30 Май 2020събота00:14 ч.

Изборна говорилня

/ брой: 237

автор:Павлета Давидова

visibility 621

Обикновено политици, експерти, че и избиратели се сещат да мърморят срещу изборното законодателство непосредствено в дните около вота. Изборният кодекс най-често е "модерен" за поредните кърпежи върху себе си в последния възможен момент, а порочните практики показват уродливата си форма, едва когато някой неизбран кандидат нададе вой. Президентът Румен Радев се опита да събере отговорните институции и експерти, за да бъдат изговорени и анализирани проблемите в изборния процес. Предстои подобна среща и със законотворците. 

Повечето от поканените на дискусията се явиха. Премиерът Бойко Борисов обаче ясно даде да се разбере, че "неговите" хора няма да обсъждат с Радев законодателните си щения по изборния процес. Всъщност, то и да ги обсъдят, както знаем, всяко решение на ГЕРБ е предпоследно. Винаги са готови да изтъргуват "твърдите си позиции", понякога дори имат склонност и да се влияят от силно негативното обществено недоволство... Думата им сякаш не тежи особено много, а и геният на мисълта им може да "блесне", ако се сблъска с експертни мозъци. И все пак, хубаво би било открито да си кажат какво ги смущава и какво ги влече. 

Някои ще кажат, че срещата при президента е просто поредната говорилня, от която реален резултат няма. Радев обаче ясно каза какво цели - анализ на проблемите и търсенето на решения, изготвени с ЦИК, отговорните институциите и анализатори на изборния процес. Ескпертно и по-важното - далеч, преди да е започнало финалното отброяване за деня на вота. Президентът се опитва да убеди отговорните фактори да се стегнат и да подредят изборните правила поне 6 месеца преди избирателите да тръгнат към урните. Ако не се вслушат в думите му, предстои да чуем поредната порция извинения защо няма машини, оправдания колко трудно се доказва купен вот и мрънкане как друг е виновен за изборната каша... Някой трябва да напомни на законотворците - дела трябват, а не думи!

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ