01 Април 2020сряда16:30 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 444

Изчезването на насекомите носи риск за цялата природа, включително и за съдбата на човека. За това предупреждават учени от цял свят в две свои статии, публикувани в сп. Biological Conservation.
Изследователите освен това смятат, че отчитаните огромни загуби на насекоми на някои места са само "върхът на айсберга". Експертите признават, че се знае малко за повечето от общо около 5,5 млн. вида насекоми. Въпреки това разбрано е достатъчно, за да може незабавно да се предприемат действия. Защото чакането за сдобиването с по-добри данни, би рискувало необратими щети.
Безгръбначните животни вече не трябва да бъдат пренебрегвани при опитите за опазване, които са насочени към бозайници и птици, изтъкват учените.
Настоящата криза с изчезването на насекоми е дълбоко притеснителна, пишат изследователите. Измирането на насекомите води до загуба на основни, незаменими услуги за човечеството, категорични са учените. В същото време, добавят те, човешката дейност е отговорна за почти целия упадък и измиране на сегашната популация от насекоми.
Съобщава се за масово измиране на насекоми в Германия, Пуерто Рико и на други места. Първият световен научен преглед, публикуван през февруари 2019 г., посочи, че масовият упадък на насекоми заплашва да доведе до "катастрофален срив на природните екосистеми". Насекомите опрашват три четвърти от посевите, а друго неотдавнашно проучване показа масови загуби на такива насекоми в цяла Великобритания.

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 492

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1238

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 206

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ