман на Никос Казандзакис. И създава спектакъл, в който не само се разказва историята за Исус и Юда, за саможертвата и за страданието, за предателството и за спасението, а се изстрадва истината за вярата и изкушението. Защото в основата на това емоционално наситено и феерично във визуалното си решение представление е заложен конфликтът между безверието и нуждата от вяра, който разделя или може би дори разсича съдбата на човека през всички времена на две - изкушението да бъдеш само обикновен човек със своите страсти, страхове и надежди и вярата, че можеш да се бориш и да спасиш човечеството. И точно тези две, според мен, основни конфликтни теми преминават силно и ясно разчетени и изиграни през цялото представление, като така потвърждават убедително и артистично защитават написаното от Казандзакис по повод романа му: "За да дам един най-висок образец на борещия се човек, за да покажа, че не трябва да се бои от страданието, от изкушението и смъртта, защото всички те могат да бъдат победени, дори са победени, затова бе написана тази книга."
Именно за този борещ се човек е и спектакълът на Веселка Кунчева и на актьорите Пламен Димов, Христо Петков, Валери Йорданов, Александра Василева, Жорета Николова, Параскева Джукелова, Цветан Алексиев, Дарин Ангелов, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова, Илиана Коджабашева, Деян Ангелов, Сава Драгунчев, Зафир Раджаб. Спектакълът, разположен във флуидната, мрачно-загадъчна и някак всеобемна сценична среда, изградена от Мариета Голомехова, като че ли диша, движи се и се развива по свои собствени ритми, маркирани едновременно от синкопа на вика и литанията на молитвата. И най-интересното, а според мен и най-важното, в това представление е мощното не само емоционално, но и интелектуално внушение. Защото в този си сценичен живот "Последното изкушение" е спектакъл, който предизвиква както силни емоции, така и изострени рефлексии. А според мен това са едни от същностните белези на умния и стойностен съвременен театър.


Пламен Димов в ролята на Исус


Сцена от спектакъла


Христо Петков в ролята на Юда


Сцена от спектакъла


Сцена от спектакъла

Снимки Иван Дончев

 

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ