29 Май 2020петък23:50 ч.

Димитър Арнаудов, "Автопортрет"

Палитра

Избрани творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов

Изложбата надниква в творческите търсения на двамата съмишленици

/ брой: 220

автор:Надежда Ушева

visibility 558

Подбрани творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов-Диди показва до 29 ноември столичната галерия "Дебют", бул. "Васил Левски" 62.  Изложбата открехва "прозорец" към самобитното изкуство и естетика на Ива и Диди, двама автентични творци, вплели съвместен живот с индивидуално творческо присъствие. "Заедно" надниква в творческите търсения на двама съмишленици, изявени творци от 70-те и 80-те г., нуждаещи се от съвременно преоткриване.

Изложбата, предхождаща 85-тия рожден ден на Ива, е първи опит за макар и частично представяне на скулптурното творчество на Ива Хаджиева. Много от нейните творби красят градската среда в различни райони на страната, като голяма част от тях са отличени с престижни награди у нас и в чужбина. Скулптор и сценограф, Ива работи дълги години за името и славата на българското куклено изкуство, както и извън границите на България. Скулптурните и работи и тези от кукленотеатралното изкуство носят изразена творческа индивидуалност, оригинален подход,  художественост, естетика. 

Ценители и специалисти могат да се докоснат отново до живописта и графиките на Димитър Арнаудов-Диди (1933-1989). Широка култура и ненаситна любознателност, деликатна чувствителност и експресивна емоционалност, ренесансова чистота и яснота на мисълта - това е най-кратко изразената характеристика на тази богата, творческа личност. Диди бе уникален съвременен художник, изкуствовед, надарен поет. Има написани около 120 стихотворения. През 1981 г. излиза от печат книгата му "Художникът и творбата", наградена с годишната награда на СБХ - секция "Критика". През 1973 г. прави своята първа и единствена приживе изложба - живопис.

Tворби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов са собственост на НХГ, СГХГ и почти всички държавни галерии в страната.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ