10 Юли 2020петък14:42 ч.

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 811

Изчезването на насекомите носи риск за цялата природа, включително и за съдбата на човека. За това предупреждават учени от цял свят в две свои статии, публикувани в сп. Biological Conservation.
Изследователите освен това смятат, че отчитаните огромни загуби на насекоми на някои места са само "върхът на айсберга". Експертите признават, че се знае малко за повечето от общо около 5,5 млн. вида насекоми. Въпреки това разбрано е достатъчно, за да може незабавно да се предприемат действия. Защото чакането за сдобиването с по-добри данни, би рискувало необратими щети.
Безгръбначните животни вече не трябва да бъдат пренебрегвани при опитите за опазване, които са насочени към бозайници и птици, изтъкват учените.
Настоящата криза с изчезването на насекоми е дълбоко притеснителна, пишат изследователите. Измирането на насекомите води до загуба на основни, незаменими услуги за човечеството, категорични са учените. В същото време, добавят те, човешката дейност е отговорна за почти целия упадък и измиране на сегашната популация от насекоми.
Съобщава се за масово измиране на насекоми в Германия, Пуерто Рико и на други места. Първият световен научен преглед, публикуван през февруари 2019 г., посочи, че масовият упадък на насекоми заплашва да доведе до "катастрофален срив на природните екосистеми". Насекомите опрашват три четвърти от посевите, а друго неотдавнашно проучване показа масови загуби на такива насекоми в цяла Великобритания.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 344

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 300

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 968

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ