16 Юни 2021сряда10:05 ч.

Избирателите под карантина ще гласуват само с хартия

автор:Дума

visibility 764

 ЦИК ще определи в кои случаи се преминава от машинно към "хартиено" гласуване. Лицата, поставени под карантина, ще гласуват само с хартиена бюлетина, а заявленията ще се подават онлайн. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

Според нея на частичните избори в Благоевград на 27 юни може пробно да се гласува само с машини.

Обсъждан е и въпросът за ваксинацията на СИК и РИК. Матева смята, че след като има достатъчно ваксини трябва да се направи необходимото всички членове на СИК и РИК да бъдат ваксинирани, ако желаят.

Хората, които са на почивка в България трябва да заявят къде са, за да могат да гласуват. В чужбина може да се гласува навсякъде, допълни тя.

Няма да се наложи купуване на машини за страната, но за чужбина може да бъдат необходими закупуването на 300 машини за гласуване, каза още Матева.

ЦИК трябва да вземе решение, в което трябва да бъде посочено кой има право да прави видеозаснемане или видеоизлъчване, поясни Матева.

От предишната план сметка за парламентарните избори на се използвани всички средства и Матева предполага, че и сега така ще се случи. Допълнително ще трябва да бъдат отпуснати средства за това колко броя машини ще бъдат необходими и каква сума ще трябва да бъде отпусната за логистиката на машините.

ЦИК очаква писмо от Информационно обслужване, за да им кажат в колко секции има над 300 избиратели, в колко секции са гласували над 300, и над 500 избиратели, за да се прецени дали да се сложат по две или три машини в секция. Трябва да бъде преценено колко време ще бъде необходимо за инсталиране на софтуера, като Матева вярва, че няма да има проблем с тази част.

За момента машините са в същия склад, в който са били и се охраняват от жандармерията. В случай на извънредни обстоятелства, в които се налага да бъде преустановено машинното гласуване, ще продължи вотът с хартиена бюлетина. За това ще бъдат отпечатани 100% хартиени бюлетини.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 246

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 251

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 218

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ